© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2016

Köpenhamn är så utomlands

Långfredags morgon satte jag och min fru oss i bilen och styrde söderut. Delmålet var Köpenhamn. Huvudmålet var Ordrup Gaard, en konsthall ett par mil utanför staden som satt upp en separatutställning med den Danska konstnären Hammershøi.

Staden har en internationell air, som kan vara svår att beskriva, men känslan infinner sig så fort jag närmar mig stadskärnan.

På 80-talet bodde jag här i nästan fyra år till och från. Staden med sin internationella prägel är samtidigt väldigt sluten och strikt Dansk med Dansk tradition och normer. Som utlänning var det inte alltid lätt att bli accepterad, men kärleken till staden finns alltid kvar och ingen Dansk i världen kan ta den ifrån mig.

Hotellet hittade jag på nätet ganska slumpmässigt utifrån tre behovskriterier; centralt, plats för bilen och inte för dyrt.

Det visade sig att Carlton Hotel Guldsmeden på Vesterbrogade inte bara levde upp till våra behov, utan var en riktig pärla som jag varmt kan rekommendera. Frukosten ingick inte i priset, men betalade du en slant fick du en riktig upplevelse vill jag lova.

Trots mina år i Köpenhamn har jag aldrig fått tillfälle att besöka Glyptoteket, men nu skulle det bli av, hade vi bestämt oss för, så efter ankomsten till hotellet och direkt efter en snabb inspektion av rummet promenerade vi iväg med siktet inställt på en konstupplevelse utöver det vanliga. Ta del av upplevelsen i min separata rapport genom att klicka puffen nedan.

Bulgarisk Moule Frites

Efter Glyptoteket var både jag och min fru Ingela i stort behov av återhämtning. Efter en traditionsenlig Påskebryg på en av Strögets genuina pubar hittade vi ett enkelt hak invid Rådhusplatsen. Familjen som drev stället hade sitt ursprung i Bulgarien och med förkärlek till Belgisk veteöl på fat och respekt för konsten att koka musslor blev detta en alldeles underbar avslutning på kvällen innan vi fyllda av upplevelser och annat kröp ner i våra sköna sängar och omslöts av hotellets hemtrevliga och omhändertagande atmossfär.

En morgonpromenad i staden

Innan staden riktigt vaknat på Påskaftons morgon tog jag min kamera, lämnade min fru och hotellet på Vesterbrogade, för en morgonpromenad i det vackra men lite kyliga vårvädret. Det var stilla och lugnt. En viss rörelse pågick för att skapa förutsättningar för den stundande helgdagsaftonen. Pölsemannen körde sin vagn längs Vesterbrogade på väg mot Rådhusplatsen, Aroma Blomster fick påfyllning till sin butik med fler Påskliljor och morgonpigga joggare tog en löprunda runt sjöarna. De flesta verkade dock utnyttja denna legitima sovmorgon i sängen. Resultatet av min morgonpromenad följer nedan utan kommentarer.

Ett separat reportage från Ordrup Gaard

Efter min morgonvandring och en underbar frukost på hotellet var det dags att checka ut och bege oss mot Ordrup Gaard och Hammershøi.

Fyra bilder från Möllevången i Malmö, där vi intog vår Påskmiddag i form av hamburgare på Fridays, får avsluta denna bildodyssée.

Stay tuned and keep that crazy feeling at UNIKABOXEN.NET...

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2016