© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2023

Inget Burleskt på Stockholm Pride

Men i en liten klubb på Södermalm rådde man bot på detta och genom Thomas Balestan aka Zizi Buffet, som arrangerat Tease Easy sedan premiären den 2 april i år, fick intresserade sitt lystmäte och en spännande avslutning på Stockholm Pride Week 2023.

Det blev ingen burlesk från den stora scenen i Parken i år. Vuxet, farligt och jävligt inkluderade hade exkluderats. Förra årets Glamspäck innehöll åtminstone några inslag från genren, men i år hade QX-Ronny i egenskap av programansvarig renodlat, flyttat och påverkat utbudet. Hans recension av fredagskvällen 2022 satte ribban och resultatet blev i linje med hans vädjan.

Summan av kardemumman: Glamspäck är ett kul initiativ som absolut ska fortsätta. Admira har en riktigt bra idé och en snygg vision, men jag vill se henne sålla bland talangernas nummer: Ställ krav på deltagarna och se till att det blir färre och mer genomtänkta nästa år. Och stryk lite burlesk.

Själv har jag alltid tilltalats av de burleska inslagen och hur de skakar om och utmanar publiken. Minns de färgstarka fredagsshowerna 2013, 2014 och 2015. På den tiden kategoriserade jag reportagen från Stockholm Pride under Subkulturer och fortfarande hamnar mycket av det som fascinerar mig där, bland annat reportagen från Stockholms många burleskklubbar.

Bilden ovan är från Flatornas kväll i Parken 2013, med bland annat en stolt Pepper Potemkin, som idag är en av lärarna i Burleskakademien och som tidigare i år fick ett alldeles eget inslag här på Unikaboxen.

Årets reportage från Stockholm Pride Week hamnade under Naturligt. I linje med min ambition att stötta vår yttrandefrihet och internationellt manifestera This is Sweden. Naturligt är farligt nära Normalt, men min tanke är att visa på att det som du upplever som onormalt också är naturligt i ett fritt samhälle, som lever upp till de mänskliga rättigheterna.

På senare tid har det förts en debatt kring generalisering och gruppering även inom regnbågssfären. Vad passar och vad passar inte? Den inkluderande tanken måste få överordna allt. Allt måste rymmas och ingen får lämnas utanför i den frizon för kärlek och glädje som Stockholm Pride representerar för mig.

Det går inte att bara titta på de kommersiella inslagen om Parken ska vara den gemensamma nämnaren och en naturlig träffpunkt under Pride Week Stockholm. För mig är Parken fortfarande central, men jag har hört flera vänner som pratar om att det blivit urvattnat, finns bättre alternativ och att de kommersiella intresserna tagit över. Jag har inget konkret recept, men tycker att det viktigt att ledningen och initiativtagarna inte dansar efter tidens pipa, som kräver anständighet och anpassning. Vi måste fortsätta att utmana och visa vägen. Något som Zizi Buffet och Seymour Bottoms tillsammans skapade förutsättningar för på Bonden Bar söndagen den 6 augusti och som blev en fin avslutning på Stockholm Pride Week 2023.

 

 

 

 

 

 

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2023