© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2018

Capilotractées - hårresande akrobatik

Eftersom jag forfarande hade semester och Ingela hade ledig kväll tog vi tillfället i akt och besökte festivalområdet kring Gustav Adolfs Torg redan vid sjutiden. Vi visste att Sabina Ddumba skulle gå på först vid elva, men tänkte att det nog skulle finnas en hel del annat att fördriva tiden med. Något som vi fastnade vid var en lite annorlunda cirkusakt utförd av två Finska aktriser, Elice Abonce Muhonen och Sanja Kosonen från den Franska nycirkusen Galapiat Cirque. Spännande, fräckt och mycket underhållande var det att se dessa två utföra akrobatik och trapetskonster hela tiden med det egna håret som både arbetsredskap och tema. En glad överraskning. Annars var årets tema Kanada, vilket de grafittimålade containerelementen som bildade portal mot Norr Bro tydligt annonserade.

Magnefik entré

Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge sägs det och i detta fall stämde det. När Sabina Ddumba skred in på scenen i någon sorts gul halvtransparent regnponcho stannade klockorna och en ny tid började. Kvinnan är inte bara begåvad med en ljuvlig och personlig stämma hon har också ett fantastiskt spännande scenspråk som förstärktes av det påkostade ljuset. Inte alltid så idealiskt för en fotograf dock.

Från Tensta Gospel Choir till internationella framgångar

Sabina växte upp i Fisksätra, Nacka och började som 14 åring att sjunga i Tensta Gospel Choir, en plantskola som skolat många unga duktiga kvinnor sedan starten 1996. Lykke LiKristin AmparoLinda PiraMapei och Zhala har alla likt Sabina sjungit i kören och sedan blommat ut till fullfjädrade artister. Körens nuvarande ledare Cedwin Sandanam gillar inte benämningen plantskola.

– Nej, jag är inte så pigg på att använda det begreppet. De riktiga plantskolorna är ju musikskolorna, där nästan alla musiker och artister i Sverige har gått, åtminstone i grundskolan. Vi är en kyrkokör och vi sjunger gospelmusik. Sedan är det ju så klart ett plus om folk växer musikaliskt hos oss, men framför allt är det viktigt när människor växer som karaktärer, skaffar sig mod och självförtroende att säga upp sig från något jobb där de blir utnyttjade till exempel, säger han i en intervju med ETC Stockholm 2017-12-15.

Sedan debuten 2014 har karriären varit spikrak

You may have heard her soulful vocals on Katy Perry’s Walking on Air or Adam Kanyama’s The Golden Child. After years of touring and back up singing behind other artists, Swedish singer Sabina Ddumba is finally ready to take her first steps towards a solo career. Earlier this month, Sabina unveiled her long-awaited Scarred for Life debut single, a moving piece of bittersweet break-up soul, skrev Sonja Nettelbladt på sajten Radar vid skivsläppet 2014.

Hösten 2017 medverkade Sabina i TV-programmet Så mycket bättre, där hon uppmärksammades för sina tolkningar av andras låtar. Hennes version av Uno Svenningssons Vågorna blev under veckorna efter TV-sändningarna den av programmets låttolkningar som spelats mest på strömningstjänsten Spotify. Hennes medverkan gav henne också en bredare beundrarskara genom programmets förmåga att visualisera personen bakom artisten. Hennes version av Vågorna var givet en av kvällens höjdpunkter och en klar publikfavorit även om jag föredrog de lite tuffare R&B-låtarna, som Not too young eller gospelinspirerade Effortless båda från 2015.

En härlig konsert av en härlig artist

Det blev många konserter denna sommar och svårt att hålla reda på alla intryck, men två som stack ut när det gäller proffesionalism och där alla sinnen berördes var just denna med Sabina Ddumba och Darin på Let´s Make Love Great Again. Två fantastiska konserter.

 

Stay tuned for more at unikaboxen.net - not only music

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2018