© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2022

Inledande mingel i Parken

Det var som vanligt inte bara arrangemangen från stora scenen som lockade mig. Därför såg jag till att vara tidigt på plats för att utnyttja tillfället att mingla runt lite bland utställarna och samtala med besökarna.

I minglet hittade jag Sandra Dahlén. När Unikaboxen var med och firade Kvinnodagen den 8 mars i Katarina kyrka i år var Sandra där och läste ur sin bok Hallongrottan för församlingen.

Sandra har varit verksam som sexualupplysare i RFSU i över ett kvarts sekel. Det började med ett sommarjobb där hon delade ut kondomer på stan och hon har sedan vandrat genom hela organisationen, både varit verksam i kansliet och suttit i styrelsen. 2020 tilldelades hon Den Gyllene Klittan för lång och trogen tjänst efter 25 år.

Mycket har förändrats sedan journalisten Elise Ottesen-Jensen bildade RFSU 1933, men en hel del avseende kunskapsbrister är forfarande det samma. Vi behöver fortfarande en seriös, aktuell och upplysande sexualundervisning. I samband med firandet av Sandras 25 år i RFSU fick hon frågan: Är det mycket som förändrats, när det kommer till att möta unga, nu från då?

– Både och, många frågor och funderingar är samma. Till exempel frågor om kroppen och porr eller hur en visar att en tycker om någon, men det är också mycket som har förändrats. Jag menar på 90-talet fanns inte något genus- eller queerperspektiv i sexualupplysningen, och RFSU såg sig själv som en hetero-organisation.

Programserien Skola för Guds skull som just nu visas på SVT tydliggör behovet och att Hallongrottan - en bok om slidsex borde vara en obligatorisk lärobok i alla skolor för att förhindra skuld och skam och att sex faktiskt är mer än samlag och en mänsklig rättighet.

Klassisk Schlagerkväll

Så kom den då, den efterlängtade Schlagerkvällen, men innan kvällens värdinna Babsan äntrade scenen, skulle den nästan lika klassiska Opera-Sing-A-Long med Rikard Söderberg genomföras. Roligt att återse den välsjungande tjejen i publiken från 2017 års Stockholm Pride. Då var hon sexton och hade precis börjat på ett av Stockholms musikgymnasier. Den gången hörde Rikard henne i publiken och kastade ner en mic, så alla i publiken fick höra hennes kraftfulla stämma. Nu fem år senare var hon lika entusiastisk och berättade för mig att hon fortsatt att sjunga klassiskt och hade nu en egen kör.

När Rikard lämnade scenen hade besökarna redan börjat lämna barerna och öltälten för att ta plats framför scenen. De riktiga nördarna längst fram så klart. Arne & Henrik tillsammans med Jan-Erik kramade staketet och väntade spänt på showen, som alltid varit den som lockat flest människor till parken. I barerna mitt emot stora scenen stod personalen redo med Champagne och Rosé. Nicolina i lilla baren fick sällskap av duktiga fotografen Julius, som valt att skjuta från VIP-läktaren i Champagnebaren. Allt var nu riggat, till och med vädret, för en riktig schlagerfest i Parken och när Babsan visade sig steg jublet.

Med henne på scenen fick arrangemanget en läcker inramning. Hennes professionalism och lite lagomt fräcka hållning gav krydda åt anrättningen, som i år komponerats av QX-Ronny tillsammans producent Gunn Lundemo.

Hårdrock kan också vara Gay

De lite tuffare tongångarna föll inte alla i smaken. Schlagerexperten Henrik grinade illa och Jan-Erik skakade på huvudet, med det såg ändå ut som flertalet i publiken gillade inslaget. Lillasyster har efter sina framträdanden i Mello och genom trummisens tydliga ställningstagande öppnat upp en dörr in till hårdrockens värld, som inte är så binär som den generella attityden kan antyda. Ian-Paolos regnbågmönstrade svettband ledde till en nominering till årets QX-gala i kategorin Årets Hetero och inför årets Mello hade regnbågsfärgerna permanentats genom en tatuering.

–  Jag kände att vår publik behövde upplysas, och det är mitt sätt att göra det. Men framförallt står jag till 100 procent upp för människors lika värde, och framförallt vad Pride är och betyder.  Stoltheten och rättigheten av att få älska den man vill och att få vara den man vill. Alla ska ha samma rättigheter, och det är sjukt att det inte är så, sa han till Ronny i en intevju publicerad 5 mars 2022 i QX.

Att årets artistval blev som det blev förklarade Ronny i en intervju med Mathilda Thorén på QX inför kvällens schlagerfest:

– Det ska vara en kväll för alla. Jag älskade vad Edward af Sillén gjorde under sina år som Prides schlagergeneral då han bjöd in favoriter från ens barndom. Det var magiska kvällar. Men med det sagt: När han backade 20 år hamnade han på 1987. Backar vi 20 år hamnar vi på 2002… Det står en helt ny generation med Mello-fans framför scenen...

Kvinnan bakom flera av artisterna

Hanna Jelldeus och Held MGMT stöttar bland annat Linda Bengtzing, Lillasyster, Alvaro Estrella, Jessica Andersson och metallrockduon Scarlet. Flertalet av dem uppträdde på stora scenen under Schlagerkvällen och Scarlet stod och njöt i publiken. Taking Care Of Talent, devisen för Held MGMT, verkar ge frukt. I årets Mello fanns nästan alla artisterna i familjen med.

HannaJScarlet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Även om det mesta hände på scenen kunde jag inte låta bli att växla fokus för att även dokumentera och få en pratstund med alla spännande människor i publiken. Detta gjorde att jag missade några framträdanden. Tyvärr Jenny Silver och Alvaro Estrella. Ni blev ni inte representerade med några bilder i detta reportage på grund av detta.

Inga Bananer i pyjamas direkt

SeanBanans show bjöd på en rad överraskningar.Först dyker mina vänner från Viva Brasil upp i full sambamundering och sedan plockar han upp Jan-Erik på scenen. Vilken Pride Week det blev för honom.

Först som Rosetta Bay Bay på Mälarpaviljongen, där hon knep första platsen efter succén på Nadjas Catwalk och nu duett med självaste Bananen på stora scenen i Pride Park. Wow!

Jag blev så till mig att jag totalt misslyckades att fånga honom med kameran, men Christian lyckades desto bättre. Lånade bilden från reportaget i QX. Hoppas att det var ok.

Fick i alla fall några bilder på Sambadrottningen Viviane Tejding. Drottningen från otaliga karnevaler, både här i Stockholm med Bar Brasil och i sitt forna hemland Brasilien.

 

get more from Stockholm Pride Week on unikaboxen.net

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2022