Adam Spjuth - en förebild och inspirationskälla
Detta är en hyllning till människan bakom fenomenet Imaa Queen. En person som inte känner några gränser och förverkligar sina drömmar på ett sätt som imponerar stort på mig. Första gången jag såg Adam var på Norr Mälarstrand inför Stockholm Pride Parad 2017, bilden nedan till höger. Han var då engagerad som husdruga och DJ på Secret Garden i gamla stan. Säkert en anledning till att kostymen toppades med VIP-kort till klubben ovanpå alla blommor och blader. Ända sedan tiden på Secret Garden har Imaa Queen ständig bytt skepnad. Mycket fascinerande och fantasin verkar aldrig sina.
Ensammen är aldrig stark. Hur begåvad man än är behövs det ett team som stöttar och manar på. I Adams fall behövs många team, eftersom paletten är så stor och det finns så många strängar på denna begåvnings lyra, men det finns en person i Adams liv som betyder mest. En person som alltid finns med i vått och torrt. Sedan 2016 har Magnus och Adam ett kärleksfullt förhållande, som även omfattar en professionell relation. Bilden till höger från Patricia 2021. Nedan till vänster Magnus från Stockholm Pride Parad 2019.
Det är lustigt med Adam. Född 1993 och bara några år äldre än min dotter, ändå är det jag som känner mig ung och oerfaren när vi samtalar. Det påminner mig om när jag hoppade av ekorrhjulet vid femtio och började plugga kommunikation. Jag fick en praktikplats på HSB Riksförbunds Marknadsavdelning och en handledare betydligt yngre än jag. Men det var jag, lilla praktikanten, som var yngst i sammanhanget. Hon gjorde mig inspirerad och engagerad, vilket ledde till nya förutsättningar och att jag vågade ta steget mot helt nya utmaningar.
Kanske är det därför jag gillar Adam så mycket. Inspirationen och engagemanget smittar av sig på något sätt. Får mig att känna mig ung och orädd, samtidigt som jag åter blir den lilla praktikanten på väg att lära mig något nytt. I det som levereras finns så mycket livserfarenhet, som ifrågasätter gamla sanningar och rör om i normträsket. Där är min dotter och Adam lika. Gammal är inte alltid äldst, men det krävs en hel del ödmjukhet för att erkänna det. Tror vi skulle vinna en hel del på om fler vågade släppa på prestigen och ta emot andras erfarenheter tvärs över generationsgränserna. Ja tvärs över alla gränser.
På några få år har Imaa Queen intagit en dominerande ställning inom Dragshow Sverige och det på ett högst eget och imponerande sätt. Det är den nya generationen som nu intar scenen och tar vid där Christer Lindarw och After Dark krattade manegen och skapade förutsättningar för genren.
-För mig handlar det om fantasi, säger Adam när han intervjuas av Robert Fux i den lovordade podden Drottningmötet 30 juni 2020. En podd där Robert försöker få svar på frågan vad drag är och varför många unga artister fastnat för konstformen. I podden berättar Adam om hur kreativiteten ända från barnsben hjälpt honom att finna harmoni i livet och att det var det kreativa drivet som övervann rädslan och skapade förutsättningar för ett konstnärligt skapande utöver det vanliga - Imaa Queen från glamourdrottning till varelse.
Lördagen den 19 juni i år avgjordes Eurovision Style Drag Contest. Efter omröstningen blev det klart att Sveriges Imaa Queen stod som vinnare. Bland över 2000 tävlande dragartister från hela Europa, tog sig Adam Spjuths Imaa Queen tillsammans med 13 medtävlare till finalen. Det vinnande bidraget var musikvideon till den egna låten Global Melting Love. Detta är en utmärkelse som tar Adam till en helt ny nivå i sitt konstnärsskap. Kombinationen av olika kategorier av skapande som sammanstrålar i kameleonten Imaa Queen har nu en titel - Europes First Drag Superstar.
Detta tillkännagavs högtidligt av Babsan på Patricia söndagen veckan efter och i QX publicerades den 23 juni en kort intervju med vinnaren.
– Det var splittrade poäng och det fanns många favoriter. Jag tror jag vann därför jag visade ett brett spektra av drag. Det var olika looks i videon, det var en egen låt och den var snyggt gjord.
Förutom äran och titeln Europes First Drag Superstar ingår i priset ett internationellt samarbete med egen TV-show och andra TV-framträdanden plus lite prispengar, 1000 euro.
Det är inte lätt att vara annorlunda, att sticka ut och gå sin egen väg. Att inte rymmas i den ram för det accepterade skapar utanförskap. I media är det populärt att nämna dessa utanförskapsområden, men då på ett ganska begränsande, förenklat och isolerat sätt. Lösningen som presenteras av allt fler är om möjligt ännu mer förenklad; passar du inte in i systemet har du inget i vårt samhälle att göra. Och denna enkla lösning verkar gälla alla och inte bara människor som flyr till vårt land på grund av krig och förföljelse utan alla som inte vill eller kan passa in i den snäva kostym som delas ut till oss.
Samtidigt är det just dem som sticker ut och är annorlunda som har förutsättningar för att lyckas. En artist måste sticka ut och bjuda på något unikt för att särskilja sig från mängden. Vägen dit är en kamp, där de egna känslorna och hjärtats röst ständigt behöver kriga mot omvärldens förmaningar och krav på anpassning. Det är troligt att få klarar denna resa på egen hand.
Nadim Ghazale, kändispolisen från Borås, sommarpratade nu i sommar den 12 juni om hur viktigt det är att ha några personer i sin närhet som visar vägen och ger dig en klapp på axeln när du som bäst behöver. Han kallade dessa för krattor, personer som krattar manegen, skapar förutsättningar och öppnar dörrar. Nadims resa har tagit honom långt tack vare dessa krattor, men allt handlar inte bara om anpassning. Det handlar till stor del om vad vi som är inne i gemenskapen kan acceptera, hur du och jag beter oss mot människor som befinner sig i utanförskap och ständigt blir ifrågasatta. Människor som inte delar samma religion, har en annan sexuell läggning, annan könsidentitet, inte samma fysiska förutsättningar med mera. Listan kan bli oändlig eftersom varje människa är unik och det är det som är så fint om vi bara vågade acceptera det. Det borde vara varje människas plikt att ifrågasätta fördomar och lögner. Säga till och säga ifrån när någon kläcker ur sig nedvärderande förolämpningar och insinuerar att någon skulle vara en sämre människa på grund av sin unikitet. Våra politiker som endast kan fördela pengar och stifta lagar kommer aldrig kunna lösa detta. För att komma tillrätta med problemet behöver vi alla fråga oss - Vad kan jag göra? Hur kan jag bidra?
Det gäller att våga lämna sin gamla och inskränkta flock, skapa nya perspektiv och se oss som en del i en större flock. Genom digitaliseringen och internet handlar det egentligen om en enda global och gemensam flock, mänskligheten. Att kontrollera den egna närvaron och stimulera andra där skapar allianser som i sin tur skapar förutsättningar för ett mer utvecklat socialt liv och i en förlängning bidra till ökad förståelse, paradoxalt nog mindre hat och ett mer öppet och tillåtande samhälle. Det är en lång väg dit, både för oss som bor i lilla Sverige och för resten av världen. Därför behöver vi förebilder som visar vägen. Att kärlek är större än hat och som har förmågan att ingjuta hopp och framtidstro. För mig är Adam en sådan förebild som vågar gå över gränser och på sin väg ta med sig andra som saknar mod eller bara behöver någon som skjuter på lite i den inledande uppförsbacken. Det syns inte minst på den svans av anhängare som följer och deltar när drottningen håller hov. Ovan till höger två unga hovdamer som står drottningen nära.