© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2021

Christiania

2017 åkte jag och ett gäng ner till Köpenhamn för att se Volbeat på Parken. Det blev en hel weekend i staden som bland mycket annat innehöll en promenad ut till Christiania. Promenaden resulterade i några bilder från fristaden på streetart i ett historiskt perspektiv. Målningarna är inte historiska men Christiania var platsen där jag först fick se murala utsmyckningar. Det var tidigt åttiotal och staden var i övrigt tämligen fri från graffiti, tags och murala målningar. Då var det mesta faktiskt ganska tillknäppt och annorlunda jämfört med dagens Köpenhamn.

Meeting Of Styles Copenhagen är en festival som lockat artister och besökare till Köpenhamn sedan starten 2002. Tyvärr har jag aldrig besökt eventet trots flera inbjudningar och rekommendationer. Första festivalen ägde rum i Christiania och i år i samband med att Christiania fyller femtio är samarbetet åter ett faktum.

Det kommer sannolikt bli en fest utöver det vanliga. I synnerhet nu efter lockdown och restriktioner. Att människor längtar efter ett öppet samhälle där vi kan träffas, kramas och umgås fritt är helt uppenbart och märktes tydligt när jag i sommar var ner och besökte World Pride Copenhagen.

Meeting Of Styles is the world’s biggest and only global graffiti and street art festival, with more than 30 events and 2.000 artists worldwide every year – It’s without a doubt worth a visit if you enjoy getting a splash of colors in your life!

The Danish version, Meeting of Styles Copenhagen (MosCph) takes place every year late July in downtown Copenhagen, right next to Tivoli – the world’s oldest amusement park and Denmark’s most popular tourist attraction – a 5 minute walk from Copenhagen Central Station. At MOSCPH you can enjoy a rare and exclusive experience, when you get the chance to watch 50+ painters from all over the world – creating the most incredible works of art, up close.

Texten hämtad från hemsidan. På grund av upplägget och pandemin är årets upplaga framflyttad två månader och platsen flyttad till Refshalevej, Christiania, redan idag ett magnefikt utomhusgalleri för streetart och graffiti. Några bilder i slutet av reportaget är från en promenad i år på Refshalevej.

Stine Hvid - Byhaven 2017

2019 åkte jag ner för att dokumentera den årliga Pingstkarnevalen, men fick lite tid över och kunde leta upp lite läcker streetart. Mitt i city bara ett stenkast från Tivoli ligger Byhaven/Pumpehuset där den årliga streetfestivalen Meeting Of Styles brukar hålla till. 2017 gjorde Stine Hvid tillsammans med Max Roche @stereoheat en läcker piece ut mot gatan - ghettoblaster woman. Stine har jag träffat både i Stockholm på Remake av Snösätra och i Gåsebäck. En av många duktiga tjejer som tagit för sig ordentligt bland alla killar och gubbar. Sedan 2013 har hon varit aktiv med streetart. Utbildad på The Royal Academy of Design i Köpenhamn och på Edinburgh College of Art. På en PUB i Helsingborg 2018 berättade hon för mig hur det kändes att resa runt i världen och spreja för några av de största varumärkena som Pepsi, Redbull, Google och Netflix. Det kändes som att vara en rockartist på turné med all inclusive, minns jag att hon sa. Måste varit en svindlande upplevelse, men hon lyckades uppenbarligen hålla fötterna på jorden och är ingen uppblåst stjärna utan en härlig människa.

Sydhavnen var en ny upplevelse för mig. Ett område lite utanför de vanliga turiststråken. Hamnade där tack vare placeringen av Karnevalens avslutningsfest på Teglværket. En mysig lokal med sandstrand utanför. Perfekt för en fest i sambans tecken. I området hittade jag även lite streetart. Många dekorerade plank ringade in och avgränsade de många byggarbetsplatserna. En transformation pågår här som i många andra metropoler med att förvandla industiområden, fabriker och hamnkvarter till kontor, bostäder och kulturkvarter med restauranger och barer. Åttiotalets Köpenhamn, som jag minns det, finns det inte så mycket kvar av förutom Huset invid Strøget, en sorts ungdomsgård för ungdomar i alla åldrar. En plats jag gärna besökte under de år jag bodde i Köpenhamn. När jag återvände 2021 var det mesta sig likt. Jag kände igen mig även om utbudet av mat och dryck hade utvecklats.

Att promenera runt i Köpenhamn och leta streetart utan en ordentlig karta är inte bara jobbigt det är ineffektivt också. Street Art Cities är en utmärkt app, som jag tidigare lovordat och som underlättar en hel del om du vill hitta verken. Det var genom den som jag hittade de målade husgavlarna längs Møntmestervej och planken nedanför Grundtvigs Kirke i Bispebjerg i de nordvästra delarna av Köpenhamn. Definitivt utanför turiststråken och omöjligt att hitta utan en bra app.

Refshalevej och Christiania

Sommaren 2021 spenderade jag tio dagar i staden för att dokumentera World Pride Copenhagen. Som avkoppling tog jag långa promenader på dagarna. En promend blev ut till Christiania utan min app som vägvisare. Att jag hittade Refshalevej var faktiskt en ren slump.

Kul att de svenska tjejerna Dumpa Din Kille @boysaretoyssoletsplay och Rosanna Larsson Dimitrio @rosannakonst varit på plats och förgyllt miljön både inne i Christiania och på vägen utanför. De avslutande bilderna från Huset med målningen av kvinnan som ligger i trappan målad av Andreas Welin @welinoo visar storheten med genren. De riktigt duktiga konstnärerna ser inga gränser och varje problem blir en möjlighet. Andreas träffade jag i Helsingborg under Urban Street Festival 2018. Han ingick i Team Denmark tillsammans med Rasmus Balstrøm @balstroem och Stine Hvid @stinehvid. Alexander Witting @a.witting som gjort den fina In Memorial nedan fanns också med i teamet den gången i Helsingborg, plus några till. De var duktiga och framgångsrika då 2018 och är idag etablerade konstnärer och förebilder för nästa generations artister.

Har du möjlighet, res ner till Köpenhamn och delta i Meeting Of Styles 23-25 september. Det kommer bli några magiska dagar, för alla som gillar street och alternativ konst. Att Christiania fyller 50 gör inte förutsättningarna sämre direkt.

 

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2021