Ett jubileumsår på många sätt. Grabben tar studenten och fyller tjugo, jag fyller sextio och världen går in i ett nytt decenium; det nya 20-talet. Det lät bra och Unikaboxen hade kalendern full med bokningar till alla möjliga spännande event, festivaler och happenings. I början av mars förändrades läget radikalt.
Allt började medan vi i Sverige firade Jul och Nyår. I slutet av januari gick de Kinesiska myndigheterna ut med en rapport av den analys som gjorts av de första 41 konstaterade behandlade fallen av det nya hittills okända viruset COVID-19, från sjukhuset i Wuhan. Samtidigt kablades det ut en DNA-profil av viruset för att forskare världen runt skulle kunna börja laborera med ett vaccin. Informationen nådde Sverige och Folkhälsomyndigheten. Då hette det:
Risken för att smittan sprids bland befolkningen i Sverige är mycket liten, men vid misstanke ska alltid sjukvården kontaktas.
Under torsdagen den 30 januari höll WHO ett krismöte där man bedömde att utbrottet av det nya coronaviruset 2019-nCoV kräver samordnade åtgärder internationellt. Under mötet beslutade man även att klassa utbrottet som ett internationellt hot mot människors hälsa. Beslutet att klassa utbrottet som Public Health Emergency of International Concern (PHEIC) innebär bland annat att WHO får utfärda tillfälliga rekommendationer till världens länder. Fortfarande var detta ett lokalt problem för gemene man här hemma. Vi såg bilder från Kina och hur de jobbade för att begränsa smittspridning, men att det skulle påverka oss fanns inte på kartan. SAS ställde in avgångar till Kina och det förbereddes för en evakuering av Svenskar i regionen.
Efter sportloven förändrades läget här hemma
Sportlovslediga Svenskar i Alperna kände ingen oro* trots att Italienska myndigheter då upprättat så kallade röda zoner i norra Italien. Vid Stockholms sportlovsvecka V9 var Italien det land efter Kina som drabbats värst av Coronaviruset. 400 italienare hade smittats och ett dussin dött. Nu börjar också de första smittade fallen i Sverige registreras.
*enligt Emanuel Sidea som rapporterade från Zermatt för Fokus.se den 27 februari 2020
Onsdag 11 mars beslutade Världshälsoorganisationen, WHO, att coronavirusets utbrott ska klassas som en pandemi. Det är samma status som Spanska sjukan, Asiaten, Hongkong-influensan och den så kallade svininfluensan har haft.
– Vi är allvarligt oroliga över de alarmerande nivåerna dels av spridningen och svårighetsgraden, dels av passiviteten, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus på en presskonferens i Genève, skriver TT.
16 mars uppmanade Folkhälsomyndigheten alla i Stockholmsregionen som kan att arbeta hemifrån. Vi har nu en inhemsk spridning och det är inte bara hemvändande resenärer från drabbade regioner som smittar.
Folkhälsomyndighetens statistik från den 22 mars (diagram till höger) visar att av de hittills 1 906 då smittade i Sverige är 767 smittade i landet, 463 i Italien och 246 i Österrike. 315 vet inte.
Hårt slag för globaliseringen
Festen verkar nu vara över och varje land ser över sina gränser. Nu är det inte bara flyktingströmmen som måste motas. Globaliseringen har inneburit en frihet för företag och människor att använda hela klotet. Efter murens fall och Sovjetunionens kollaps öppnades en helt ny värld. En öppenhet som förändrat förutsättningarna för alla. För många har det betytt fördelar för andra som drabbats av konkurrens från så kallade låglöneländer har det betytt arbetslöshet och nedlagda fabriker. Belastningen på miljön har ökat när varor skeppas över hela världen och en våg av missnöje har polariserats i en rad nationalistiska och populistiska partier och rörelser i land efter land. Företrädarna för dessa har vunnit mark genom att se och bekräfta de som blivit missgynnade. I flera länder har detta lett till en ny politisk agenda där globaliseringen ifrågasätts och inhemsk produktion beskyddas genom skärpta handelstullar. USA med Trump är ett exempel. Nuvarande pandemi gör det inte lättare att försvara öppna gränser och fri handel. COVID-19 utnyttjade elakt situationen. När Asiaten drabbade världen 1957 eller Hong Kong influensan kom 1968 var förutsättningarna en annan. Det tog enligt Torbjörn Nilsson på Expressen, sex månader för Asiaten att sprida sig till Sverige:
Corona gjorde samma resa på veckor. Och det är viss skillnad för ett litet land att ha veckor i stället för månader på sig att förbereda, ställa om och skala upp. Människors rörlighet, människors vanor att resa och arbeta i andra länder, människors nyfikenhet och glädje i att upptäcka och se, att träffa andra människor; allt det förändrar ett samhälles motståndskraft mot pandemier, säger han vidare i sin artikel publicerad 12 mars 2020.
I vårt land har vi Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson, som gärna utnyttjar situationen för att föra fram sitt partis budskap. Som det ser ut nu blir det svårt att motivera öppna gränser när den politiska mittfåran rör sig åt höger och visionerna byts ut mot populistiska beslut för att säkra opinionssiffrorna.
– De politiska beslut som vi fattar idag avgör hur det ser ut i vårt land om ett år, kanske resten av det här decenniet. Vid sidan av det här med att bromsa smittspridningen och skydda riskgrupper, så måste vi också politiskt på allvar börja hantera frågan om hur vi långsiktigt klarar att behålla vårt samhälle. För det är väldigt mycket som står på spel nu och det är väldigt kraftfulla politiska beslut som måste fattas för att vi ska landa så mjukt som möjligt, sa Jimmie Åkesson i den You Tube video som publicerades kort efter Stadsministerns tal till nationen den 22 mars 2020.
DN skriver i en artikel publicerad den 26 mars 2020: Högerextrem ideologi får alltmer spridning. Risken ökar därför för att individer kan inspireras till attentat eller grova våldsbrott, skriver Säkerhetspolisen i sin årsrapport. Årsrapporten beskriver också enligt artikeln att; Globaliseringen, digitaliseringen och oförutsägbarheten i Sverige utgör ett ökat och mer komplext cyberhot, som kan ”få allvarliga konsekvenser för samhällets funktionalitet”. Just nu är oförutsägbarheten som störst och samhället skört på grund av nuvarande omständigheter. Grupper som redan innan Coronautbrottet verkat för söndring och splittring kan nu få större genomslag både för sina idéer och eventuella handlingar. Något vi alla bör vara uppmärksamma på.