© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2022

Final i Cosplay

Tolv finalister hade via en rad olika kvaltävlingar under 2021 tagit sig till denna ärofyllda final i de Svenska Mästerskapen i Cosplay. Cosplay är en subkultur som vuxit till sig på bara ett tiotal år. Från att ha varit en sluten värld för några få entusiaster engagerar Cosplay idag betydligt fler än de aktiva. De aktiva ägnar all sin lediga tid till att skapa dräkter och tillbehör till sina favoritkaraktärer från film, spel och serier.

2015 blev ett genombrott för genren. SVT sände Cosplay-SM och blev först i världen, som nationell TV, att sända en cosplaytävling. Showen hade 200 000 tittare och senare samma år togs cosplay upp i Språkrådets nyordslista. Unikaboxen har intresserat sig för fenomenet och människorna bakom ända sedan Gamex på Kistamässan i Stockholm 2012, en föregångar till Comic Con Stockholm. Ett antal reportage har det blivit som alla finns listade under kategorin Subkulturer här på Unikaboxen. Mitt senaste besök, Comic Con 2021, resulterade i ett ganska omfattande reportage med bland annat några bilder från en av två kvaltävlingar till SM-2022.

Linn Eriksson var med 2015 och vann hela tävlingen och nu 2022 satt hon med på domarpodiet för att utse årets vinnare.Till sin hjälp hade hon två erfarna cosplayer Anastasia Kuroru och Daria General från Cosplayduon General & Kuroru Cosplay. Till vänster presenterade på scen av kvällens värdar.

Det blev en tuff uppgift för domarna att utse tre vinnare. Konkurrensen var stenhård. Av de tolv kombatanterna deltog elva. Emma-Charlotta Kakan Granath kunde tyvär inte vara med på grund av sjukdom, om du undrar varför hennes karaktär Cinderella inte är representerad i detta reportage.

Nedan följer en liten presentation av de tävlande och deras cosplay i den ordning de uppträdde på scenen under tävlingen. Ett litet bildcollage per Cosplay med en kort beskrivning av varje deltagare, som också innehåller länkar för den som vill ha en djupare dokumentation av dessa konstnärers arbeten med tidigare tolkade karaktärer och framträdanden.

Vinnare i Cosplay-SM 2022

1:a plats gick till Elin Cat Jacobsson och hennes Cosplay som karaktären Cassandra i Rapunzel’s Tangled Adventure
Instagram: @catscosplaykingdom

2:a plats Amenoo som Glinda The Good Witch från Wicked
Instagram: @amenooatelier

3:e plats Mie Rose Roesgaard som Sally Boyle från We Happy Few
Instagram: @mierosecosplay

Filmklippet nedan är från prisutdelningen när resultaten från domarna presenterades för alla deltagare och publik och slutligen de tre vinnarna utsågs.

 

Mer information om tävlingsregler och kommande event hittar du på cosplaysm.se

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2022