© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2024

Magnefikt, makalöst och mänskligt

Tease Easy har på blott ett år seglat upp på burleskhimmelen och tagit en plats bland de absolut bästa klubbarna i stan, kanske till och med den bästa. Utbudet på scenen är varierat och spännande och i publiken syns hela Stockholms burleskelit.

Tidigare har klubben hållit till på Bonden Bar på Söder, nu hade denna pop-up klubb flyttat till stureplan och Kung Carls Jazz Klubb på Birger Jarlsgatan 21. En läcker lokal med en miljö mycket väl anpassad för både publik och artister.

Kvällen inleddes med kramar och kindpussar i baren. Även om intresset för genren växer är det en begränsad grupp som är aktivt engagerade. Det är som en stor familj, som hela tiden utökas med nya medlemmar. Thomas Balestan aka Zizi Buffet har genom Tease Easy skapat en inkluderade scen där alla är välkomna. När Thomas bjuder in försöker jag alltid att vara på plats, för jag vet vad som levereras. Allt kan hända. För mig och Unikaboxen var detta fjärde gången.

Tease Easy - Premiere 2 april 2023
Tease Easy - #Två 4 juni 2023
Tease Easy - Pride Edition 6 augusti 2023

Kvällens Line-Up imponerade. Mindre erfarna artister blandades med riktiga rävar inom genren. Charlie Serpentine hade fått förhinder och Edie Vengeance var nära att ställa in på grund av en ögoninflammation, men det löste hon lite fräckt med en paljettprydd lapp över det infekterade ögat.

Ava Maiden, en av ledarna på Burleskakademien var där och filmade. Yvette Les Fesses, som haft burleskklasser på Layala Dansakademi under många år och bland annat drivit Club Q de Sac i Bergshamra, var naturligtvis också där. På bilden till höger ser vi Yvette längst till höger tillsammans med sin man artisten Dr Dick och en av sina forna elever. Yvette berättade nämligen att hon tänker sluta med att vara lärare, men för den skull inte sluta med burlesk. Eleverna ska inte behöva oroa sig. Om jag inte misstar mig kommer hon lämna över den stafettpinnen till legendariska Mrs M aka Miss Diamond, som nyligen hemkommen från Las Vegas och Burlesque Hall of Fame redan aviserat höstens kurser med Dancing With The Diamonds.

Mer om Yvette och hennes The Assets samt Burleskakademien finns att ta del av här på Unikaboxen under Subkultur.

Bland gästerna fanns fler kända ansikten från burleskscenen. Personer jag lärt känna under de knappa två år jag bevakat genren. 20 augusti 2022 hölls en gala på Scalateatern med förfest i källaren. Swedish Burlesque Gala signerad paret Bichard. Det blev startskottet för mig och sedan har intresset närmast blivit ett behov. Artisten nedan, ChaCha Chérie, har jag stött på många gånger både på scenen och som här i publiken. En tacksam modell som gärna står framför kameran. Det blev några porträtt även denna gång.

Kreatören och mångsysslaren Thomas Balestan

Född i norra Frankrike 1995 med ett tidigt intresse för design, konst och konsthantverk. Jag lärde känna honom pandemiåret 2021 i samband med C'est La Vie Sundays på Patricia. Han hade då redan flyttat till Stockholm för att fördjupa sina hantverkskunskaper på Konstfack. Efter examen kom han i kontakt med Clara von Zweigbergk och började jobba i hennes designstudio här i stan.

Hans scenframträdanden på Patricia var starkt influerad av Burlesque och stack ut bland de andra dragshowartisterna. Strip Tease var ett naturligt inslag. Dräkterna då som nu, noga konstruerade för ändamålet och fulla av kreativitet. Thomas deltog även på Swedish Burlesque Gala 2022 i en fantasifull show tillsammans med Strega Sinbon och förra året var han en av artisterna på Stockholm Burlesque Festval på Nalen. På kort tid har hans alter ego Zizi Buffet blivit en förebild och inspirationskälla för många, både inom dragshow och burlesk. Har bland annat haft kurser på Burleskakademien.

Han bor tillsammans med pojkvännen Gabriel Wagnberg, som alltid finns med vid hans/hennes sida. Gabriel är annars engagerad i musikbranschen och jobbar som producent och låtskrivare. Han har bland annat varit inblandad i den gemensamma vännen och artisten Seymour Bottoms senaste låt, Asylum.

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2024