© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2017

Den karismatiske översättaren, Tintinkännaren och vår ordförande i Generation T, Björn Wahlberg hälsade oss alla välkomna till denna jubileumsfest. För stunden iklädd passande Haddock mundering.

10 februari 2007

En hyllningsfest till alla dessa entusistiska nördar som älskar Tintin och till dem som lyckades med konstycket att samla alla dessa i en förening. Det var en handfull beslutsamma och Tintintrogna som för tio år sedan samlades hemma hos Björn, för att som det står i Jubileumsboken, dra upp riktlinjerna för föreningen; Peter Borossy, Ove Brinkehed, Per Jerling, Fredrik Polland och Fredrik Skantz. Två av dessa pionjärer syns samtala på bilden nedan i mitten, Fredrik Skantz och Peter Borossy.

En imponerande förening som präglas av noggrannhet, engagemang och massor av kärlek, inte bara till Tintin, utan det finns en omfamnande värme och omtanke som möter varje ny medlem, dit jag själv hör. Gick med hösten 2016 och blev faktiskt omnämnd redan i år i jubileumsboken, eftersom jag lyckades ta en bra bild på årsmötet i samband med att Björn överlämnade en bok till gästen och Tintinkännaren Philippe Goddin, bilden till höger. Ingen stor grej kan tyckas, men ett bevis på en respekt, som annars blivit lite av en bristvara på många andra håll i samhället.

Visst är det en hel del nostalgi och kanske lite verklighetsflykt, men ibland kan man med hjälp av fantasin och barnet inom sig se saker och ting på ett nytt och lite enklare sätt. För mig är det ett previlegium att få vistas en hel kväll med dessa människor. Vi pratade inte bara Tintin. Vi pratade om allt möjligt och hade kul.

Jag hade äran att sitta mitt emot Björns fru under middagen, som nedan samspråkar med min arbetskamrat Olle Söder till höger, mannen som är anledningen till att jag överhuvudtaget hittat hit till denna exklusiva klubb. Olle frågade hur det var att vara gift med Tintin och svaret var ganska förutsägbart. Precis som vi där och då kunde tala om andra saker än Tintin är naturligtvis deras förhållande uppbyggt kring annat än Björns engagemang i föreningen och sitt arbete med att översätta serier.

Nördens Lov

Skillnaden mellan en person som i ett parförhållande har ett eget intresse utanför sin partners och en som är beroende av att hela tiden göra allt tillsammans kan ofta vara ett mått på mognad. En man som ersätter sin Mamma med en fru och kräver ständig uppbackning, stöd och aktivering har förmodligen ganska små chanser att lyckas med ett längre förhållande. Beskrivningen behöver inte vara könsbestämd som ovan utan gäller nog alla och förmodligen inte bara parförhållande. Träffade en robotbyggare nyligen på Comic Con, en mässa för alla som gillar hjältar från spelens, filmens och seriernas förlovade värld, och han berättade att hans hobby hade förändrat hans förhållande till sitt jobb och i grunden höjt hans mått på livskvalitet. Han hade blivit effektivare, stresståligare och arbetade betydligt mindre övertid, nu när han har ett andra jobb att komma hem till.

Stadgar och föreningens syfte lika aktuella idag

Vid styrelsens första konstituerande möte den 15 april 2007 fastställdes stadgarna och föreningens syfte formulerades;

>> att föra samman personer som är intresserade av Hergé och Tintins äventyr,
samt verka för att öka det allmänna intresset för Tintin <<

Tomas Bolme och Lars Edström - Legendariska röster

Redan för tio år sedan bjöds dessa ikoner in till föreningen för att samverka i evenemanget Tintin På Skiva som hölls i Kulturhusets lokaler den 18 november 2007. Då var även Bert-Åke Varg med, men kunde dessvärre på grund av sjukdom inte komma till denna fest. För den som inte kommer ihåg dessa skivor från 1970-talet gjordes Tintins röst av Tomas Bolme, Kalkyl av Lars Edström och Bert-Åke Varg gjorde rösterna till Dupondtarna. Det blev en hel del berättelser från dessa två herrar med talets gåva.

Efter tårta och kaffe avslutades kvällen på balkongen med ett livligt samtal om Star Wars, som är ett annat intresse som ligger vår ordförande varmt om hjärtat. Och inte bara han. En av medlemmarna berättade om sitt engagemang i föreningen Nordic Legions, en paraplyorganisation för fyra föreningar som sysslar med Cosplay och droidbygge där de flesta karaktärerna hämtats från Star Wars filmerna. Vi träffades sedan nästa dag på Comic Con i Kistamässan och fortsatte dialogen i Nordic Legions monter.

 

Stay tuned and keep that crazy feeling

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2017