© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2019

Johan har arrangerat karnevaler i Stockholm i över tjugofem år

Bar Brasil och Johan von Friedrichs kom jag i kontakt med i samband med Carnaval Estocolmo 2018, den första som jag och unikaboxen.net dokumenterade. Allt sedan dess har jag blivit påmind om den årligen återkommande kryssningen i november. -Gillar du karnevalen i Münchenbryggeriet kommer du bara älska kryssningen, hette det från flera håll och tillslut gjorde jag slag i saken och bokade en biljett. Ett hyggligt enkelt sätt att ta sig till Brasiliens hetta under en av Sveriges mörkaste månader.

Det finns många likheter med Johans engagemang och Thomas Gyllings strävan mot ett mer öppet samhälle genom Mosquito. Musiken och dansen spelar en viktig roll och förenar människor i en tid när andra försöker att dela in oss i vi och dem. Thomas parhäst DJ Uncle Eric, eller Eric Malm som han heter på riktigt, spelade under kvällen och är sedan 2016 genom sitt Uncle Eric Entertainment medarrangör för Carnival Cruise. Själv skulle Thomas bara njuta och delta i festligheterna. -Nej något Mosquito blir det inte den här gången, jag ska bara åka med och ha kul, sa han när jag träffade honom innan ombordstigning i avgångshallen.

Att chartra M/S Galaxy för ett dygns festande på ett visst tema är inget unikt. Det har många gjort. Jag vill ändå påstå att Johans och Erics sammatagna förmåga att skapa rätt stämning är unik oavsett om festen är på land eller i en båt på Östersjön. Deras långa erfarenhet och samlade nätverk av kontakter gör att de får med sig rätt personer. Personer som gör skillnad. Årets artister var inget undantag: Liveuppträdande med bandet Calle Real, fantastiska Olatunji från Trinidad Tobago och den legendariska Brasilianska sångaren Marquinho Sathan. DJ Agatha från Brasilien bjöd på en sexig show och visade rumpans betydelse när man skakar loss. Samba Angels, Akanni CCD, Viva Brasil Sambashow, Diego Cunha och Vitão tillsammans med Batteria Maravilha do Samba såg till att skapa den rätta karnevalsstämningen. För att det skulle finnas musik att dansa till hela natten och dagen efter fanns ett helt batteri av energifyllda plattvändare; DJ Uncle Eric, DJ L´Flow, DJ Isra, Soca Dennis, DJ Braza och DJ Håll Käften Och Dansa.

Efter några timmars sömn på söndagsmorgonen återupptogs festandet vid 14:00. Sergio Molinas Zumba Workshop mjukade upp deltagarna och snart var samtliga dansgolv fyllda. Sambadansarna bjöd senare på en Grande Finale tillsammans med trumslagarna från Maravilha do Samba. Klockan fyra avrundades hela arrangemanget av i pianobaren med Marquinho Sathan uppbackad av Diego Cunha, Vitor Celestino, Vitãu, Tiago Loei och Francois Sever. Sammantaget blev detta en fantastisk upplevelse som gärna får bli en tradition för mig varje november. Jag hoppas att mina bilder inspirerar och får dig som inte var med att bli sugen och längta till nästa avgång. Till alla er andra som var med; Vi ses snart igen!

DJ Agatha från Belo Horizonte

Ett riktigt energiknippe som fick pulsen att öka och publiken att vråla. Tillsammans med de två duktiga dansarna skapade hon magi.

 

Lite Zumba att skaka ner frukosten med

Sergio Molina med sin energi är perfekt lämpad för uppgiften. Han kan förmodligen väcka de döda med sin dans. Och det behövdes för de var nog inte bara jag som kände mig lite seg efter nattens övningar. Någon djupsömn var det inte tal om. Hade precis lyckats somna när vi anländer till Åbo och det blir ett herrans skrammel. Jag låg ändå kvar i bingen till elva ungefär. Då tröttnade jag på halvdvalan och gick ner för en kopp kaffe. Fick sedan vänta till klockan två då äntligen Sergio körde igång sin morgonjympa. Sedan dröjde det inte länge förrän allt var igång igen och partajandet kunde fortsätta.

Att partaja latino betyder inte att du festar helt utan alkohol, men måttligheten är slående och kan jämföras med andra turer jag gjort över Östersjön. Carneval Cruise är ingen fylleresa utan en resa för de som gillar att dansa eller titta på när andra dansar. Jag såg inga fulla människor, inga nedspydda toaletter eller fyllebråk. Bara en intensiv och berusande känsla i sambatakt. Helt fantastiskt. Så här borde det alltid vara.

En mjuk avslutning i pianobaren

Marquinho Sathan uppbackad av Diego Cunha, Vitor Celestino, Vitãu, Tiago Loei och Francois Sever avslutade denna fantastiska festival, karneval eller vad vi ska kalla denna eufori av känslor förpackad som en kryssning på Östersjön. Jag är så glad att jag bestämde mig för att åka med och tack till alla er som villigt poserade framför min kamera. Ett särskilt tack till Samba Angels of Stockholm, Viviane Mateus, Lady Bom Bom, Viviane Tejding och förstås trollkarlen himself Johan von Friedrichs. Jag hoppas att vi ses snart igen.

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2019