© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2015

Så var det då äntligen dags för årets Schlagerkväll på Pride

Först att äntra scenen var Three D, körtjejerna som tillsammans med husbandet The Sideman (tidigare The Playboys) hängde med hela kvällen för att backa upp artisterna och bidra med egna mellanaktsnummer. För att skapa extra stämning och seriositet dyker plötsligt den legendariska studiomannen, känd från ett otal Mellofinaler, Henric von Zweigbergk upp på scenen och beskrev publikens uppgifter och ramarna för kvällens show. Allt till publikens jubel. Sen kom de, kvällens värdpar; Linda Bengtzing och Kim Kärnfalk. På klassiskt manér, som Helan och Halvan, inleder de med att munhuggas och kämpa om publikens gunst. En rolig kombination, där blndningen av Lindas naiva och befriande framtoning ställdes mot Kims mer eftertänksamma och lite djupare uttryck. Det blev vägvinnande och höll faktiskt hela kvällen. Extra plus till Linda, som skötte sig över förväntan och bjöd på ett mer nyanserat artisteri än vad jag tidigare sett.

Och så artisterna en efter en...

Inför torsdagens Schlagerkväll i Pride Park intervjuade Ronny Larsson på QX, Richard "Rille" Hante, en av kvällens arrangörer:

- Vi ska inte uppfinna hjulet, utan ge folk en härlig kväll fylld av fantastiska låtar som man känner igen, säger Rille Hante, som tillsammans med hjälpsamma vänner och driftiga volontärer ser till att Pridepubliken ska få en kul kväll.

– Vårt mål är att göra folk glada. Vi går tillbaka till “happy schlager” och ska bjuda på både ballader och uptempo, men fokuserar på glada uptempolåtar, säger Rille Hante och fortsätter:
– Mot slutet går vi mot dans och disco och därför är vi extra glada att kunna presentera Silver Conventions Penny McLean som vi övertalat att köra ESC-klassikern Telegram, trots att hon inte har sina Silver Connvention vänner med sig. Och vi kan ju omöjligt ha henne på scenen utan att bränna av en och annan sjuttiotalsdisco.
Slutligen, kommer våra programledare att ta ton? – Haha, Linda kommer definitivt att riva av några av sina låtar. Det lovar jag.

Fem gånger har denna veteran deltagit i uttagningen till Eurovision Song Contest. Första gången var 2005 med Alla Flickor. Låten blev en riktig schlager-hit och texten kan de flesta nynna, åtminstone de flesta i kvällens publik. Jag inbillar mig att Linda och Anna Book har en särskild plats i hjärtat på alla schlagernördar. Hennes hit Jag Ljuger Så Bra från Mello 2006 fick en renässans när Peter Englund justerade lite i texten och mimade till Lindas nyinspelning Jag Suger Så Bra. Den nya version presenterades av Peter och Diamond Dogs i TV Fyras morgonsoffa och tittarstormen var ett faktum.

Kvällens uppdrag som värdinna klarade Linda med bravur. Piggt och fräscht toppat med de flesta av hennes klassiska bidrag till den Svenska schlagerskatten. När hon hoppade ut i publikhavet blev säkerhetsvakterna nervösa men publiken älskade det. Alla ville ha en selfie med Linda.

Imponerade och frälste mig förra sommaren när hon uppträdde på Pride tillsammans med Albin och framförde bland annat Din Soldat. Kristine har en fantastisk pipa, som hon visade prov på i årets Mello. Låten, I See You, tog sig igenom till andra chansen men förlorade lite otippat mot Hasse Kvinnaböske och Kristine fick aldrig framföra låten på Friends Arena.

Problemet med begåvningar som Kristine är att de lätt blir ett instrument för låtskrivare, som inte alltid tar hänsyn till artisten och vilka låtar människan bakom rösten passar bäst till att framföra. Jag tycker att Kristine borde få några häftiga up-tempo låtar som kompliment till de stämningsfulla pop-areorna. Oavsett, älskar jag din röst och hur du behärskar en scen och en publik.

Johan Krafman är mannen bakom artistnamnet Midnight Boy. Midnight Boy deltog i den fjärde deltävlingen av årets Melodifestival i Örebro med låten Don't Say No. Den hade han skrivit själv tillsammans med Kristofer Östergren och Olle "Faråker" Blomström. Bidraget gick inte vidare till finalen utan slutade sist i deltävlingen. Säga vad man vill om Midnight Boy, men Johan är ganska ball på scenen och lockade till många entisuastiska tillrop från publiken.

50% av Nordman utan nyckelharpan och Mats Wester, men ändå starkt, mystiskt och med en nästan farlig känsla av rebellisk kärlek. Håkan berör på sitt alldeles speciella sätt precis som textförfattaren Py Bäckman alltid gjort.  Py har skrivit Nordmans alla texter, utom den första singeln Förlist under Nordmans succéperiod i mitten av 90-talet. Efter några år med den Gotländska textförfattaren Danne Attlerud kom Py Bäckman tillbaka på Nordmans album Korsväg 2010. Mats Wester har alltid varit och är fortfarande den som skriver musiken och Håkan Hemlin den kantiga men trovärdiga stjärnan på scen.

Anne-Marie representerade Luxemburg 1973 med låten Tu te reconnaîtras. 2015 42 år senare framför hon låten på Pride med mognad, finess och bibehållet drag i rösten. Imponerande.

Jakob Samuel på sång och Christian ”Kicken” Lundqvist på  trummor har varit med från starten 2005 och är två kändisar i hårdrockens mer folkliga fack. Jakob deltog även på förra årets Pride tillsammans med Victoria Tolstoy och Tone Norum. I år får publiken njuta av hela gänget, som idag består av Henrik Bergqvist på gitarr (från 2008) och Johan Flodqvist på bas (från 2015) förutom Jake och Kicken.

2008 deltog bandet i den Svenska uttagningen till Eurovision Song Contest. Hårdrock hade blivit lite comme il faut i ESC sammanhang efter Lordis vinst 2006 med Hard Rock Halleluja och The Poodles såg kanske chansen. Bidraget gick till andra chansen men gick inte vidare till finalen.

En favorit på Pride. Allas vår Anna Book. Fräschare och vassare än någonsin. Hennes ABC framfördes på ett sätt som fick de enkla textramsorna att betyda någonting mer. Det kändes som hon sjöng om rätten att få vara annorlunda, att få bli accepterad för den jag är. 1986 när Anna 16 år gammal gjorde debut med låten i Melodifestivalen kände jag inte samma sak. Det har hänt en del på dessa 29 år. Både Anna och jag har mognat.

Expertkommentatorn och Melloveteranen äntrade scenen i sällskap med sin kommentatorkollega Edward af Sillén. Tillsammans skapade de den där speciella Mello känslan genom att prata minnen från finalen i Wien i våras, där Måns tog hem fianlen. Sanna är en av de artister som deltagit flest gånger i den Svenska uttagningen och en av de som fått representera Sverige i ESC. Sju gånger har denna ståtliga sångerska deltagit och 2014 fick hon äntligen representera Sverige med låten Undo, som tillslut hamnade på en förtjänstfull tredje plats.

Aktivisten och artisten Andrés är en trogen deltagare på Stockholm Pride och en god ambassadör för dess mål och syfte. Han har engagerat sig politiskt i Vänsterpartiet och HBTQ-rörelsen. 2010 stödde han Vänsterpartiet med vallåten Robin Hoods Vänner. 2012 valdes han att ingå i styrgruppen för den då nybildade HBTQ-vänstern. Han har även varit ledamot i styrelsen för Stockholm Pride. Musikalisk slog han igenom i dokusåpan Fame Factory. Han medverkade i Melodifestivalen 2003 och 2004 där han ställde upp med låtarna Just Like a Boomerang och Olé Olé. Alltid en frisk fläkt med mycket energi.

Kim gjorde sin debut i Melodifestivalen 2004 tillsammans med Nina båda med ett förflutet från dansbandet Friends. Bidraget Bortom Tid Och Rum framförde de under artistnamnet Nina & Kim. 2012 gjorde tjejerna en bejublad återförening här på Pridescenen. Idag är Kim kanske mer känd som radiorösten i produktioner som Karlavagnen och Förmiddag i P4 Stockholm.

Operatenoren och mångsysslaren Rickard Söderberg sjöng duett i årets Mello tillsammans med Elize Ryd och låten One By One. Bidraget som Elize varit med och skrivit hamnade på en femte plats i Göteborgs delfinal och gick därmed inte vidare. Kvällen till ära hade Rickard sällskap av Annika Edstam, som tillsammans lyfte låten till ett nummer i en ännu oskriven musikal. Mäktigt!

Timoteij, som faktiskt aldrig uppträtt under Stockholm Pride kom snyggare än någonsin och framförde bägge Mellohitsen Kom och Stormande Hav från 2010 respektive 2012. Då bestod gruppen av fyra tjejer, men våren 2014 lämnade Johanna Pettersson gruppen för att fokusera på en karriär inom dans. Idag består Timoteij av Bodil Bergström, dragspel, Cecilia Kallin, gitarr och Elina Thorsell flöjt.

I See A Star, ett bidrag som de flesta 60-talister någon gång nynnat på. Framfördes som Hollands bidrag 1974 av duon Mouth & McNeal. 1974 i Brighton blev finalen som gick till historien genom ABBAs vinst och öppnade dörren för Svensk musikexport. I kvällens framträdande fick Maggie hjälp att framföra låten av ingen mindre än Rickard Söderberg. Det blev ett riktigt allsångsnummer och en hyllning till
Willem "Mouth" Dyun
, som gick bort i en hjärtattack 2004.

1981 års vinnare Bucks Fizz kom och framförde bland annat vinnarlåten Making Your Mind Up. Efter fullträffen i Dublin har gruppen ändrat besättning flera gånger och den enda medlemmen som idag är kvar i den nuvarande kvartetten är Bobby G. Redan 1984 ersattes  Jay Aston av Shelley Preston. I slutet av 2004 återförenades Nolan, Baker och Preston med Bobby G för att göra en nostalgiturné genom Storbritannien och 2005 i Köpenhamn deltog den för tillfället återförenade gruppen vid Eurovisionens 50-årsfirande. Denna kväll på Pride är hela gänget återförenat och scenen där killarna sliter av tjejerna kjolarna får än en gång uppmärksamhet, men mer av igenkännande än häpnad.

Ovan från vänster: Mike Nolan, Bobby G, Jay Aston och Cheryl Baker

Dinah såg vi för första gången i Mellosammanhang på årets uttagning med låten Make Me (La, La, La). Hon tog sig till final, men slutade sist. Hon tar med sig erfarenheter från tidigare produktioner med Eurodiscogruppen Caramell, som bland annat var förband åt Backstreet Boys i Sverige 1999, och förvandlar tillsammans med sina dansare Pridescenen till ett rykande och frustande discoteque.

Sexigt, läckert och medryckande!
Bakom hennes solosatsning som Dinah Nah står Idol-ikonen Anders Bagge och hennes bidrag i årets Melodifestival har hon skrivit tillsammans med Dr Alban, Jakke Erixson och Karl-Ola Kjellholm. Med den uppbackning blir det svårt att inte lyckas.

2011 tävlade Molly i Idol och gick vidare till finalen där hon hamnade på en förtjänstfull fjärde plats. I årets  Melodifestival sjöng hon bidraget I'll Be Fine i den första deltävlingen i Göteborg och hamnade på sjätte plats. Gick inte vidare till finalen, något som jag tyckte var märkligt, eftersom både framträdandet och låten dominerade den deltävlingen. Kanske hade Molly inte hunnit skaffa sig ett tillräckligt stort underlag hos det Svenska folket, men samma månad hamnade I´ll Be Fine nummer ett på Itunes försäljningslista och hennes popularitet och skara av fans växte snabbt. En ung tjej med pondus och en härlig varm pipa. Jag gillar verkligen Molly och du ägde publiken ikväll. Nästa gång du ställer upp i Mello kommer det med all säkerhet att gå bättre.

Representerade Tyskland i 1977 års Eurovision Song Contest, tillsammans med Silver Convention och låten Telegram. Bidraget kom på åttonde plats. Annars är Silver Convention mer känd för sina discohits som under åren 1974-79 toppade listor runt om i världen. Penny McLean gjorde också en soloinsats med hiten Lady Bump 1975. Innan Penny fick sitt artistnamn hette hon Gertrude Wirschinger och kom ursprungligen från Österrike, men flyttade sedan till München där framgångssagan började.

Kvällen framträdande påverkades av en envis förkylning. Den nästan 70-åriga sångerskan hade i princip tappat rösten och hade det inte varit för tjejerna i Three D hade framträdandet blivit en flopp. Nu höll det ihop bra och efteråt när Penny tackade publiken sa hon; utan er tjejer hade jag inte klarat detta ...och kanske fått tomater istället för applåder av publiken.

...och stoltast av dem alla var Christer Björkman!

Visst var Linda stolt när hon iklädd kvällens mest exklusiva klänning, signerad Lars Wallin kanske, tog emot publikens jubel från scenen, men stoltast var ändå Christer Björkman, när han fick berätta om det angenäma uppdraget att arrangera 2016 års Eurovision Song Contest.

Anledningen till att Sverige 2016 arrangerar Eurovision Song Contest. Vinnaren av årets tävling med låten Heroes och sist ut denna magiska kväll. Äntligen är han här på Pride scenen allas vår Mums-Mums Måns. Publikens jubel bekräftar hans popularitet och förmåga att trollbinda.

Han bjöd på en storslagen final och sjöng sista låten Heroes tillsammans med alla de andra artisterna. Mäktigt!

Schlagerkvällen kunde inte ha avslutats på ett bättre sätt!

Ta del av tidigare års reportage från Sthlm Pride på UNIKABOXEN.NET