En unik plats med ett unikt utbud
Söder om Högdalen ligger ett slitet industriområde som under de senaste månaderna har förändrats till ett äventyr i bilder. Här har Sveriges mest kända graffitimålare gett liv till väggarna med stora muralmålningar som är upp till fyra meter höga och femton meter breda, SVT Nyheter 2014-09-19.
För mig och UNIKABOXEN började allt 2015. Lars Epstein gjorde Stockholmarna åter igen uppmärksamma på platsen genom sin kolumn Epsteins STHLM i DN, där en bild på Linus Yash Lundins taxar fick representera kvaliten och utbudet i detta utomhusgalleri för modern konst, streetart. Det blev startskottet inte bara för mig utan för många nyfikna utanför den egentliga streetart kulturen. Det blev också startskottet för de publika och årligen återkommande festivalerna där väggarna målades om av nationella och internationella konstnärer. Det började redan 2014 med ett vernissage på hösten, men Spring Remake 2015 skulle jag vilja säga blev genombrottet som satte Snösätra på den internationella Street Art kartan och lärde Svensson skillnaden på klotter och konst. Lars Epsteins artikel kom ut några veckor innan Spring Remake 2015 och gjorde det möjligt för intresserade att ta del av 2014 års muraler innan det var dags att måla över dem.
Mitt intresse för streetart och graffiti fanns sedan tidigare och några försök gjordes här på UNIKABOXEN att sprida kunskap och engagemang för de tidiga verken från sent 1980-tal och tidigt 1990-tal; Midsummer madness-Akay & Spade 1994, Red Dragon-Disey & Ziggy 1989, Fascinate-Circle & Tarik 1989 och Highway-Crew SHOF 1989. Stockholms Graffitihistoria från 2015 och Graffiti - konst eller klotter från 2013 finns fortfarande att ta del av här på UNIKABOXEN.
Med Snösätra öppnades en helt ny värld, som inte bara gav mig fotografiskt underlag, utan också en möjlighet att träffa människorna i denna subkultur. Det är naturligtvis inte helt lätt att bara kliva in i en ny värld och tro att alla bara väntat på dig och att nu äntligen är jag hemma och tillhör familjen. Det har varit en resa och som ciceron på denna resa och en person som hjälpt mig på många sätt är Jimmie Hall, som jag träffade första gången i Kungsträdgården på en Street Festival 2017. Han har jag att tacka för många spännande möten och det kontaktnät jag har idag. Hans idé om ett Street Art Galleri vid Stureplan förverkligades hösten 2017 genom Wallery Gallery på Riddargatan 1. En scen för många sköna möten där en del finns dokumenterade i Så minns vi Riddargatan 1. Utan Jimmie och hans Wallery Gallery hade relationen med Mats [@ironartworks], Sibylla [@lilacalady_1] och Patrik [@tonk_the_trooper] inte varit vad den är idag.
SVT Nyheter 2014-09-19: Stockholms stad har nolltolerans mot olaglig graffiti men här har fastighetsägarna lånat ut sina väggar till konstnären och initiativtagaren Daniel Rohlin. Han har fått förtroendet att förvandla de tidigare gråa väggarna till stora bilder och kraven på konstnärerna är höga för att måla här.
– Man får komma hit och visa en skiss som är utöver det vanliga, eller referensfotografier på tidigare målningar, säger konstnären Daniel Rohlin.
Det krav som fastighetsägarna har på Daniel och de andra konstnärerna är att det ska vara bilder. Daniel Rohlin har ingenting emot det. Snösätragränd är tänkt som en hyllning till graffitins mecka, Five Points i New York och målningarna ska hålla hög klass. På väggarna samsas okända och kända konstnärer som Zappo, Edge och internationellt kända Puppet som i sin målning (I´m nostalgic about the future) flirtar med åttiotalet.
Här får konstnärerna chansen att jobba ostört med sina verk i flera dagar. Målningar får också sitta kvar längre än vanligt men samtidigt pågår en ständig förändring berättar Daniel Rohlin.
– Så småningom ersätts bilderna men med vad är hemligt, man får komma hit och titta.
Percy Mickelsson, en veteran och boende i kåkstaden var en av dem som lånade ut sina väggar 2014 och genom åren har han lyckats utnyttja tillströmningen av människor till Snösätra.
– Förr var det bara grått, grått, grått och väldigt lugnt. Nu är det mycket roligare, sa han till SVT 2014.
Tillsammans med eldsjälar från olika föreningar och sammanslutningar anordnades café, loppis och en rad fester. Snösätra blev snabbt också en populär och viktig kuliss för filminspelningar, musikvideos och modellfotografering. När jag träffade Percy en helg i oktober 2020 efter vräkningen från hans residens Hotell Karma, i den del av Snösätra som ska bort och återställas till naturmark, var han ändå positiv.
- Nej, den här muren var farlig och började ge vika, tänk om ett barn skulle få allt över sig, sa han medan han krattade rent efter att ha plockat ner betongelement från en av murarna i den ännu verksamma norra delen av Snösätra Wall of Fame. Trots vräkningen verkade han fast besluten att fortsätta att kämpa i sitt desimerade kungarike.
En väldans massa män har axlat olika roller i detta inofficiella rike, men enligt två kvinnliga eldsjälar, Lisa & Lisa i Kulturföreningen Snösätra, var det faktiskt en kvinna som rullade igång cirkusen 2013. Paradoxalt nog var det inte graffiti och streetart som Carina Schyldt vill ha till Snösätra. Hon gillade Techno och arrangerade hösten 2013 ett gigantiskt Halloween Rave Party i det gamla Caféet tillsammans med sin sambo Percy. Både hon och Percy var eniga: - Något djävla klotter vill vi inte ha hit, men bland annat Ace och Soe i WSB Crew låg på och tjatade om att få måla en vägg och tillslut gav Carina med sig och den första målningen i Snösätra var ett faktum och blev en stor succé. Målningen gjordes 2014 och jag hann både se och fotografera den 2015. Om det verkligen är den som inledde eran Graffiti Wall of Fame, som den första målningen, låter jag vara osagt, då det även pratas om en liknande inne i Caféet.
Motivet i målningen är passande nog ett raveparty och en bild på väggen finns längre ner i reportaget bland bilderna från mitt första besök 2015-04-09.
Carina får uppleva 2018 års Spring Beast. Det blev den största med 15 000 besökare under festivalens tre dagar. I september samma år går Carina bort i cancer. Percy förlorade sin älskade sambo och Snösätra förlorade sin Drottning. Saknaden var stor och ingenting blev sig riktigt likt efter hennes bortgång. Enligt Lisa & Lisa var hon allas morsa med ett gigantiskt hjärta samtidigt som hon styrde upp verksamheten och höll ordning och reda.
2019 gjordes ett rejält omtag för att planera festivalernas festival 2020. Junior, Bobby med flera från föreningen Kulturkvarter Snösätra kommer in i matchen på allvar. Rivningshoten började bli kännbara och redan efter stadens beslut angående Rågsveds naturreservat 2018, fick politikerna ett viktigt mandat för att gå vidare i rivningsfrågan och återställa de södra delarna med Hotell Karma till naturmark. Nu var det sista chansen att utnyttja hela området och föreningen Kulturkvarter Snösätra la in en extra växel för att göra Spring Beast 2020 till något extra. Något att berätta för barnbarnen om. Så kom Coronapandemin. Till en början som en i raden av hinder och inget som skulle påverka planerna mer än med en viss försening. Nu vet vi att pandemin inte var något tillfälligt övergående och det tillsammans med verkställandet av rivningen gjorde att alla planer som arbetats fram för att skapa denna avslutningsfest, denna final för eran Snösätra Graffiti Wall of Fame till stor del grusades. Det blev en final, en avslutning, men ganska långt ifrån de ursprungliga planerna. Det utrymda Hotell Karma, en gång residens för Carina och Percy, stod fortfarande kvar vid mitt besök den 17 oktober 2020. Väggarna berättar sin historia. Vill du höra mer besök gärna det nya caféet på Snösätravägen och låt Lisa & Lisa berätta...
Nedan följer ett collage av mina bilder, som beskriver mitt förhållande, mina otaliga besök och kärleken till fenomenet Snösätra Graffiti Wall of Fame. Min förhoppning är att detta inte ska vara en minnesruna utan bara beskriva förgängligheten i allt. Allt har sin tid och precis som en piece som uppskattas målas den förr eller senare över av någonting nytt och förhoppningsvis fräscht. Det är ingen idé att vara bitter och bara titta i backspegeln. Det gäller att se framåt och kanske, trots allt, kan detta vara en utveckling mot någonting ännu bättre. Vi ses i Snösätra!