© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2022

Speglar på ett sätt samtiden

Även om sommarens comeback för de årliga evenemangen levererat ett utbud som i sig inte nämnvärt förändrats påverkas upplevelsen av de tre år vi isolerats från omvärlden och hindrats från att arrangera större sammankomster. I mina rapporter från årets arrangemang kan jag konstatera hur härligt det är att åter kunna träffas och uppleva närhet, samtidigt kan jag inte låta bli att fundera över det spända läget i världen, som lägger en sorts sordi på allt vi tar oss för. En mörk underton, som kom fram hemma på redaktionen, när jag satt och sammanställde vad jag fått vara med om. Vart är vi egentligen på väg?

Inom Cosplay, Fantasy och Comics finns ett befriande binärt tänkande för att förenkla och skapa spänningar mellan det onda och det goda. I verkligheten blir det binära tänkandet farligt. Det mobiliserar arméer och eldar på en militär upprustning. Här på NärCon Sommar i Linköping är det bara underbart och inkluderande. Alla kan vara en hjälte eller ett monster från den andra sidan. Det är bara att välja. Du kan glömma vardagens ångest, ta på dig en mask och leva ut dina fantasier. En magisk värld fylld av stjärnor och för mig som fotograf, ett oändligt utbud av poserande modeller.

13 000 sålda festivalpass och ett stort antal dagbiljetter skapade ett deltagande på omkring 15 000 entusiaster under fredagen och lördagen. Imponerande då denna subkultur fortfarande är ung. Första NärCon arrangerades 2002 i Örebro av Sam Anlér och lockade 170 besökare. 2011 flyttades evenemanget till Linköping och året efter vid tioårsjubileet kom 3 400 entusiaster och Nordic Cosplay Championship arrangerades för första gången. 2019 var senast som vi hade ett NärCon Sommar utan restriktioner. Då registrerades 12 500 besökare och det Japanska multipopbandet Necronomidol spelade på stora scenen under stort jubel precis som i år.

Första gången jag fick upp ögonen för Cosplay var på Gamex i Kistamässan 2012. Fem år senare 2017 på Comic Con i Stockholm blev jag helt såld och har sedan dess försökt att följa Cosplay SM och några av dem som lägger ner all sin lediga tid på att skapa dessa karaktärer. Det är en fantastisk värld fylld av fantastiska människor. I detta reportage möter vi några. Personerna bakom maskerna är i de allra flesta fall anonyma, vilket är lite av idén. Att kunna ha ett alterego. Att för ett ögonblick släppa sina mänskliga brister och vardagens utmaningar.

Elin Cat Jakobsson

Tidigare i sommar övertygade Elin juryn i Skellefteå som Cassandra i Rapunzel’s Tangled Adventure och vann SM-titeln. Unikaboxen var där och reportaget i sin helhet hittar du under rubriken, Nordsken 2022. I lördagens NCC-tävling blev det åter vinst för denna utrycksfulla och duktiga cosplayer. Denna gång använde hon en annan karaktär; Senua från Hellblade, Senua's Sacrifice. Foto till höger av Zacharias Hulthén och hämtad från Facebook - Nordic Cosplay Championship - NCC.

Domarna som fick den svåra uppgiften att utse 2022 års vinnare av Nordic Cosplay Championship var inga mindre än:

Manuel D'Andrea, kosymskapare från Italien
Megurinemagnet, meriterad cosplayer från Finland
Marudashi, meriterad cosplayer från Danmark
Tenkou Cosplay, meriterad cosplayer från Sverige
The Fuzzy Teddy, meriterad cosplayer från Norge

På bilden nedan ser vi den eminenta juryn med The Fuzzy Teddy närmast kameran. Några bilder från tävlingen blev det tyvärr inte då jag endast bokat in en natt i Linköping och var tvungen att återvända till Stockholm. Nästa år får jag planera bättre både avseende dialogen med arrangören angående min ackreditering och den personliga logistiken. Hade nog inte riktigt förstått storleken och vidden av detta fantastiska evenemang. Detta festival maraton är krävande och utan ordentlig planering finns det alltid risk för att du senare hemma på kammaren upptäcker brister i bevakningen.

En ständig rörelse

Huvudgatan i det omfattande universitetområdet är en naturlig catwalk för alla cosplayers. En parad med cosplayers i ständig rörelse. En fantastisk upplevelse med alla kostymer, masker och glada människor. Glada för att äntligen få träffas och leva ut sin passion. Detta var första gången för mig. Comic Con på Kistamässan har jag bevakat flera gånger, men detta var annorlunda. En helt annan upplevelse och mer av en folkfest för Cosplayer och intresserade. Att festivalen pågick dygnet runt bidrog också till detta.

  

 

Musik från stora scenen

Comeback för tjejerna i den Japanska superpopgruppen Necronomidol. Gruppen bildades 2014 och har sedan bytt medlemmar flitigt. Himari Tsukishiro (med glasögon) har varit med sedan 2017 och är gruppens old lady. Nitton medlemmar har sedan starten kommit och gått, vilket gör Necronomidol mer till en plattform än en solid grupp. I början av 2021 var de fem. I slutet av samma år bara tre. Nu var de fyra.

Musiken är spännande och framträdandet iögonfallande och energiskt. Japansk populärmusik är ofta svår att sätta i ett västerländskt specifikt fack. På Wikipedia beskrivs deras J-pop som en blandning av industrialpunk rockdark waveshoegazing och black metal.

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2022