© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2018
Vaskronan en fastighetsägare öppen för street art
Trapphuset i Vasakronans huvudkontor på Mäster Samuelsgatan 56 i centrala Stockholm förvandlades våren 2018 till en konstutställning, där sju ledande street art artister fick utsmycka var sitt våningsplan. Projektet fick det talande namnet Way Up Art. Genom curratorn och initiativtagaren Fredric Sanabria fick jag möjlighet att vara med när projektet inleddes och de första konstverken skapades.
Tim Nedrup - Tim Timmey
Först ut var Helsingborgskonstnären Tim Nedrup, som med sin bländande teknik skapade en fantasifull värld på plan fem. En produktiv konstnär som levererar det mesta inom street art och som gärna deltar på festivaler runt om i Sverige. Representerad på Kvadrart 2018, Snösätra och tillsammans med Jimmy Skize initiativtagare till Helsingborgs satsningar på Urban Art och graffiti. För att hänga med och få en bild av omfånget i hans skapande besök instagramprofilen @timtimmey.
Amara Por Dios
En annan produktiv konstnär som skapar allt från gigantiska muraler till interiörer och street art på duk. Porträttet av Amara nedan är från årets Snösätra Spring Beast, där jag hade nöjet att träffa henne. Följ henne gärna på @amarapordios.
Henrietta Kozica och Daniel Hjalmarsson
Henrietta är en mästare i djupa fantasifulla miljöer som öppnar upp till en värld fylld av små detaljer. Trapphuset gjorde hon tillsammans med pojkvännen och konstnärskollegan Daniel. Porträttet är från Snösätra Spring Beast 2018, där hon arbetade med en annan konstnär, med artistnamnet Para Aor. Nu senast gjorde Henrietta och Daniel ett fantastiskt jobb i Helsingborg när de smyckade några pelare inne i Knutpunkten. En annan sevärd utsmyckning i Helsingborg är gångtunneln i Gåsebäck, som färdigställdes under aktiviteten Undergången Open Air 2017. Bilder och lite bakgrund hittar du på Global Street Elements Gåsebäck här på UNIKABOXEN. Vill du följa henne finns hon på Instagram under @henriettakozica, @gallerikozicadaniel och @kozicadaniel.
Daniel Fahlström - Huge
Artistnamnet Huge är talande tycker jag för denna konstnär, som fått internationell uppmärksamhet och inspirerat en mängd street art artister. När Stockholm var värd för vandringsutställningen Magic City, representerade Daniel Sverige och Stockholm tillsammans ett par andra artister. Hans tredimensionella målningar med speglingar och små effektfulla detaljer där hans ballonger svävar fritt är otroliga och har fascinerat mig ända sedan första gången jag träffade honom ute i Snösätra 2015. Porträttet är från ett vernissage på Wallery Gallery 2017. Finns på Instagram under @hugeart.
Linus Lundin - Yash
En mycket skicklig konstnär vars taxar i Snösätra lockade en bred publik till graffitiscenen och fick många Stockholmare att inse att graffiti och klotter inte är samma sak. Nolltolleransen fick sig en ordentlig käftsmäll med Spring Remake i Snösätra 2015. Porträttet nedan på Linus är från det eventet. Vill du hålla koll på honom och hans produktivitet följ @linusludin.
Andreas Englund
Jag har ännu inte haft tillfälle att träffa Andreas, men hans konst har jag beundrat sedan 5-6 år tillbaka. Mitt första möte med konsten var hans oljor som dekorerade väggarna i ett kontorshotell på Birger Jarlsgatan, som jag under en tid frekvent besökte. Senare dök hans bilder upp i form av litografier vid ett studiebesök på ett av stadens tryckerier och nu i ett trapphus mitt i city. För inte så länge sedan läste jag om hans kommersiella projekt på Södermannagatan, där han nyligen gjorde en gigantisk reklammural för Urbanears. Den tekniskt duktiga och bildmässigt begåvade Andreas rör sig hela tiden mellan sina två världar, som han själv beskriver tydligt på sin hemsida, där jag hämtat porträttet och citatet nedan; andreasenglund.com.
Jag har alltid velat dela med mig av mina tankar med andra, och särskilt genom visuell kommunikation. Att förstå och reflektera över vad som får människor att känna igen sig och knyta an. På så sätt blir det enklare att dela med sig av insikter och tankar, erfarenheter och humor. De mänskliga insikterna är också plattformen från vilken jag arbetar som konstnär.
För mig har det alltid varit två sysselsättningar som levt i symbios – som Art Director och som konstnär – med det gemensamma temat storytelling och kommunikation.
Andreas har även han ett konto på Instagram @andreasenglundart.
Dale Grimshaw
Den här Engelsmannen skapar otroliga bilder, gärna i ännu större format än vad trapphuset på Mäster Samuelsgatan erbjöd. Efter hans arbete med Way Up Art hade jag äran att träffa honom på hans vernissage hos Jimmie Hall och Wallery Gallery. De intensiva porträtten fångar verkligen ens uppmärksamhet och jag förundras över detaljrikedomen. Street Art och muraler är relativt nytt för Dale. Tidigare var han en framgångsrik konstnär med en akademisk utbildning som ställde ut på gallerier. Idag är han en av de hetare namnen inom genren. Dessutom en trevlig prick som gärna bjussade på sig själv. Vill du följa honom och hans projekt finns han på @dale_grimshaw.
Fredric Sanabria - Strangefruit
Vill du ha koll på Street Art eller komma i kontakt med konstnärer är det Fredric du ska kontakta. Han har koll på det mesta och en av dem som gjorde verklighet av Way Up Art. En Street Art Cities hunter. På hans profil beskriver han sig själv som:
My hunting territory is the world, although I’ve been focusing on Scandinavia, Great Britain and Spain so far.
I live in Stockholm so it’s my everyday hunting territory.
Street Art Cities är en sajt för hunters, som också har en utmärkt App. Ett praktiskt hjälpmedel för att ta del av Street Art när du kommer till en ny stad. När jag i somras besökte Helsingborg och Urban Street festivalen i Gåsebäck träffade jag Fredric och vi njöt tillsammans av allt skapande.
-Men du missar väl inte de stora muralerna nu när du är här, sa han när vi skulle skiljas åt.
Då hade jag inte installerat Appen, så han hjälpte mig att lokalisera de viktigaste verken. Vad skulle vi göra utan dig Fredric?
Porträttet nedan är från vernissaget Brave New World med Dale Grimshaw hos Jimmie Hall på Wallery Gallery.
Stay tuned and get informed at unikaboxen.net
© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2018