© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2023

Premiär Söndag 5 mars

Tap Room var fullt när jag kom och det fanns utmaningar för en fotograf. Särskilt en som varit i idet ett tag. Kände mig lite ringrostig och hade dessutom ett nytt objektiv som skulle testas. Hälsades välkommen av kvällens värdinna Miss Petersson a la Carte, som kände igen mig och presenterade mig för en ny mingelmartin, MartinCarl.

Nu var vi alla här för att tillsammans se premiären av Drag Race Sverige på storskärm. En förhandsvisning av programmet hade gått i SVT direkt efter Mellofinalen på lördagen, så familjen och jag hade redan tagit del av innehållet. Lysande PR, perfekt tajming och till helt rätt målgrupp.

Drag Race Sverige är en direkt spinoff på originalet från 2009, Ru Paul´s Drag Race. Ett program som gått varmt hemma hos oss. Jag har varit ganska måttligt intresserad, men barnen, snarare ungdomarna och deras kompisar, har haft långa TV-nätter där de avverkat hela säsonger.

Är lite trött på alla tävlingar, men trots det blev jag intresserad när jag fick höra att Fuxen skulle leda programmet. Har svårt att tro att den människan kan göra någonting som inte imponerar på mig. Har följt hans podd Drottningmötet där han intervjuar Drugor om vad Drag är och vad som lockar till Drag. Fux de Lux har gjort så mycket bra. En mästare in all styles, som alltid tar sig tid med fansen. En förebild som inspirerar.

– Det känns oerhört roligt och hedrande att få uppdraget att leda Drag Race Sverige! Inte många länder i världen har haft en så levande och mångskiftande dragkultur som Sverige och nu ska vi visa upp det för omvärlden. Jag ser fram emot att ta del av deltagarnas hantverk och scenkonst när de bjuder tv-publiken på extra allt och tävlar om en värdig drottningtitel. Det kommer bli en unik blandning av kamp, kärlek, show och glitter, Robert Fux i ett pressmeddelande inför premiären.

En familjeföreställning

När After Dark körde sin show på 1980-talet imponerade det på alla. I varje familj imponerades man av Christers skönhet och den humor och värme som gruppen levererade. Min fru växte upp i en ganska konservativ familj i Västerbotten. Pappan var moderat och hade bestämda åsikter om västervridningen i public service, men när SVT visade After Dark samlades familjen i TV-rummet. Njöt och fashinerades. Ambitionen med Drag Race Sverige ser jag som ett sätt att på samma vis leverera underhållning på ett professionellt och engagerande sätt. Manusförfattaren Michael Mårtensson, bilden till höger, och produktionsbolaget Mastiff borgar för kvalitet och många röster har redan berömt den snygga paketeringen.

Ett tydligt ställningstagande i en tid där mycket av det vi kämpat för börjar ifrågasättas. Att det just är SVT som sänder är stort och retar väl gallfeber på de politiker som vill normalisera och fundamentalistiskt skapa en ram för vad kulturen ska erbjuda det Svenska folket. Bögpropagande gillar inte den kristna högern.

Ebba Bush manifesterade på Stockholm Pride 2022 och gick i paraden. Rätten att älska vem man vill var en paroll hon ställde sig bakom liksom devisen för festivalen, Dags att bekänna färg. Efteråt förtydligade hon sitt engagemang med att det ändå finns gränser för vad man kan acceptera. Det gäller att uppföra sig och vara en snäll och lagom bög.

Tidningen Arbetet publicerade en artikel av Emil Åkerö 5 mars 2023, som beskriver de krafter som motverkar regnbågsrörelsen och hur motståndarnas tolerans kan vara effektivare än deras fördömanden:

För den ger sken av att inkludera när den i själva verket villkorar andras existens. Du får vara med och leka, om du är lagom mycket som oss. Drugan får vara med, så länge hon är underhållande och lagom utmanande. 

Emil ger också en eloge till SVT:

SVT gör vad de kan för att skapa en mer förstående värld och att utmana bilden av vad som är en del av historien om Sverige. Vilket de ska ha en eloge för. Det är väl bra att de passar på, innan Göran Hägglunds Public Service-utredning kommer fram till att SVT ska förmedla att män är män, kvinnor är kvinnor och allt annat inte är önskvärt av Verklighetens folk. 

Du ska älska din nästa

En liten reflektion på det Emil Åkerö formulerade i sin artikel om faran med tolerans. Jag kan tycka att det är viktigare att tala om vad jag inte tolererar än det jag tolererar och kanske är det det han menar med att toleransnivåerna blir nya normer att förhålla sig till, som begränsar livsutrymmet för människor. Att tala högt om det vi inte tolererar kräver civilkurage, men nödvändigt om vi ska komma åt tystnadskulturen och skapa en mer kärleksfull miljö både på arbetsplatsen och hemma. I programmet berättas historier om hemska händelser som ingen nykter människa kan acceptera, ändå händer det. Vi pratar inte om något inskränkt klansamhälle utanför Europas förlovade gränser, utan dessa övergrepp på barn, oliktänkande och människor som bara vill vara en människa sker i Sverige 2023.

Hur många gånger har du inte hört; det var ju bara på skoj, vad känslig du är, det var ju inte illa menat, efter att du konfronterat personen (mannen) som på ett eller annat sätt marginaliserat och förlöjligat dig. Samtidigt som detta anses som oförargligt och svårt att hantera för ansvariga är det just dessa bagateller vi inte ska tollerera. Det är just detta marginaliserande maktspråk på arbetsplatser och vid middagsbordet som sår frön. Frön som kan gro till ett beteende där vi skiljer på människor och människor. Alla är vi människor och alla har rätt att bli behandlade med respekt.

Ett tävlingsprogram på TV ökar inte medvetenheten om våra vardagsproblem och det är inte sannolikt att vi ändrar vår attityd, men genom en snygg förpackning, lysande manus och en heroisk insats av Fuxen, får vi i alla fall något att prata om och ha synpunkter på. Den massiva reklaminsatsen både innan och under den första säsongen kan ingen ha missat, varken här eller utomlands, där serien saluförs. Hur bra detta är för relationen med Turkiet och de pågående förhandlingarna kring ett NATO-medlemskap kan förstås diskuteras. Jag är pacifist och demokrat, så för mig får gärna förhandlingarna fullständigt haverera.

Barnförbjudet?

Efter att avsnittet Parningsleken som sändes söndagen den 26 mars får besökarna på SVT Play nu upp en varning; Avsnittet är olämpligt för barn. Tittaren får sedan välja att antingen spela programmet eller sätta på barnskyddet. SVT:s presskontakt Sindre Lind Åkerblom svarar enligt Expressen 30 mars att beslutet handlar om avsnittet där en av deltagarna berättar om en våldtäkt i unga år. 

– Vi har bedömt att den berättelsen kan vara skrämmande för ett barn om man inte är i vuxet sällskap, förklarade Sindre till Expressen.

När jag öppnar något av nyhetsprogrammen på SVT Play får jag inte upp något liknande. Där pratas det om skjutningar och våldtäkter varje dag. För mig är detta en form av censur med politiska förtecken. Genom påtryckningar från våra än så länge folkvalda har SVT tvingats till detta.

Björn Söder twittrar och SD mullrar. Nyss var det olämpligheten med att personer i Drag anordnade sagostunder för barn. Nu är det SVT:s satsning på Dragqueens han hånar.

Vad SVT ska ägna sig åt farmöver, vad de ska sända eller inte, får vi kanske snart reda på. Kulturdepartementet har utsett före detta KD-ledaren Göran Hägglund till ordförande för kommittén Långsiktiga villkor för ett hållfast och oberoende public service. Kommittén har uppdraget att utreda verksamhetens förutsättningar för nästa tillståndsperiod samt hur Public Service ska upprätthålla och värna sitt oberoende.

Så passa på att njuta nu! Utredningen ska vara klar 30 april 2024 och slusatserna kommer påverka uppdraget för SVT under den nya tillståndsperioden från 2026 till 2033.

Imaa Queen

Adam Spjuth blir Imaa Queen, varelsen med tusen uttryck. Bilden nedan är från sommaren 2021. Då hade jag förmånen att få jobba med Christian Gerdes och Lights Event, när showen Cést la vie-Sundays gick på Patricia. Imaa Queen var stjärnan och jag fick följa med backstage. Första gången vi möttes var redan 2017 inför Prideparaden. Då jobbade Adam på Secret Garden och varje kväll presenterade han en ny variant av Imaa Queen. 2021 på hösten publicerade jag ett litet idolporträtt här på Unikaboxen, Adam Spjuth - en förebild och inspirationskälla. När jag kom till Tap Room söndagen 2 april fick reda på att min favorit hade åkt ut ur tävlingen söndagen innan. Tungt men tävling är tävling och någon måste röstas bort i varje program. Du är fortfarande du och din skapelse Imaa Queen en helt unik och en fantastisk företeelse.

Ett ständigt tjat om sex

Allt handlar inte om att få ligga. Det finns andra värden som faktiskt trumfar sex. I debatten tjatas det hela tiden från den rigida högern, som skapad råg i ryggen av ett brunaktigt arbetarparti, att det inte passar sig att uttrycka ett avvikande sexuellt beteende publikt. Avvikande från vaddå? En barbröstad druga på TV är förknippat med sex medan en fotbollsspelare som sliter av sig tröjan efter ett mål visar på tradition och engagemang. Varför har vi blivit så försiktiga med naken hud när det gäller vissa sammanhang? Varför har avståndet mellan det manliga och det kvinnliga växt?

Allt har blivit så dramatiskt. Samhället har förändrats och fokus hamnat på oväsentligheter för att dölja de krafter som verkligen vill ha makt. Där härskar cisnormen och den traditionella manligheten. Ett djupt rotat beteende som förhärligar våld och som möjliggör krig. Att det skulle finnas något olämpligt eller barnförbjudet i detta nämns aldrig. Det gäller att måla upp en tydlig hotbild för att mobilisera massorna. Minoriteter, de som avviker från någon sorts påhittad norm, har alltid varit en kär målgrupp. Älskar Grotescogängets satir över detta fenomen, Bögarnas fel.

Degenereringen av samhället är ett hot mot en positiv fortsatt utveckling för ökad förståelse och inkludering. Vi är alla trots allt människor och mänsklighet inkluderat medmänsklighet borde vara något att sträva efter för alla. Vid mitt besök på Påskdagen den 9 april mötte jag en kvinna som var gäst på hotellet och ofrivilligt fick uppleva glädjen i ett regnbågsevent. Hon var inte alls nöjd och skakade dramatiskt på huvudet. Jag frågade vad som var så farligt med en man som klär ut sig till kvinna. Hon höll med mig om att det finns värre saker i samhället som vi kanske borde fokusera på, men berättade samtidigt om sin man som blivit så arg att han gått upp på rummet. För vissa är det läskigt när det leks med våra könsroller och det skapar en osäkerhet - vem är jag då?

I det sjätte avsnittet av Drag Race Sverige togs just detta ämne upp på ett fint sätt när riktiga män fick känna på och närma sig drugornas förlovade värld. De tävlande fick var sin syster att jobba med. En härlig utmaning som resulterade i en fantastisk catwalk. Efter utröstning är det nu bara fyra drugor kvar och två progran återstår. Spänningen är olidlig och förväntningarna stora. Förutom en slant i kassan ska vinnaren delta på sommarens Allsång på Skansen.

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2023