© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2021

17 juli skiner alltid solen på alla

Moralitos Sommar Jam är inget vanligt födelsedagskalas. Många som kommar till Rålambshovsparken känner inte ens till att det är Moralitos födelsedag och det är meningen. Det är inte honom vi firar. Det är han som firar oss, musiken, dansen och vårt mångkulturella Sverige. Att vi fötts till ett liv som ska levas; to enjoy all the fun things in life. Jag älskar denna manifestation som på ett enkelt sätt lockar fram kärleken i oss. Alla är välkomna och alla kan bidra med något. Grillmästare Checho är alltid med och skapar magi på sin grill med egentillverkade korvar och det du vill ha grillat. Knytkalas och gränslöst är principerna, men kommer du inkognito får du låna slagverk och det finns alltid rikligt med mat som räcker till alla.

Min nyckel in i denna kärleksfulla och inkluderande värld heter Carnaval Estocolmo, Bar Brasil och Mosquito. Det var åren med Thomas Gylling och Mosquito och karnevalen på Münchenbryggeriet 2018 som på allvar fick mig intresserad och såsmåningom accepterad i denna värld. En värld som är ett föredöme och ett bevis på att det går att öppna gränserna, släppa in och tillsammans nyttja livets goda.

Det verkar så lätt, men varje gång jag slår på TV:n och ser Rapport möts jag av en
annan bild, att allt verkar omöjligt. En tröstlös och svart bild av Sverige där kriminalitet
och otrygghet exkluderar och delar in oss i vi och dem. Klart att det finns problem och att allt inte är en dans på rosor, men problemen är gemensamma och det är endast tillsammans vi kan lösa dem. Det finns en anledning till att orten flyttar in till stan genom event som Moralitos Sommar Jam, Mosquitos Nationaldagsfirande och Karnevalen på Münchenbryggeriet eller etableringen av restaurang Midan på Hornsbergs Strand. När vi isolerar vissa områden och sätter upp dem på svarta listor blir det svårt för entreprenörer både i restaurang- och nöjesbranchen att locka en större publik utanför stan. Genom denna ständiga svartmålning tvingar vi bort entusiasm och skaparglädje från dessa områden och ger fritt spelutrymme för de mörka krafterna, samtidigt som besöken från orten skrämmer och irriterar boende i innerstan. En ond spiral där engagemangen från dessa underbara eldsjälar ändå är ett gott tecken och något som vi alla måste värna. Vi måste alla hjälpa till och protestera när trångsynta människor genom sin ekonomiska ställning förstärker murarna och bygger vallgravar för att befästa och stärka segregationen. 17 juli är en protest samtidigt som det är en underbar fest för att fira livet och allt vad livet har att erbjuda. Tack Moralito och alla ni andra för att jag får vara med.

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2021