© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2023

Detta är Sverige

Desinformation, organiserade hatkampanjer och koranbränningar påverkar just nu bilden av Sverige. Ett Sverige som under hela efterkrigstiden haft demokratin som främsta exportvara har allvarligt skadats och demokratin börjar ifrågasättas. I all den här röran händer något som får hoppets lampa att lysa. Bar Brasil fyller 30 år i år och grundaren Johan von Friedrich har planerat för ett intensivt firande. Bar Brasil Summer Party den 11 juni i Terminalen på Stadsgårdskajen hos Kollektivet Livet inledde sviten av söndagar för att fira denna institution, som försett Stockholmarna med livsbejakande och inkluderande underhållning sedan 1993. På Terminalen den 11 juni överhörde jag något från en av besökarna:

-What is going on with Sweden, I don´t understand...

Så långt från Lika barn leka bäst och den bild av ett segregerat Sverige som målas upp i nyhetssändningarna både här hemma och utomlands. Här får alla vara med. Dansen och musiken liksom kärleken, har ett internationellt språk som inte behöver översättas. Ett globalt språk som förenar och neutraliserar spänningar. Detta är Sverige!

 Tack vare Johan och några andra pionjärer har vi idag ett kulturellt utbud som vida överträffar det vi hade för trettio år sedan och utbudet är öppet för alla. Familjen blir bara större och större för varje år. Tidigare i år firade vi Carnaval de Estocolmo med närmare två tusen besökare på Münchenbryggeriet. Där njöt vi av Cubansk-, Karibisk-, Latinsk- och så klart Brasiliansk musik, dans och feststämning. Dessa arrangemang borde lyftas fram som goda exempel. Istället verkar både politiker och journalister vara rädda för att ändra bilden av Sverige och visa hur vi Svenskar faktiskt kan och vågar umgås med varandra och ha riktigt trevligt.

Diggo de Deus

Med brorsan Ricardo på percussion och en batterist trollband Diggo publiken uppe på soldäck med sina sånger. Stämningen blev snabbt uppluppen och det gungade skönt där uppe på Terminalens tak. Med ett förflutet i Brasilianska Bahia och med musikaliska erfarenheter från kollektivet Olodum var han säkerheten själv och tog för sig av publikens förtjusning. Mer om fenomenet Olodum och regionen Bahia finns att läsa i reportaget från 11 juni - Bar Brasil firar 30 år 1993-2023.

DJ Soares, Brassen från Katrineholm, såg till att det fanns musik att dansa till när bandet vilade.

Festen fortsatte

När musiken tystnade på soldäck kunde festsugna fortsätta en trappa ner till Sunday Dreams Stockholm. Nuh Lingas legendariska söndagsklubb är tillbaka för att välsigna ytterligare en stockholmssommar med Afrobeats, R'n'B, Amapiano, HipHop och Afrofusion. Ett imponerande startfält med en rad DJs kombinerat med liveakter gjorde natten het och blev en härlig avslutning på denna kärleksfulla och inkluderande söndag på Terminalen hos Kollektivet Livet.

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2023