© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2021

Pre Pride Party med Cést La Vie Sundays

Tack vare Christian Gerdes och mitt sommarjobb på Lights Event kunde min pridevecka börja redan söndagen den 1 augusti. Det blev en schysst blandning av ordinarie program med Dragshows kombinerat med en kick-off för Stockholm Pride 2021. Kvällen till ära gästades nämligen Patricia av inga mindre än Alex Falk och Joanna Perera, från gruppen Devotion, som framförde årets Pridelåt Fabulous. Det blev en magisk kväll och en lyckad start på årets kärleksmanifestation, Stockholm Pride 2021.

Nära det normala

Stockholm Pride är en manifestation för frihet och kärlek och därför känns användningen av ordet normal lite malplacé. Efter 10 år med Stockholm Pride har jag ändå en bild av hur en Pridevecka brukar se ut. 2020 var definitivt inte som den brukar vara och 2021 utan en euforisk urladdning och avslutning som en gigantisk parad skapar, blev den också lite urvattnad. Det jag framförallt saknade var just Pride Paraden. Kaskaden av människor som tillsammans likt ett fyrverkeri förmedlar kärleksbudskapet. Det är så mäktigt och visar att ingenting är omöjligt. En inramad parad på en idrottsarena med begränsat antal människor blir inte riktigt samma sak. Jag respekterar till hundra procent de försiktighetsåtgärder som vidtagits på grund av pandemin, men måste ändå få uttrycka min saknad och sorg över att årets pridevecka inte heller levde upp till mina förväntningar, trots allt.

En annorlunda Pridevecka resulterade på ett naturligt sätt till en annorlunda rapport, men till skillnad mot 2020 vågade jag mig i alla fall ut med min kamera. Istället för dokumenterade upplevelser från Pride Park som brukligt blev det tre andra scener som visade var skåpet ska stå och skapade lite av den där efterlängtade fria och härliga Pride-känslan. Min Pridevecka inleddes på tisdagskvällen med Nadjas Drag Race på Mälarpaviljongen. Mälarpaviljongen är alltid en skön oas med sina pontoner ute i Riddarfjärden. Under Prideveckan blir det alltid extra go stämning, så även i år. Hade fått en inbjudan från Leo B som gjorde att jag kände mig extra välkommen. Leo B tillsammans med Mälarpaviljongen och Clean Group Sweden stod bakom evenemanget. Att Jon Voss, förlagschef på QX, fångade mig direkt och ville ta del av mina bilder gjorde inte saken sämre. Mina bilder publicerades redan dagen efter under rubriken Galastök när Nadja's Catwalk avgjordes. En liten regnbågsfärgad fjäder i Unikaboxens hatt. Riktigt kul. Bilderna i detta reportage fick jag lite längre tid att välja ut och bearbeta, men är sjukt nöjd med den snabba leveransen och resultatet i QX.

Mannen bakom drottningen Nadja Beyond är Navid Kabiris som också är VD för Clean Group Sweden, som enligt företaget själva är; The leading gay party group in Sweden! Kvällens DJ var Marcus Ullmarker som ibland fick låna micken av Leo B och spela lite passande party music. Urvalet på catwalken var gott och blandat. En frisk fläkt var söta dansaren Hugo Åslund i sjömanskostym. För mig en ny bekantskap som imponerade. Honom kommer vi garanterat få se mer av.

Årets devis och hashtag - #nyckel till frihet

Show, Party och Pride på en och samma gång

Stockwig är Sveriges största Drag Festival och Trädgården ett välbekannt vattenhål för törstiga livsnjutare. En bra kombination och mitt andra engagemang i Prideveckan 2021. Dagen innan intervjuades evenemangets producent George Chamoun i QX, som berättade att biljetterna var slutsålda sedan en vecka tillbaka och att de inte kommer kunna släppa in fler på grund av fortsatta restriktioner.

- Det känns bitterljuvt, för det är såklart kul att sälja slut ett event, men samtidigt så himla tråkigt att inte alla som vill kan få komma.

Det blev en helt fantastisk eftermiddag, kväll, som blev till natt och som hela tiden utvecklades till en eufori av galenskap och underbara uppträdanden. En långsam acceleration där allt testades ända in i kaklet. Ett kärt återseende var multikonstnären och visionären Nosslo-Grebnellaw-Aniluap, som verkligen rör om i normträsket på bred basis. Ingen går säker när ett nytt universum presenteras. Robert Fux presenterade allkonstnären för mig i Pride Park under festivalen 2019. Från stora scenen visualiserades sedan detta rödvita, helt underbara, men svårdefinierade någonting. Nu fick jag återse framträdandet, om än i nedbantad form och möjligheten att samtala med och berömma skaparen Paulina Wallenberg-Olsson.

Mer om detta Power Pride Party hittar du i ett separat reportage - Stockwig 2021

Avslutning med Cést La Vie Sundays

Det blev en riktig praktshow som avslutade årets Pridevecka i Stockholm. Artisterna var många och gästerna var taggade som alltid på en avslutningsfest för Stockholm Pride. Kanske för att det inte finns något slut. Behovet av kärlek och att manifestera frihet finns där alltid. I vardag såväl som till fest.

De som underhöll oss med fantastiska uppträdanden var Imaa Queen, Seymour Bottoms, Tina Fisk, Vanity Vain, Storm Dunder,
Misty Bubble, Herman WinterBjörtaKuba JasieckiLavender Whip och Sam Silver.

Mellan akterna såg Carro till att gästerna hade skön musik uppe på Top Deck att leka till och nere i båten höll DJ Ferronato till med sin sax. Som vanligt var ingenting lämnat åt slumpen. Personalen på Patricia hjälpte också till, inte bara med att servera mat och dryck, utan deltog aktivt som sidekicks i numren för att få fart på gästerna. Leila lånade som brukligt micken vi några tillfällen och bjöd på skönsång.

Sammantaget när jag summerar veckan är jag ändå nöjd. Det blev ett firande för mig i år. Ett firande som blev till ett reportage och under tiden jag jobbat med bilderna och försökt att formulera texter som harmoniserar har jag insett att 2021, Unikaboxens jubileumsår, blev till en skattkista av dokumenterade upplevelser. Tack till alla ni som bjudit på er själva och gjort detta reportage möjligt. Utan er hade min passion för mänskliga möten inte kunnat förverkligas. Både jag och Unikaboxen hade varit många upplevelser och livsöden fattigare. Många berättelser går inte att publicera, men jag bär med mig och konserverar allt. Tillsammans blir det erfarenheter som i mina bästa stunder sätts ihop till en fantastisk väv och bildar mönster.

Som min Mor brukade säga - Vi tänker på varandra!

 

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2021