© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2021

Stockholm Ink Bash för tjugofjärde gången

Egentligen skulle 2021 års mässa fira 25 år, men eftersom det inte blev något arrangemang 2020 blir jubileet uppskjutet ett år. Inget som deltagarna på årets Sthlm Ink Bash brydde sig om. Alla var bara glada och förväntansfulla att åter kunna samlas kring sitt gemensamma intresse.

Från ax till limpa på 23 timmar

Bilderna ovan illustrerar två intressanta projekt som växte fram under mässan. Från fredagens skisser till final och söndagens prisutdelning från scenen. En kamp mot klockan kombinerat med en mästerlig känsla för vad modellen klarar av rent fysiskt. Överst Homandski Art @homandski som tillsammans med en kollega gjorde hela ryggen på en kvinna och imponerade stort. 23 timmar är tufft både för dem bakom nålen och personen som får känna på den. Riktiga hjältar alla tre som resulterade i en andraplats i kategorin Best Of Back. Andra gänget som jag följde var Aldo Moreno @morenoaldo som tillsammans med Alex Luna @alex13ink gjorde ett fantastiskt arbete, över 20 timmar, på ett ben. Paret tog en andraplats i kategorin Best Of Large. Mycket imponerande.

Intressant och spännande att få vara med och följa ett stort avancerat arbete växa fram på så kort tid. All hud som visas upp är naturligtvis en upplevelse och något som skapar känslor och funderingar. Många kommer för en mindre komplettering som tjejen nedan, andra för att få ett bestående minne från någon av de 150 prisbelönta mästarna som deltog på mässan. För mig som fotograf är ambitionen att visa mångfalden och dela med mig av mina känslor från denna värld som forfarande för många är lite skrämmande. Den blir mindre skrämmande och mer intressant om du vågar presentera dig och fråga det du undrar över. Kvinnorna från Arvika som jag träffade i fiket, på bild lite längre ner, är ett bra exempel på detta. Det visade sig att vi hade en hel del gemensamt att prata om förutom tatueringar och bilderna växte fram succesivt under samtalet. Det annorlunda är oftast inte så farligt om du bara vågar närma dig det.

Jag fascineras av det som sticker ut och skiljer sig från mängden och får en kick av att närma mig det otillåtna, det förbjudna, oavsett vad det gäller för intressesfär. Här finns många paralleller till de regnbågsevent jag dokumenterat genom åren och de Cosplayer jag träffat i olika sammanhang. Människan bakom masken lockar mig och har lett fram till många intressanta möten och samtal som berikar mig och hjälper mig att skapa innehåll. Ofta bedöms vi efter ytan och en sekundsnabb bedömning. Ofta lätt att nöja sig med sina förutfattade meningar istället för att ta reda på det verkliga innehållet. Människan bakom masken.

Domarna på podiet

Tre erfarna jurymedlemmar hade tillsammans det svåra uppdraget att bedöma och välja ut tre vinnare i de olika kategorierna. Från vänster nedan ser vi Jessica Hammaren Sörensson från Red Tiger Tattoo i Stockholm, Joakim B Olsen Norsk pionjär och grundare av For Evig Og Alltid Custom Tattoo i Norge och mannen med kepsen är Oliver just nu engagerad hos Patrik Malbecks Circle Tattoo i Sundbyberg.

Joakim förtjänar en djupare presentation och en förklaring till epitetet pionjär. När han som yngst i branchen öppnade sin
första studio i Oslo 1992 var konstformen inte accepterad i Norge. Han drev då ett mål mot den Norska staten och vann, vilket resulterade i att grundlagen förändrades och hantverket godkändes som konstform och artisterna bakom nålen som konstnärer. En stor bedydelse inte bara när det gäller prestige utan det innebar även ekonomiska fördelar bland annat avseende beskattningen.

Idag ligger hans studio i Moss några mil söder om Oslo. Studion öppnade 2003 och 2004 började Martin Enger som lärling. Idag är de kompanjoner och driver studion tillsammans.
För sortiment och inspiration besök @fea_custom_tattoo på Instagram.

Stolta vinnare allihopa

En av mina favoriter var ryggen ovan som signalerar nytänkande och gränsöverskridande konst, men den hamnade inte på pallen. Det gjorde däremot Christian Boye Larsen från Ink Link i Roskilde som var en av konstnärerna som tog storslam; 1st place in Best Of Large, Best Of Sleeve & Best Of Sunday. Följ honom på Instagram under psedonymen @boyetattoo. En mästare på helkroppstatueringar och mannen bakom Tristans fantastiska kroppsutsmyckning. Bilden till vänster.

Stacy VL från Oslo lyckades även hon övertyga juryn; 1 st place in Best Of Back & Best Of Traditional, 2nd place in Best Of Small & 3d place in Best Of Neo Traditional. Ryggen nedan med asiatiska fantasier blev en av mina favoriter. Fantastisk detaljrikedom och fin harmoni både i färg och form. Stacy heter @stacyvl på Instagram.

Jag har dokumenterat och imponerats av Stockholm Ink Bash förut. Första gången var 2013 och 2019 var jag där igen med en egen nygjord tatuering, som under 2020 växte och blev till en hel sleeve. Årets event var ändå annorlunda. Ett drygt år av försakan och längtan efter att åter få träffas präglar särskilt dessa subkulturer. Bara att få visa upp sig och tjata med likasinnade från hela världen betyder oerhört mycket. Lägg sedan till en intresserad publik, mediabevakning och möjligheten att få bättra på sina gaddar, så återstår inte så mycket mer att önska sig. Jag var mycket nöjd och har redan börjat fantisera om en fortsättning, eller åtminstone komplettering av min sleeve. Helkropp blir det i alla fall inte.

På bilderna nedan från scenen finns även de två team som jag följde från fredagens skisser till färdig konst. Det blev två stolta andraplatser, men själv tycker jag att de borde vunnit sina kategorier. I synnerhet Homandski Art, som gjorde en helt osannolik kämpainsats och lyckdes bli klara med sin rygg precis lagomt till bedömningen på scenen.

Jag frågade Oliver, jurymedlemmen från Circle Tattoo, om inte dem som färdigställt en piece under mässan borde belönas och kanske till och med prioriteras i urvalet. -Jo det tycker jag faktiskt, det är en alldeles särskild bedrift, men vi var flera i juryn, sa han och log underfundigt.

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2021