© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2022

Samban och Brasiliansk kultur

Johan von Friedrich har genom sitt Bar Brasil och sina karnevaler varit en viktig ambassadör för Brasiliansk kultur och bidragit till att dansen och musiken fått en publik och utövare långt utanför den givna sfären. Svensk Sambas Grand Old Lady Nely Huus har hela tiden funnits med och enligt henne själv är hon anledningen till att vi dansar samba i Sverige. På stadskarnevalerna i slutet på 1980-talet var hon Sveriges Sambadrottning nummer ett. Hon är en legend i svensk sambahistoria och idag en förebild för många sambaskolor och en energifylld Sambapensionär. Hon har sina rötter i Tatuí en ort en bit utanför São Paulo och bor idag Stockholm, men syns överallt där samba dansas och där karnevaler anordnas.

Johans engagemang och ambassadörskap för Brasiliansk kultur startade på allvar 1993 när han tillsammans med kompisen Johan Wikström bildade Bar Brasil.

Idén uppstod under en bussfärd mellan centrala Rio de Janeiro och sambaskolan Mocidade Independente de Padre Miguel’s tränings-camp i förorten Bangú. Vi hade länge saknat ett forum och plats för brasiliansk musik och kultur hemma i Stockholm. Vi bestämde oss för att försöka förmedla våra upplevelser och den underbara ”brasilianska” energin som fanns inom oss … och var i Stockholm kunde man höra bra aktuell brasiliansk musik?

Och sedan 1993 har Stockholm ett centrum för Brasiliansk populärkultur. En liten oas som anordnar fester, konserter och inte minst Carnaval Estocolmo, som genom åren vuxit till sig och blivit Europas största inomhuskarneval. Jag trodde länge att Bar Brasil var just en bar, ett fast ställe dit du kunde gå och få din Caipirinha och njuta Brasiliansk musik. Inför förberedelserna till karnevalen 2018 blev jag upplyst och förstod efter ett besök på den officiella adressen Själagårdsgatan 9 i Gamla Stan, att det inte handlade om en bar, utan ett litet mysigt antikvariat och Johans kreativa kontor. Bar Brasil är ett varumärke - finns ingenstans och ändå överallt där Brasiliansk kultur utövas. Johan är en av spindlarna i detta bredmaskiga nät som bara växer. En hel familj där Wesley Dos Santos varit en nyckelfigur som från DJ-båsen sett till att rätt låtar alltid sprids från högtalarna. Kvällen till ära delade DJ Wesley och Friedrichs Le Fox på ansvaret bakom spakarna.

Samban kräver även lite rörliga bilder

Ingen dokumentation blir fullständig utan några filmklipp som beskriver rörelsen och energin. Tillsammans med stillbilderna hoppas jag att ni förstår vad som väntar oss den 7 maj på Münchenbryggeriet. Då kommer 1 500 besökare och inbjudna gäster skapa en magi som för den som aldrig varit med är omöjlig att föreställa sig. Detta var bara ett litet smakprov. Unikaboxen har varit med förr, men jag tror att denna Carnaval som vi väntat på så länge kommer överträffa alla förväntningar och minnas som den vildaste, mest euforiska och galnaste i dess nästan 30-åriga historia.

       

 

Bateria Maravilha do Samba - Real Samba From Rio in Sweden

Trumorkestern Maravilha do Samba leds av Mestre Claudio Altamirano. Tillsammans med Juan Carlos Ahumada Herrera och Diego Piazza levererades de musikaliska förutsättningarna från scenen. Trumorkestern har sitt basecamp i Uppsala där de repeterar och övar för att hela tiden kunna leverera det allra bästa när tillfälle ges. Genom åren har det blivit många tillfällen och många utmärkelser.

Redan när de första takterna hamrades in på den vassa tenortrumman kom gåshuden och en känsla av befrielse. Det är nu över en månad sedan vi lämnade restriktionerna och begränsningarna som Coronapandemin orsakade. Trots det finns det en underliggande försiktighet och det känns som vi behöver en signal, en sorts bekräftelse på att faran är över, innan vi kan släppa loss känslorna och närma oss varandra.

Musik i allmänhet är en sådan signal och sambamusiken med sina uppfordrande trummor i synnerhet. Det går inte att stå still helt enkelt. Koncentrerad och med kameran i famnen började även jag vaja i takt.

Johan von Friedrichs har skrivit en text på Bar Brasils hemsida som på ett avslöjande sätt beskriver de umbäranden som Coronapandemin skapade och som bidrar till en ökad förståelse för hur glada vi alla nu är för att vi äntligen kan se fram emot en Carnaval den 7 maj i Münchenbryggeriet. Eftersom även karnevalen i Rio senarelagts till April i år blev det naturligt att vår karneval hålls efter, för att möjliggöra deltagande från Brasilien. Johan berättade att flygbiljetterna nu är bokade för karnevalens drottning Leyla Barros med sällskap.

Jag hade förmånen att redan 2020 träffa Leyla när hon undervisade små grupper i Norrbackaskolans gympasal tillsammans med sin syster Lidiana. Mötet blev en del i det reportage jag senare publicerade här på Unikaboxen under rubriken, Ingen Carnaval Estocolmo 2020.

Johan var väldigt angelägen om att jag uppmärksammade den nytillverkade karnevalsflaggan och den högtidliga invigningen av den under kvällen. Något jag inte fick missa och ett viktigt steg mot Carnaval Estocolmo 2022. Snart mina vänner är vi där och jag längtar. En finare teaser än den vi fick här på Magasinet kunde vi inte ha fått. Så nu gäller det bara att putsa upp dansskorna, träna på de rätta stegen och förbereda allt inför lördagen den 7 maj.

Akanni CCD - Samba Show

Lidiana Barros har drivit sin dans- och cirkusskola ett tag nu i Stockholm med framgång. Till detta Carnaval Pre Party hade hon tagit med sig två dansare Thassia Sousa och Carla Albuquerque Brisa Muzenza, som äntrade scenen i full samba kostym med glittrande pärlor och färgglada fjädrar. Thassia till vänster och Carla till höger om Lidiana på bilden.

Carlito do Cavaco fanns också med på scenen som dansande sambakung tillsammans med den välkända och uttrycksfulla Viviane Tejding, som funnits med på många av mina bilder sedan första karnevalen 2018.

Musikerna och dansarna fick ordentlig fart på festen och scenen fylldes på med spontant deltagande och lockande inbjudningar från de kontrakterade dansarna. Den duktiga gitarristen och sångaren Vitor Souza Celestino bilden ovan till vänster kände trycket, snodde åt sig en mic och såg till att det blev lite extra tryck i sången. Detta är helt naturligt och påminner om ett Jazz Jam där någon dyker upp och plötsligt övertalas till att delta. Denna avspända och engagerande anda skapar en skön känsla av att alla deltar. Det är inte artister och åskådare utan en gemensam kokande gryta där alla har chansen att visa upp sig och få gruppens uppmärksamhet. Helt underbart.

Ett magiskt ögonblick var när mor och dotter var tillsammans på scenen.

 

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2022