© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2022

Pagode

Pagode is a type of samba originating in Rio de Janeiro, Brazil. Distinguished by rhythmic improvisation, its acoustic sound is created primarily through the tan-tan (a small hand drum), the repique de māo (a percussion instrument), and a cavaquinho or banjo. Vibrant, infectious, and full of joy, pagode is bound to entrance anyone who listens to it.

Så beskrivs ofta begreppet om du söker efter en förklaring på nätet. Direktöversatt till Svenska betyder den Portugisiska frasen Pagode roligt eller festande, vilket blir konsekvensen av företeelsen. Något som passar bra in på Unikaboxen, som har som motto att vara en guide till all the fun things in life. Det är ett musikaliskt jam som kan ha lite olika uttryck men som alltid innehåller spontandans. Ibland med plymer och paljetter som rekvisita för att få den rätta Rio-känslan. Moralito nedan till höger, mestre i slagverksorkestern Filhos Do Samba håller varje sommar sitt Sommar Jam i Rålambshovsparken. En variant på Pagode som lockar Svenskar som är sugna på sambamusik och dans kombinerat med mat och dryck. Ett knytkalas med förutsättningar för en lyckad fest. Alla är välkomna att sjunga, spela och dansa. Som vilket musikaliskt jam som helst, men med den latinamerikanska hettan, rytmen och den magiska samban, vars rötter ligger djupt i den Afrikanska kulturen.

Initiativtagare och festarrangör till denna Pagode på Lilla Wien i Södra Station var Lady de Padua aka Lady Bombom. Ett energieknippe som sprider den Brsilianska kulturen i Sverige sedan många år genom dansklasser, fester, event och happenings. Hon är en riktig glädjespridare, som tillsammans med Moralito och deras nätverk av vänner skapar magi.

Jag är oerhört tacksam för att jag får vara en del i denna familj och bjudas in till dessa sammankomster. Det ger mig väldigt mycket och dessa små bildreportage är mitt sätt att ge tillbaka lite av all delad kärlek och värme.

Musik att dansa till

Musik att dansa till och musik att bli glad av. Det var inte bara Ricardo, Bruno, Juan och Moralito som stod för musiken. I pauserna såg Joao John John aka Dj Ternura till att det alltid fanns något att dansa till.

I inbjudan uppmanades gästerna att ta tillfället i akt och utnyttja Hallowween-temat. Några hade verkligen klätt upp sig och målat sina ansikten, vilket gav lite extra krydda åt anrättningen.

Stamgästerna som brukligt satt sig för en öl på Lilla Wien höjde lite på ögonbrynen när musiken skruvades upp och Lady plockade fram ett gäng glittriga huvudbonader. Det blev lite mer för alla när TV-skärmarna, som normalt visar fotboll, stängdes av och blickarna istället fastnade på vickande rumpor och sambadans.

En Brasiliansk Pagode resulterar alltid i en Carnaval i miniformat. Med eller utan rekvisita och alltid lika medryckande och inkluderande. Ingen lämnas oberörd och alla får vara med.

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2022