© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2022

 

Nytt liv i gamla Birkaterminalen

I februari i år skrev Stockholms stad på ett hyreskontrakt med konstnärskollektivet och företaget Kollektivet livet, som presenterade sig för den stora massan i Stockholm och rörde om rejält i kulturdebatten med Caroline Falkholts penis på Kronobergsgatan. Tanken är att terminalen till åtminstone slutet av 2023 ska bli ett kulturcentrum under kollektivets ledning.

Redan våren 2022 anordnades kulturevenemang i lokalerna. Bland annat en konstauktion till förmån för de drabbade i Ukraina. I samband med årets remake, Springbeast 2022 i Snösätra skapades förutsättningar för deltagande artister att visa upp mer än bara fantastiska muraler. Jag besökte arrangemanget på söndagen, fick en pratstund med en representant från Springbeast och tog några bilder. Söndagen var inte speciellt representativ för detta event som verkligen var någonting mer än bara en marknad och galleri för Streetart. Efter ett festligt vernissage den 7 juni innehöll veckan det mesta man kan önska sig i form av workshops, live-painting, musik och inte minst spännande samtal, berättade representanten.

Ett roligt alternativ till det galleri som startade mitt under brinnande pandemi ute i Snösätra. Nackdelen är begränsningen i tid och avståndet till muralerna. En utmärkt temporär marnadsplats för att locka fler människor till genren och en utmärkt lokal för att skapa händelser och engagemang omkring själva konsthantverket. Jag hoppas det blir många liknande initiativ under den period som staden så generöst skapat förutsättningar för alternativa kulturyttringar.

 

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2022