© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2022

 

Springbeast 2022

Förväntningarna var förstås höga när festivalen började aviseras och arrangemanget planeras. Nu kunde internationella artister åter bjudas in efter Pandemins begränsningar och staden har ända sedan rivningen av den södra delen av industriområdet gjort åtskilligt för att skapa en mer ordnad och trivsam miljö, där fokus legat på säkerhet och trygghet. Vägarna är nu mera asfalterade och det finns till och med riktiga trottoarer. Huvudeventet ägde rum Kristihimmelsfärdshelgen 26-29 maj och söndagen den 29 maj var det paneldebatt med stadsdelsnämndens politiker och publiken fick ställa frågor till de folkvalda.

De signaler jag hörde är att det finns ett enat intresse för att bevara Snösätra som ett kulturkvarter. Vad det innebär och konsekvenserna för området är däremot beroende på vilken politisk färg som ligger bakom intresset. Den uppfräschning och utrensning som redan skett är de flesta positiva till, men skapar också en osäkerhet kring syftet och vem denna förändring ska gagna. Knappast de småfixare och entreprenörer som hittills varit verksamma i området. Det finns en risk om politikerna får bestämma för mycket, att det bara blir en park. Tillrättalagt, ordnat och itegrerat i stadsplanen på ett sätt som tar bort Snösätra som en frizon. Det är viktigt att pulsen inte försvinner och att hjärtat klappar lite extra fort, när du närmar dig Snösätra Gränd. Ända sedan staden startade sin sanering har klotter och skadegörelse ökat i området. Den ordning och respekt som tidigare fanns att följa områdets regler har påverkats och av de målningar som färdigställdes under Springbeast 2022 var det flera som drabbats av skadegörelse redan veckan efter. Här behöver Kulturkvarter Snösätra som organisation återta kontrollen, för jag tror inte någon vill ha patrullerande väktare på området. Under en festival är det lätt att bara rikta blicken mot de internationellt kända stjärnorna och glömma bort Snösätras betydelse för alla lokala förmågor som kontinuerligt besöker området för att rensa hjärnan och skapa något med sprejfärg. De är en del av den unika pulsen.

 

 

Festival i en orolig tid

En förändringens vind blåser inte bara i ute i Snösätra. Världen har förändrats och det kalla kriget mellan Öst och Väst är åter ett faktum. I Ukraina är det inte bara ett psykologiskt krig. Där pågår något som de flesta trodde var omöjligt och som i realiteten är en utplåning av en nation. En handling fördömd av FN och i strid med allt vi kämpat för sedan andra världskriget. Om det är möjligt att mörda människor och ödelägga ett land i skydd av nationalistiska intressen, vad kan vi då mer förvänta oss av framtiden? På bara några månader har vi backat utvecklingen av världssamfundet hundra år. Har vi inte lär oss någonting?

Herr Nilssons målning med pingvinerna beskriver detta utmärkt på hans oefterhärmliga sätt och det låg en sordin över hela den annars vanligvis så livsbejakande och inspirerande festen. Kanske var det bara jag, men det tror jag inte. Bara en månad innan hade dessutom en av Snösätras trognaste konstnärer och min vän Tonk The Trooper avslutat sitt liv. Alla kände vi Tonken och hans bortgång påverkade oss. Som vanligt var en av väggarna till Springbeast 2022 bokad för honom och han hade planerat en målning tillsammans med konstnärskompisen Silver från Crew YNZ. Nu var han där själv. Resultatet blev en fin hyllning på Shakespears gamla, men fortfarande aktuella tema; att vara eller inte vara, det är frågan.

Tonks och Silvers Wonderwoman från 2021 fick sitta kvar. Också den som en hyllning till mästaren.

 

 

Ett fantastiskt resultat

Resultatet av festivalen var det definitivt inget fel på. De inbjudna artisterna bjöd på en mäktig show och väggarna fylldes med fantastiska konstverk som fick oss åskådare att häpna. En konstnär som stack ut lite extra var italienaren Nino Come från Neapel. Ensam målade han den gigantiska väggen till hangaren, områdets största vägg, och resultatet blev bedårande. Han finns på Instagram under namnet @ninocome_. Jag tycker han förtjänar ett extra omnämnande för sin heroiska insats.

Nytt för i år var Street Art Market ett kompliment och fortsättning på Spring Beast med start tisdag 7 juni. En konstmarknad där de inbjudna artisterna från festivalen fick möjlighet att ställa ut och sälja sina verk i olika former. Wonderwoman av The Highness till vänster var ett av verken på kanvas som fanns till salu på marknaden.

 

 

 

 

 

 

 

 


Arrangörerna hade fått tillträde till den nu nerlagda färjeterminalen som tidigare användes av Birka Cruises och skapat en läcker plats för olika arrangemang i samband med galleriverksamheten, varje dag mellan 11-01 fram till söndagen den 12 juni.

 

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2022