© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2023

När Con Sommar 2023

Norra Europas största spel- och cosplayfestival. Förra sommaren lockades över 13 000 besökare till eventet från stora delar av Europa. Unikaboxen var där och dokumenterade, När Con Sommar 2022. Årets festival bjöd på en hel del kära återseenden, men också många för mig nya ansikten och karaktärer.

Tintin och Kapten Haddock från kollektivet Cosplay Dalarna var så klart på plats och givetvis även The Bad Guys från Swedish Garrison. Bad Guys Doing Good, som de kallas för. Ett epitet de verkligen förtjänat genom sitt idoga insamlande till välgörenhetsinstitutioner. Swedish Garrison är en del av det världsomspännande nätverket 501st Legion, en samling människor som älskar att visualisera karraktärerna från Star Wars och samtidigt bidra till en bättre värld. Hela nätverkets totala bidrag till olika välgörenhetsorganisationer uppgår årligen till flera miljoner dollar.

Förutom att socialisera med dessa underbara nördar var målet med mitt deltagande att skaffa bilder. Det blev i första hand porträtt, men även några lite mer lekfulla bilder, som förhoppningsvis kan spegla lite av den glädje och kärlek som släpps lös när människor med ett gemensamt intresse samlas. Unikaboxen kan uppfattas som lite spretig med en lite väl vid intressesfär, men har sedan starten försökt att fokusera på människan, oavsett genre.

Dedikerade människor som ger allt för att uppnå sina drömmar, bli av med sina fobier eller bara leva ut sina känslor fascinerar mig. Kan jag bara på något sätt bidra till deras lycka genom att visa mitt intresse, ta några bilder och lyfta fram deras kämpaglöd i ett reportage, blir jag lycklig, och kan fortsätta med min mission; att visa på allt kul du kan ha i livet om du bara vågar, vill och är lite envis. När Con Sommar är ett underbart arrangemang som verkligen ger utrymme för deltagarna att ge sig hän.

 

Många gubbar med kamera

Eventet lockar både proffs- och amatörfotografer och alla vill de ta del av det oändliga utbudet av modeller, som villigt ställer sig framför kameran. Hashtag Cosplay på Instagram har över 62 miljoner träffar och Cosplaygirl nästan 10 miljoner. För mig är det viktigt att hitta en balans och inte bara berusas av antalet lättklädda och sexiga karaktärer och jaga pin-up bilder. Det sexiga är en del av genren. Alla tillåts vara sexiga och det finns en härliga frihet att uttrycka en personlig tolkning. Som fotograf tycker jag det viktigaste är att vara ärlig och ha en dialog med modellen. Inga distansbilder utan samtycke och att det finns en överenskommelse kring var bilderna kommer att publiceras.

På bilden är det fotografen och filmaren Jacob Thesander som är i full färd med att skapa underlag till sin film. Hans professionella och läckra filmer finns på You Tube under psedonymen Cosplay Denmark.

Så mycket mer

Campus Linköping erbjuder nästan oändliga möjligheter och ett gränslöst utbud med aktiviteter både inomhus och utomhus. NärCon Sommar utnyttjar verkligen förutsättningarna och det pågick aktiviteter i varje hus, varje korridor, i hörsalar och klassrum. Oavsett vad du brinner för finns workshops där du kan dela dina erfarenheter med andra. Scenerna bjuder på underhållning av skiljda slag, från dansuppvisningar till Cosplaytävlingar. Det enda som saknas är droger. Festivalen är drogfri, vilket är ett extra plus. Kärleken till människan, förmågan att skapa och känslan av att inte vara ensam med ditt intresse räcker gott och efter tre dagar i detta mecka är du tämligen utmattat, men du slipper bakfylla och ångest.

Att klä ut sig, ta på en mask är befriande. Känslan av att vara sig själv genom någon annan upplevde jag själv när jag spelade teater i en amatörteatergrupp för många år sedan. I viss mån har vi kanske alltid ett skyddande skal på oss för att passa in och bli accepterade. Det var kul att träffa vännen Sam Silver, en dragqueen, som verkligen kan leva ut i sina karaktärer och som visar bredden på NärCon Sommar.

En annan Sam är Sam Anlér, grundaren av NärCon och anledningen till att jag och Unikaboxen fått ackreditering och kunnat delta nu i år och även förra året på denna gigantiska samling, som verkligen växt till sig. Från omkring 170 deltagare 2002 till årets publiksiffra på över 15 000 besökare. Att intresset har ökat tror jag beror på att begreppet Spel och Cosplay har fått en vidare betydelse och är idag en fusion av många olika kompetenser; scenografi, specialeffekter, musik, kostym, manus, programmering med mera. Behovet av dessa kompetenser finns inom teater, film och olika publika scenframträdanden som musikkonserter eller annan performance art. Många av besökarna som jag träffade kaller sig kort och gått för konstnärer. Konstnärer som uttrycker sin konst på en rad olika sätt och med olika tekniker. Därför ser jag så många likheter och gemensamma nämnare till mina andra intressesfärer, som jag försöker följa och där jag skaffat mig små nätverk. Redan 2010 började jag att följa Stockholm Pride, som sedan utvecklades till ett engagemang och intresse för Drag och Dragqueens. Förra året började jag följa några dansskolor i Stockholm med Burlesk, som inriktning. Sammantaget har alla något gemensamt - friheten att få uttrycka sig och att alla får vara med.

Cosplay handlar om att imitera karaktärer från spelens-, seriernas- och filmens värld. Britta Backlund konstnären bakom psedonymen Brutus Cosplay beskriver även vikten av att addera ett eget personligt uttryck. Något som hon verkligen har lyckats med i sina karaktärer. I kostymen på bilden till höger tolkar hon Fiddlesticks från League of Legends. Något tävlande blev det inte för Britta i år.

Satsningen förra året med final i Cosplay SM på Nordsken i Skellefteå gav henne massor av erfarenheter, men inga medaljer. Det var första gången för henne och sannolikt inte sista, men Cosplay är så mycket mer än att tävla.

För de som ändå vill och blivit utvalda att tävla är den stora begivenheten finalen i NCC, Nordic Cosplay Championship. Tävlingen ägde rum lördag kväll och på grund av en irriterande luftvägsinfektion, som bland annat gjorde att jag tappade rösten, orkade jag inte delta. Det var annars planerat för ett separat reportage.

Kvaltävlingen till Cosplay SM 2024 är också spännande att följa. Tävlingen Cosplay Masters som gick av stapeln fredag kväll korade tre finalister, som sedan får göra upp om segern vintern 2024.

Förutom dessa två huvudtävlingar fanns det även möjlighet för besökande cosplayers att delta och visa sina färdigheter på stora scenen med eller utan bedömning. Torsdag Novice, en solo catwalktävling, fredag Intermediate, även den en solo catwalktävling, lördag Performance för både solo- och gruppartister som bedöms utifrån prestation och slutligen Walk On, lördagkvällens catwalk utan bedömning öppen för både solo- och gruppartister. Samtliga tävlingar med bedömning krävde att deltagande cosplayers registrerade sig i förväg och skaffade ett cosplay pass. Bilderna nedan som följer är från fredagens Intermediate och blev den enda dokumentationen i år av allt som presenterades från stora scenen. Mitt huvudfokus blev istället huvudvägen genom campus, en naturlig och helt öppen catwalk och med goda möjligheter till samtal.

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2023