© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2021

Adam Spjuth - en förebild och inspirationskälla

Detta är en hyllning till människan bakom fenomenet Imaa Queen. En person som inte känner några gränser och förverkligar sina drömmar på ett sätt som imponerar stort på mig. Första gången jag såg Adam var på Norr Mälarstrand inför Stockholm Pride Parad 2017, bilden nedan till höger. Han var då engagerad som husdruga och DJ på Secret Garden i gamla stan. Säkert en anledning till att kostymen toppades med VIP-kort till klubben ovanpå alla blommor och blader. Ända sedan tiden på Secret Garden har Imaa Queen ständig bytt skepnad. Mycket fascinerande och fantasin verkar aldrig sina.

Ensammen är aldrig stark. Hur begåvad man än är behövs det ett team som stöttar och manar på. I Adams fall behövs många team, eftersom paletten är så stor och det finns så många strängar på denna begåvnings lyra, men det finns en person i Adams liv som betyder mest. En person som alltid finns med i vått och torrt. Sedan 2016 har Magnus och Adam ett kärleksfullt förhållande, som även omfattar en professionell relation. Bilden till höger från Patricia 2021. Nedan till vänster Magnus från Stockholm Pride Parad 2019.

Det är lustigt med Adam. Född 1993 och bara några år äldre än min dotter, ändå är det jag som känner mig ung och oerfaren när vi samtalar. Det påminner mig om när jag hoppade av ekorrhjulet vid femtio och började plugga kommunikation. Jag fick en praktikplats på HSB Riksförbunds Marknadsavdelning och en handledare betydligt yngre än jag. Men det var jag, lilla praktikanten, som var yngst i sammanhanget. Hon gjorde mig inspirerad och engagerad, vilket ledde till nya förutsättningar och att jag vågade ta steget mot helt nya utmaningar.

Kanske är det därför jag gillar Adam så mycket. Inspirationen och engagemanget smittar av sig på något sätt. Får mig att känna mig ung och orädd, samtidigt som jag åter blir den lilla praktikanten på väg att lära mig något nytt. I det som levereras finns så mycket livserfarenhet, som ifrågasätter gamla sanningar och rör om i normträsket. Där är min dotter och Adam lika. Gammal är inte alltid äldst, men det krävs en hel del ödmjukhet för att erkänna det. Tror vi skulle vinna en hel del på om fler vågade släppa på prestigen och ta emot andras erfarenheter tvärs över generationsgränserna. Ja tvärs över alla gränser.

På några få år har Imaa Queen intagit en dominerande ställning inom Dragshow Sverige och det på ett högst eget och imponerande sätt. Det är den nya generationen som nu intar scenen och tar vid där Christer Lindarw och After Dark krattade manegen och skapade förutsättningar för genren.

-För mig handlar det om fantasi, säger Adam när han intervjuas av Robert Fux i den lovordade podden Drottningmötet 30 juni 2020. En podd där Robert försöker få svar på frågan vad drag är och varför många unga artister fastnat för konstformen. I podden berättar Adam om hur kreativiteten ända från barnsben hjälpt honom att finna harmoni i livet och att det var det kreativa drivet som övervann rädslan och skapade förutsättningar för ett konstnärligt skapande utöver det vanliga - Imaa Queen från glamourdrottning till varelse.

Lördagen den 19 juni i år avgjordes Eurovision Style Drag Contest. Efter omröstningen blev det klart att Sveriges Imaa Queen stod som vinnare. Bland över 2000 tävlande dragartister från hela Europa, tog sig Adam Spjuths Imaa Queen tillsammans med 13 medtävlare till finalen. Det vinnande bidraget var musikvideon till den egna låten Global Melting Love. Detta är en utmärkelse som tar Adam till en helt ny nivå i sitt konstnärsskap. Kombinationen av olika kategorier av skapande som sammanstrålar i kameleonten Imaa Queen har nu en titel - Europes First Drag Superstar.

Detta tillkännagavs högtidligt av Babsan på Patricia söndagen veckan efter och i QX publicerades den 23 juni en kort intervju med vinnaren.

– Det var splittrade poäng och det fanns många favoriter. Jag tror jag vann därför jag visade ett brett spektra av drag. Det var olika looks i videon, det var en egen låt och den var snyggt gjord.

Förutom äran och titeln Europes First Drag Superstar ingår i priset ett internationellt samarbete med egen TV-show och andra TV-framträdanden plus lite prispengar, 1000 euro.

Det är inte lätt att vara annorlunda, att sticka ut och gå sin egen väg. Att inte rymmas i den ram för det accepterade skapar utanförskap. I media är det populärt att nämna dessa utanförskapsområden, men då på ett ganska begränsande, förenklat och isolerat sätt. Lösningen som presenteras av allt fler är om möjligt ännu mer förenklad; passar du inte in i systemet har du inget i vårt samhälle att göra. Och denna enkla lösning verkar gälla alla och inte bara människor som flyr till vårt land på grund av krig och förföljelse utan alla som inte vill eller kan passa in i den snäva kostym som delas ut till oss.

Samtidigt är det just dem som sticker ut och är annorlunda som har förutsättningar för att lyckas. En artist måste sticka ut och bjuda på något unikt för att särskilja sig från mängden. Vägen dit är en kamp, där de egna känslorna och hjärtats röst ständigt behöver kriga mot omvärldens förmaningar och krav på anpassning. Det är troligt att få klarar denna resa på egen hand.

Nadim Ghazale, kändispolisen från Borås, sommarpratade nu i sommar den 12 juni om hur viktigt det är att ha några personer i sin närhet som visar vägen och ger dig en klapp på axeln när du som bäst behöver. Han kallade dessa för krattor, personer som krattar manegen, skapar förutsättningar och öppnar dörrar. Nadims resa har tagit honom långt tack vare dessa krattor, men allt handlar inte bara om anpassning. Det handlar till stor del om vad vi som är inne i gemenskapen kan acceptera, hur du och jag beter oss mot människor som befinner sig i utanförskap och ständigt blir ifrågasatta. Människor som inte delar samma religion, har en annan sexuell läggning, annan könsidentitet, inte samma fysiska förutsättningar med mera. Listan kan bli oändlig eftersom varje människa är unik och det är det som är så fint om vi bara vågade acceptera det. Det borde vara varje människas plikt att ifrågasätta fördomar och lögner. Säga till och säga ifrån när någon kläcker ur sig nedvärderande förolämpningar och insinuerar att någon skulle vara en sämre människa på grund av sin unikitet. Våra politiker som endast kan fördela pengar och stifta lagar kommer aldrig kunna lösa detta. För att komma tillrätta med problemet behöver vi alla fråga oss - Vad kan jag göra? Hur kan jag bidra?

Det gäller att våga lämna sin gamla och inskränkta flock, skapa nya perspektiv och se oss som en del i en större flock. Genom digitaliseringen och internet handlar det egentligen om en enda global och gemensam flock, mänskligheten. Att kontrollera den egna närvaron och stimulera andra där skapar allianser som i sin tur skapar förutsättningar för ett mer utvecklat socialt liv och i en förlängning bidra till ökad förståelse, paradoxalt nog mindre hat och ett mer öppet och tillåtande samhälle. Det är en lång väg dit, både för oss som bor i lilla Sverige och för resten av världen. Därför behöver vi förebilder som visar vägen. Att kärlek är större än hat och som har förmågan att ingjuta hopp och framtidstro. För mig är Adam en sådan förebild som vågar gå över gränser och på sin väg ta med sig andra som saknar mod eller bara behöver någon som skjuter på lite i den inledande uppförsbacken. Det syns inte minst på den svans av anhängare som följer och deltar när drottningen håller hov. Ovan till höger två unga hovdamer som står drottningen nära.

Dragshow som konstnärligt uttrycksmedel

Imaa Queen en artist, en artist som underhåller sin publik, men det som Adam i sin alter ego förmedlar är betydligt mer. Det gamla uttrycket ska du va fin får du lida pin är applicerbart på hela genren, men i synnerhet när det gäller Imaa Queens kreationer. Många av de varelser som skapas tär hårt på både kropp och själ. Vissa dräkter är så krävande att prestationen att bara bära dem kan liknas vid ett maratonlopp, eller varför inte ett gatlopp, en Golgatavandring för att använda en absolut ytterlighet. Ett sätt att förkroppsliga och synliggöra den inre smärta som finns hos en människa som vägrar att acceptera ett utanförskap och revolterar mot snävheten i normträsket. Att jämföra med Jesus är kanske att ta i, men symboliken, att se dessa dragqueens bära världens alla synder och visualisera detta med kärlek och humor är nästan religiöst.

Paradoxalt nog kommer Adam från ett religiöst hem där Pappan var engagerad i Pingströrelsen. I Drottningmötet med Robert Fux, berättar Adam om vad det inneburit för honom. Föutom krav på ett liv utan synd är fortfarande kristendomens kärleksbudskap fast förankrat och tar sig uttryck både privat och på scen. Imaa Queen kan vara vass, fräck och stundtals vulgär, men hela tiden finns det kärlek och omtanke bakom varje replik. Det märks inte minst i den svans av döttrar, yngre fans och kollegor som omger den nyligen korade superstjärnan. I samtalen bjuds det alltid på några uppmuntrande ord, som stärker och inger hopp. Bilden ovan på Robert är från Meat Horse Disco på Münchenbryggeriet, en av många efterfester som avslutade Stockholm Pride 2019.

Engagemanget i Halloweenkryssningen 2019 tillsammans med Shawn Malekifar med flera visar inte bara på bredden i repertoaren utan ger även en bild av Adams fascination för seriefigurer och comics. Här är gränsen hårfin till Cosplay och bilderna nedan är tagna vid ett PR-jippo under Comic Con på Kistamässan.

Bilden på mig som skräckmästarnas gissla nedan togs av Shawn, som även varit engagerad i Stockholm Zombie Walk under många år. Bilden på Shawn till höger är från Zombie Walk 2019, ett arrangemang i samma genre som Halloweenkryssningen, men lite mer offentligt.

Patricia sommaren 2021

Redan hösten 2020 drog projektet C'est La Vie - Stageless Cabaret igång på Patricia. Initiativtagare var Lights Event och Christian Gerdes som tillsammans med Imaa Queen återupplivade söndagsklubben med stora delar av Drag Sweden inbjudna och medverkande. Självfallet anpassat efter rådande restriktioner.

Jag läste om dessa shower i QX, men engagerade mig inte personligen. Det var faktiskt inte särskilt mycket som engagerade mig hösten 2020 förutom familjen, mitt förvärvsarbete och rehab efter en hyffsat allvarlig cykelolycka. Det var först när jag läste om ett nationaldagsfirande på Patricia den 6 juni i år som jag började fantisera om att själv delta. Som fotograf då, om det skulle vara möjligt. Jag visste att Adam och Magnus skulle vara där och ingå i arrangemanget, men kunde de ackreditera mig? Det visste jag inte, men längtade så efter att komma tillbaka. Tillbaka till allt skoj jag hade 2019 innan den hemska pandemin slog till.

Det var där och då jag träffade Christian för första gången. En veteran när det gäller regnbågsevent med bland annat femton års engagemang i Stockholm Pride. Nu engagerad i Imaa Queen och C'est La Vie - Sundays på Patricia. Christian undrade givetvis vad jag var för en kuf som trampade in oanmäld på hans territorium med en fet kamera. Efter ett långt samtal kunde han ändå acceptera min närvaro och i efterhand även godkänna resultatet som senare publicerades här på Unikaboxen.

Det var efter den kvällen som jag började fundera på ett idolporträtt av Adam Spjuth aka Imaa Queen. C'est La Vie - Sundays sommarschema inleddes söndagen den 30 maj på Mors Dag med en hyllningsshow till allas våra mammor. Därefter en ny show, med ett nytt tema och en Imaa Queen som ny varelse varje söndag ända fram till den 8 augusti och avslutningen på Stockholm Pride 2021. Jag visste att jag inte skulle kunna delta alla söndagar, men om jag bara skulle kunna delta på hälften vore bildunderlaget tillsammans med bilderna från 2019 fullt tillräckligt för en liten hyllning till min idol, vän och inspirationskälla.

Samtalen med Christian fortsatte och utvecklades. Inför söndagen den 18 juli med temat Circus och Burlesque ledde samtalen fram till ett mer professionellt samarbete där jag engagerades som fotograf för Lights Event och de arrangemang som planerats för Patricia. Nedan följer ett bildgalleri från mina söndagar på Patricia.

Konsten att övervinna rädslan

Konst och konstnärliga uttryck är ett kärt ämne och något som alltid varit populärt att ifrågasätta. På samma sätt egentligen som vi bedömer och ifrågasätter våra medmänniskor. Förstår vi inte signalerar vi - nej detta är inte normalt detta är bara konstigt.

Men är konstigt så farligt. Det vi inte förstår borde skapa ett sug efter att ta reda på mer, lära känna personen som skiljer sig från mängden eller åtminstone ta reda på tillräckligt för att hantera rädslan för det som sticker ut. Vi behöver inte älska alla och tycka att allt är skön konst eftersom vi är olika och gillar olika, men att öka förståelsen för och kunskapen om våra medmänniskor skapar sannolikt mindre misstänksamhet, rädslan minskare och den offentliga miljön både i sociala medier och i verkligheten blir tryggare. Problemet är att det finns grupperingar som gärna bidrar med falsk fakta och insinueringar som skapar rädsla och osäkerhet och föder hat. En strategi som funnits i alla tider för makthungriga som vill ta kontroll över en mindre eller större grupp eller flock. Dessa inlägg och kommentarer gör det svårare för den breda allmänheten att själv söka svaren, eftersom dessa insinueringar och falska anklagelser är många och lättillgängliga i dagens informationsbrus. De är också organiserade på ett sätt som försvårar för en enskild person att ifrågasätta. Ifrågasätter du ett inlägg sköljs du snabbt över av en våg med hat och hot från anhängare till gruppen.

Vad har då Adam med människors rädsla för det okända att göra och hur kan hans konstnärsskap bidra till att minska den?

Jag ser inte Adam och Imaa Queen som en härförare, en Greta Thunberg för mänskliga rättigheter, men öppenheten och förmågan att bjuda in leder till att fler blir intresserade, vågar njuta av skönheten och inspireras av hantverket.

Precis som Christer Lindarw med After Dark och Lars-Åke Wilhelmssons Babsan skapat förutsättningar för genren att bli folklig och en älskad del inom showbiz, verkar Adam ha en förmåga att samla nästa generations Svenska dragqueens till en gemensam scen. Jag ser framför mig en spännande version av RuPauls Dragrace i ny regi av och med Imaa Queen.

Några tycker säkert att jag far iväg lite väl i mina reflektioner för att göra mig märkvärdig, men det märkvärdiga är egentligen att vi forfarande är så fast förankrade i den traditionella mansrollen. Märkvärdigt när vi samtidigt är väl medvetna om att det är den som våldtar, misshandlar och mördar. Därför blir jag glad och hoppfull varje gång jag noterar ett avsteg från den för mig så förhatliga jargongen. Män som vågar vara kvinnor är fint och sprider inte bara glädje utan ger mig stöd i min mansroll. Det visar att alla män inte är onda och att mansrollen bara är ett fånigt påhitt. Slipper för ett ögonblick den kollektiva skulden och kan känna mig fri. Känna mig som en fri människa.

Är så stolt när jag berättar om mina regnbågsäventyr för arbetskamrater, släkt och vänner. Överdriver gärna och sätter det ofta i ett globalt sammanhang. Om det fanns fler ambassadörer som spred kärleksbudskapet både till vardag som fest och gladdes åt människors unika förmåga att skapa mening med livet skulle alla problem förvandlas till möjligheter. Tyvärr är det inte så enkelt, men tror ändå på fjärilseffekten, att de små detaljerna kan påverka helheten. Artikeln om fenomenet Imaa Queen kommer sannolikt inte skapa en tsunami som påverkar världen, men får jag en person att öppna upp och vara lite mer nyfiken är jag nöjd.

Vill du ta del av mina regnbågsäventyr med Imaa Queen och andra stjärnor kan jag rekommendera:

Tio år med Sthlm Pride

C'est La Vie Sundays

Jazzhands & Musicals

Circus & Burlesque

På återseende

Den 8 augusti tog mitt engagemang på Patricia tillsammans med Lights Event slut. Det betyder inte att jag slutar följa Adam och den utveckling som jag förväntar mig av honom och hans Imaa Queen - Europes First Drag Superstar. Så håll koll på unikaboxen.net.

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2021