© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2023

Pingstkarnevalen i den Danska huvudstaden

Senast jag firade Pingst i Köpenhamn var 2019. En härlig upplevelse i sambatakt som nu skulle återupplevas. Samling som vanligt på Kongens Nytorv lördag morgon vid tio. Bakom arrangemanget står Copenhagen Carnival tillsammans med sambaskolan AS Tamburzudas.

Eldsjälen Charlotte Petersen (till vänster) driver sedan 2011 dansakademin AS Tamburzudas, en dansskola som skiljer sig lite grann från de traditionella sambaskolorna. På hemsidan står det;

I 2011 stiftede Charlotte Petersen As Tamborzudas, da hun ønskede sig friere rammer inden for musikvalg, koreografier og kostumer end andre etablerede sambagrupper i København.

Der danses til traditionel sambamusik, men også latin-pop kan finde vej. Koreografierne spænder fra store formationer med mange danser til solo. Det skal være flot, sjovt og ren fest!

Maria Hviid Nielsen (ovan till höger) är ordförande i den ideella föreningen Copenhagen Carnival och instruktör på Dansefællesskabet Blå Himmel. Tillsammans med olika sambaskolor från både Köpenhamn och Malmö såg dessa energiknippen till att Köpenhamnsborna, alla tillresta turister och jag fick två underbara dygn i sambatakt.

Från scenen på Rådhuspladsen fick vi ta del av skönsång från Banda Farol, Sambos Illimani Suecia och Colombia Viva bjöd på latinamerikansk dansuppvisning, studion Estilo Faixa bjöd på Capoeira och deltog i dansshowerna, fantastiska Carlinhos Salgueiro, Embaixador do Samba Internacional, satte tillsammans med dansgruppen Sereia do Mar verkligen lite extra krydda på anrättningen och som avslutning fram till midnatt kunde publiken dansa och fascineras av publikdomptören Tyrone Boykins och hans DJ Show Supa Soca Bass.

Sammantaget ett imponerande firande som jag försökt att med några filmer och bilder föreviga för att kunna återvända till när kylan biter och behovet av mänsklig värme, tacksamhet och respekt är som störst. Tack och knus till alla som gör denna återkommande karnival möjlig.

Överaskade flanörer

När tåget i sambatakt sakta förflyttade sig längs Strøget lämnades ingen oberörd. Det verkade som att många blev överraskade och att detta var något okänt för dem. Så har det inte alltid varit. På 1980-talet tror jag alla, åtminstone de i regionen, kände till och såg fram mot Pingstfirandet i Köpenhamn. Som jag kommer ihåg det deltog alla på ett eller annat sätt.

 

Även om tålmodiga och engagerade danslärare från scenen gjorde allt för att engagera publiken på Rådhuspladsen är det mer av en show, där det finns en tydlig skiljelinje mellan artister och åskådare, men det är en imponerande show i två dagar, som omfattar omkring 2000 artister och lockar en publik på över 100 000 människor.

 

Inte bara traditionella kostymer och danser

Showerna från scenen på Rådhuspladsen bjöd på ett inkluderande extra allt. Uttrycksfullt, sexigt och vackert i en härlig mix. Det viktigaste är; Det skal være flot, sjovt og ren fest! som Charlotte Petersen beskriver sin och AS Tamborzundas verksamhet.

 

En som kan tillföra just det där lilla extra är den Brasilianske dansläraren och Embaixador do Samba Internacional Carlinhos Salgueiro. Hans förmåga att aldrig släppa fokus och med varje del av kroppen uttrycka känslor synkront med musiken skapar magi. Ansiktet speglar vad resten av kroppen gör och måste alltid vara i harmoni när du uppträder. Det kräver koncentration och energi och måste vara något av det svåraste för en dansare.

Efterfest på K-Lounge i Frederiksberg

När musiken tystnat på Rådhuspladsen vid midnatt fanns det fortfarande eneri kvar och firandet fortsatte på olika klubbar. Tyrone fortsatte sin natt ute i Frederiksberg på K-Lounge och jag hängde på. Det blev ett separat litet reportage.

Ta del av avslutningen på Rådhuspladsen och fortsättningen på K-Lounge här!

Dag två i Enghaveparken

På söndagen hade festligeheterna och showerna flyttat ut till Enghaveparken. Lite fler barn, lite mindre alkohol och lite mer avslappnat och familjärt. Ta del av dag två här!

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2023