Välkomna till vårt B&B mitt i centrala Kalmar, Kvarnholmen kallat. Vårt hus ligger på östra Kvarnholmen - Kattrumpan kallat i folkmun. Här bakom stadens tullhus och stadsporten Kavaljeren från 1600-talet har vi utsikt över Kalmarsund och hamn. Någon minut bort ligger Kalmars centrum med mysiga butiker, trevliga caféer och restauranger.

Så skriver ägaren på detta mysiga B&B på hemsidan och verkligenheten levde väl upp till förväntningarna. Vi hade gärna stannat ett par nätter, men eftersom vi var sena med bokningen fanns det plats för endast en natt. Mer om Kattrumpan och fler bilder från detta bedårade B&B hittar du här...

Det sägenomspunna slottets historia sträcker sig 800 år tillbaka i tiden. Under lång tid var Kalmar Slott en betydelsefull försvarsanläggning, som kallades rikets nyckel på grund av sitt strategiska läge. Sedan dess har flera kungar regerat på slottet och många har satt sin egna prägel på det. Slottets anor sträcker sig tillbaka till 1100-talet. Det var här Kalmarunionen undertecknades 1397 och redan under Vasakungarnas tid på 1500-talet fick slottet sitt nuvarande utseende.

Detta finns att läsa på slottets hemsida mer från vårt besök hittar du här...

Vid Byrum finns Ölands enda raukfält. Stenformationerna har mejslats ut ur berggrunden av havets ständiga vågrörelser. Det originella kustlandskapet är ett av Ölands mest välbesökta.

Så skriver Länstyrelsen i Kalmar Län på sin hemsida.
Läs mer om våra Svenska Naturreservat och ta del av mina bilder här...

Välkommen till ett familjeägt pensionat i regi av Familjen Andersson sedan 2009. Vi bjuder på ett mysigt boende med fullservice alldeles invid vattenbrynet.Vår vision är att rusta upp "Panget" till vad det en gång har varit. Vi har själva inga anknytningar till Norra Öland, utan gav oss ut på öppet hav. Under våra år har vi fått berättat för oss de mest fantastiska sommarhistorier om Panget från 1930- talet och framåt. Detta har gett oss inspiration att återuppliva detta, och den ansatsen fortsätter nu med livemusik under hela juli

Läs mer om Panget på hemsidan där du enkelt också bokar din vistelse...

Mellan Ölands norra udde och Byxelkrok dominerar vidsträckta klapperstensfält landskapet. Det mest kända området är Neptuni åkrar.

Så lyder ingressen när Länsstyrelsen i Kalmar Län beskriver naturreservatet Neptuni Åkrar eller som det också kallas Neptuni Ängar. Fenomenet finns även beskrivet av UNIKABOXEN under Svenska Naturreservat här...

Fram till början av nittiotalet var Kerstins man Inge Gottfridsson sjökapten. När det var dags att gå iland för gott tyckte han att det skulle vara spännande att sadla om till strutsfarmare. Därför åkte han till Holland där han köpte in sina första strutsar och gick på kurs i strutsuppfödning. Året var då 1996.

Så står det på Marsjö Gårds hemsida där du kan läsa mer om en dröm som gick i uppfyllelse och hur farmen genom åren utvecklats till en publik träffpunkt för mat med möjlighet till övernattning och väl värd ett besök.

Läs mer om Strutsen och se bilder från Marsjö Gård här...

Drömmen om att få bygga en konsthall/ett museum, på den vackra tomten på landborgskanten vid Halltorps gästgiveri, har funnits under drygt tjugo år. Samarbete med Bertil Vallien och Ulrica Hydman-Vallien har funnits ännu längre. Sommaren 2001 togs första steget.

VIDA Museum & Konsthall är ett konstmuseum med konsthall omkring 9 km söder om BorgholmÖland alldeles invid stora vägen. Ett verk av galleristerna Barbro och Börge Kamras som själva ritade byggnaden som invigdes 2001. I anläggningen finns en konsthall med tillfälliga utställningar och tre fasta paviljonger med samlingar av konstnärerna Bertil Vallien, Ulrica Hydman-Vallien och Ulf Trotzig. Muséet omfattar också en samling samtida svensk bildkonst deponerad av Staffan och Eva Rasjö. Läs mer om mitt besök på Vida Konsthall och se mina bilder här...

Stay tuned and keep that crazy feeling at UNIKABOXEN.NET

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2014