© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2022

Haväng och havet

Vårt första basecamp var i Kristianstad på ett hotell mitt emot den magnefika barockkyrkan, som Christian 4 lät uppföra i början av 1600-talet. Kristianstad är en fin liten stad och utmärkt som utångspunkt om du vill utforska Skånes sydöstra delar. Det visste vi, jag och min fru Ingela, som 2020 på vår förra Skåneresa bodde i staden och på samma hotell.

Strax norr om Kivik och vid Brösarps backar går en liten väg ut mot havet. Vi hade varit där förut och älskar platsen. Naturen är magisk och att vandra i sanden längs stranden, lyssna på vågornas milda brus och bara insupa den avkopplande atmosfären är en verklig Lisa för själen. Haväng och Vitemölla strandbackar är skyddade som naturreservat på grund av sitt unika hedliknande landskap med ovanliga sandstäppsvegetation rik på flora och fauna.

På platsen finns också Havängsdösen, som ger perspektiv och påkallar respekt. Det är en gravkammare från yngre stenåldern, uppförd för omkring 5 500 år sedan. Inte alla tycker detta är så märkvärdigt och stenarna används flitigt som lekplats och har vid några tillfällen även brukats som eldstad, vilket skadat stenarna. Nu hade man satt upp en skylt med texten; Eldning förbjuden.

Den lilla vägen upp till huvudvägen går förbi Skepparp Vingård. Vi gjorde ett litet stopp bara för att på håll uppleva den exklusiva miljön och fascineras av att det går att odla vin i Sverige.

Borrby och Eklaholm

Vi hade bokat tid hos Karl-Fredrik och Petter på Eklaholm. Förra gången kom vi från Helsingborg. Nu blev det en annan väg när vi hade Kristianstad som utgångspunkt. När vi kom till det lilla samhället Borrby gjorde vi ett litet stopp. Borrby är en liten håla i hjärtat av Österlen, som på senare år verkligen ryckt upp sig. Det var faktiskt den pitoreska byggnaden med ortens bio, som fick oss att stanna till och sträcka på benen en smula. På vår lilla promenad genom samhället hittade vi Köpmangatan 6, ett riktigt smultronställe förstod vi och bokade ett bord till kvällen. Restaurang, Café och Deli och möjlighet till övernattning drivs sedan våren 2021 av krögarparet Linn Hunter och Tobias Dagerås, tidigare verksamma i Göteborg. En fördjupad beskrivning av paret och deras nya hem och arbetsplats finns på White Guide.

Eklaholm är en av de stora magneterana på Österlen. Gården är placerad i en gammal radby där huvudvägen skär rätt igenom gårdarna och begränsar parkeringsmöjligheterna. Därför är förbokning av parkering nödvändig. När vi kom fram var parkeringen full och bokningen fungerade dåligt. Vi lyckades ändå parkera på baksidan med halva bilen i veteåkern.

Hade hoppats på en pratstund med Karl-Fredrik, men både han och Petter var fullt upptagna med sitt nyinköpta hus och inte på plats. Det blev istället en inspirerande dialog med parets Italienska samarbetspartner Fogarolli. Inte Cristina Fogarolli från Ystad, som hade sin kaffevagn på plats i blosterhavet redan vid vårt förra besök 2020, utan hennes syster Serena. Hon hade kommit upp från Italienska alperna till Eklaholm, för att hjälpa till med en liten Pinseria i en av ladorna. Pinsa kan bäst beskrivas som ett mellanting mellan pizza och focaccia. Det är en relativt ny italiensk maträtt som enligt Serena är väldigt populär i Italien som ett lättare mellanmål. Efter en delikat Pinsa della Casa med burrata och soltorkade tomater och några timmar bland blommorna var det dags att återvända till Borrby och vårt bokade bord på Köpmangatan 6.

Det blev en helkväll i Borrby. Efter en delikat middag hos Linn och Tobias besökte vi en kompis från Kungsholmen, som har och har haft sitt sommarhus i Borrby ända sedan barnen var små. Regnet öste ner under kvällen och vi satt i stugvärmen till långt in på småtimmarna, delade erfarenheter och småpratade. När vi styrde hem i natten mot hotellet i Kristianstad kunde vi konstatera att allt börjat väldigt bra.

Kristianstads vattenland och Backåkra

Kristianstad är en underbar liten stad med en lite märklig placering, som skapat en del problem genom åren. Här finns mycket vatten, flera sjöar och Helgeån. Det i kombination med Sveriges lägsta punkt, 2,32 meter under havsnivån gör området sårbart och många allvarliga översvämningar har drabbat staden. Vattnet, åns delta och träskmarkerna runt staden var viktiga beståndsdelar i försvarssyfte då staden uppfördes av Christian 4 i början av 1600-talet. Våtmarksområdet Kristianstad Vattenrike, som omfattar Helge ås nedre avrinningsområde, är sedan 2005 klassat som biosfärsområde av UNESCO. Vattenriket skiftar årligen skepnad beroende på om vattnet är högt eller lågt. Strandängarna blir varje vinter och vår översvämmade av Helge å, och förutsättningar för ett fantastiskt rikt fågelliv skapas. I anslutning till detta område häckar 120-130 arter, varav ett 20-tal finns med på de nationella rödlistorna.

Ett behändigt sätt att ta del av Kristianstads Vattenrike är att boka en tur med Safaribåten. På så sätt fick vi ta del av området både i ord och bild. På turerna följer pålästa guider med som beskriver den biologiska mångfalden, men även berättar om områdets historiska betydelse. Långt innan Kung Christians beslut att anlägga en befäst stad på platsen fanns här aktivitet. Helgeåns betydelse för sjöfart från havet genom sitt utlopp i Hanöbukten skapade tidigt krav på kontroll. Redan på 1200-talet uppfördes en borg på Lillön mit i ån. På You Tube finns en liten animering som beskriver den väldiga borgen på Lillön och vi besökte på vår lilla safari ruinerna och det lilla museum som skapats efter att lämningarna grävdes fram på 1940-talet.

Fredag var det Rockfest i staden efter två års dvala. Festen i Tivoliparken som etablerades 2017 skulle äntligen väckas till liv och arrangörerna hade stora förhoppningar. Unikaboxen var ackrediterad och det blev ett litet reportage från fredagskvällen när Lillasyster uppträdde.

Bandet var inte förhandsbokade utan hoppade in på kort varsel efter att Dark Funeral meddelat att de inte kunde delta på grund av sjukdom. Lillasyster är ett band som vågar röra sig i olika miljöer. Deras medverkan i Mello har skapat förvirring bland de bokstavstrogna, men samtidigt öppnat upp för en helt ny publik. Bandets engagemang för allas rätt att fritt få uttrycka kärlek och trummisen Ian-Paolos utmärkelse Årets Hetero på QX-Galan gör dem extra spännande. Träffade bandet även på Stockholm Pride där de uppträdde på stora scenen under Schlagerfesten.

Lördag morgon lämnade vi Kristianstad för ett nytt basecamp, Malmö. Vi tog utflyktsvägen efter kusten för att kunna stanna till vid Dag Hammarskjölds Backåkra, vackert beläget med utsikt över havet. Denna fredsduva och vassa diplomat köpte Backåkra 1957 och tillsammans med konstnären och vännen Bo Beskow skapade han det Backåkra vi kan besöka idag. Dag älskade Österlen och tillbringade flera somrar i en liten fiskestuga vid havet. Backåkra var tänkt som en plats att dra sig tillbaka till efter ett hektiskt liv som FNs Generalsekreterare. Det blev aldrig så. 1961 sköts hans plan ner ovenför Ndola i nuvarande Zambia och Dag omkom.

Under sitt 56-åriga liv hann han göra ett ordentligt avtryck och hans namn blev genom hans gärningar i FN ett begrepp i hela världen. Han följde i sin fars spår när det gällde utbildning. Hjalmar Hammarskjöld var professor i juridik och en ämbetsman både nationellt och internationellt. Under första världskriget var han Sveriges statsminister i en opolitisk ämbetsmannaregering 1914-1917. Politiskt gick de skiljda vägar. Fadern var konservativ medan Dag hade andra visioner där det gobala perspektivet tidigt kom in i bilden. Tillsammans med juridiken studerade han Nationalekonomi och 1933 blev han doktor i nationalekonomi vid Stockholms universitet. Längtan att göra skillnad tog honom till politiken. 1951 valdes han in som utrikeshandelsminister i Tage Erlanders socialdemokratiska regering innan han 1953 utnämndes till generalsekreterare för FN.

Blott den förtjänar makt som dagligen rättfärdigar den
ur Vägmärken en samling anteckningar postumt utgiven första gången 1963

Förutom sitt precisa handlag med globala frågor var han en sökande människa, religös men fri från religion. Kulturellt engagerad och författare som gärna sökte svaren i naturen. En superstar som världen hade behövt idag. Det är lite märkligt att personen och statsmannen Dag Hammarskjöld inte uppmärksammats mer efter sin död. Mindre befogade porträtt har blivit både film och TV-serier. 2018 återinvigdes Backåkra efter en omfattande renovering i sju år och öppnades åter upp för allmänheten. Samma år anordnades ett möte i den så kallade Skånelängan med FNs Säkerhetsråd under ledning av Antonio Guterres. -Det var poliser överallt, från Ystad till Simrishamn, berättade en av damerna från stiftelsen som driver gården med muséet vid vårt besök.

Den Danska skulptören Svend Lindharts bronsbyst av honom uppfördes ursprungligen i Jönköping 1966. Den finns även på Slottsbacken i Uppsala sedan 2005 och efter årets cermoni på FN-dagen pryder den även pltasen för FN-monumentet på Kungliga Djurgården.

Malmö, Landskrona och den lilla badorten Bjärred

Mat och mys är något vi har gemensamt jag och min fru. Malmö har en hel del spännande restauranger och vill du ha mys är Folkparken ett givet val. Vid vårt besök bjöds vi på gratiskonsert med jazz och evergreens framförda av bland andra Loulou Lamotte, mest känd kanske från Mello och sin medverkan i The Mamas. En trevlig inledning på lördagskvällen. Middag intogs på ett hipt Ramen-ställe på Möllan, Ramen To Bíiru. Bilderna nedan från Instagram. Allt från utmärkta Smaca i Kristianstad, via Bjerreds Station till Kitchen n Table på Clarion Live i Malmö.

Söndagsmiddagen hade vi planerat långt i förväg och bokat bord på Bjerreds Station i Bjärred. En arbetskamrat hade rekommenderat stället och krögarparet Stellan Colt och Pernilla Månsson Colt borgade för en kulinarisk upplevelse i en njutbar miljö. Men först en utflykt till Landskrona. En lite bortglömd pärla mellan Malmö och Helsingborg väl värd ett besök. Vi ägnade större delen av dagen vid slottet som Christian 3 lät uppföra i mitten av 1500-talet. I dag kallat citadellet. Slottet ligger vid havet, med vattenfyllda vallgravar och en omfattande park med ett pitoreskt kolonistugeområde. Ett av Sveriges äldsta. Vid stranden skymtar Ven, den lilla Svenska ön mitt i Öresund. Sammantaget ett underbart område att ströva omkring i.

Efter att Skåne införlivades i det Svenska riket efter förhandlingar i Köpenhamn 1660 fick slottet en ny karraktär. Omfattande förändringar gjordes och efter åtta år 1675 stod Nordens modernaste fästning klar. Redan i början av 1700-talet började fästningen användas som fängelse. Från 1827 förvar för livstidsdömda och åren mellan 1900-1940 tvångsarbets-anstalt för kvinnor. I en sidobyggnad fanns en utställning som berättade anläggningens historia genom århundradena. Där fanns ett gripande porträttgalleri över de fångar som varit internerade. Särskilt gripande var porträtten över alla kvinnor vars brott i många fall bara var att de fötts till kvinnor och vägrade acceptera dåtidens diskriminering.

Efter en heldag i Landskrona begav vi oss till Bjärred för att få uppleva kallbadhuset med sin 450 meter långa brygga. Badhuset förstördes vid en brand våren 1950. Det nya med restaurang och uteservering stod klart
1 maj 2004 efter ett omfattade ideelt arbete och stöd från Lomma kommun. Hungriga begav vi oss sedan till det gamla stationshuset som sedan 2021 inrymmer pensionet, konferens och restaurang. I trädgrården anordnas sommarkonserter och kvällen till ära uppträdde Måns Zelmerlöw. Det blev både god mat, musik och hålligång innan vi styrde hem till hotellet i Malmö.

Måndag strosade vi runt i Malmö och tog det lugnt. Besökte Far i Hatten, ett avspänt ställe inne i Folkparken där du kan äta eller bara ta ett glas. Kvällen avslutades på Clarion Live och deras restaurang 85 meter över havet med en hissnande utsikt över Öresund

Humlebæk och København på andra sidan sundet

Vi avslutade vår lilla semester med en fin liten rundtur; Malmö-Helsingborg-Helsingør-København-Malmö. Vi körde upp till Helsingborg och tog färjan över till Helsingør, för att sedan längs Strandvejen ta oss ner till det lilla samhället Humlebæk, där ett av våra favoritmuseum för modern konst ligger, Louisiana.

Vi är inte ensamma om att gilla Louisiana. Hit vallfärdar folk för den vackra miljön och de spännande utställningarna. Så även denna dag och det blev ett helt företag att hitta en parkering. Upplevelserna från museet hittar du i ett separat reportage. Klicka här för att ta dig dit.

Dagarna i Skåne hade varit blåsiga och den där riktiga värmen hade inte infunnit sig, men när vi kom ner till København kom sommaren och termometern visade över trettio grader. Det blev en underbar sommarkväll som inleddes på restaurang Bistro Bosch i Kødbyen och avslutades ute på Refshaleøen med sin otämjda miljö och sitt permanenta Street-Food koncept. Helt makalöst och en perfekt avslutning på en perfekt sommarvecka i södern.

Beskrivning av Refshaleøen på Öresundsbrons hemsida:
I över ett sekel huserade Refshaleøen ett av de största fartygsvarv i världen, grundat av Burmeister & Wain. När torrdockan gick i konkurs år 1996 och det tidigare så livfulla industrilandskapet plötsligt stod tomt var det ingen som kunde ana att Refshaleøen faktiskt skulle kunna resa sig upp på nytt. Men fjorton år efter torrdockans nedläggning debuterade plötsligt Copenhell – den största metalfestivalen i Danmark – på området och gav Refshaleøen en helt ny identitet.

Det här blev startskottet för nya Refshaleøen som idag är den danska huvudstadens modernaste område. Även om Refshaleøen har fått nytt liv finns det fortfarande något otämjt och rått över området. Rostiga järnvägsspår slutar mitt i ingenstans, gropiga vägar slingrar sig ut bland buskar och snår, gräs tränger upp ur asfalten och självsådda träd letar sig upp från betongen. En rustik känsla blandas med nya och trendiga komponenter och utgör en stor del av områdets charm.

Street food-konceptet är något som lockar på Refshaleøen, och det senaste tillskottet inom kategorin är Reffen. Reffen är en häftig marknad av matbodar där det serveras rätter från världens alla hörn. Här kan du njuta av maten på bänkar mellan bodarna, eller ta med din takeaway-box eller tallrik till hamnen för att blicka ut över vattnet. Werkstatt 167 är i sin tur Reffens nya inomhussatsning där noggrant utvalda matvagnar flyttas in i den gamla varvslokalen för att kunna förlänga street food-säsongen. Lokalen har renoverats med enkla medel för att behålla den industriella charmen, men ändå förgyllts med färgstarka kulörer för att skapa en härlig kontrast. Förutom vällagad street food kan du även njuta av bekvämligheter som till exempel en välförsedd bar, gott om sittplatser och helt nybyggda toaletter.

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2022