© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2023

Fem år med Bar Brasil

Länge trodde jag att Bar Brasil var en fysisk bar, ett ställe där exotisk musik blandades med dans, fest och möten med människor i ett globalt och inkluderande sammanhang, men Bar Brasil visade sig vara mobil och kunde dyka upp lite varstans i Stockholm.

När suget efter denna lockande bar blev tillräckligt stort och modet att besöka det okända blev större än rädslan, sökte jag upp Själagårdsgatan 9 i Gamla Stan och hittade Slow Fox, ett antikvariat.

Lite oväntat, men där satt Johan von Friedrich och han kunde berätta historien bakom varumärket Bar Brasil, upplägget och produktionsbolaget Slow Fox, med kontor i ett antikvariat. Året var 2018 och anledningen till besöket var Carnaval de Estocolmo, en av Europas största inomhuskarnevaler. Det var så det började för mig och Unikaboxen. Det är nu fem år sedan och det har trots Pandemi och restriktioner blivit en hel del arrangemang där våra vägar mötts. 2019 hade vi till och med en dialog om att göra något tillsammans. Johans kreativitet och känsla för det grafiska kombinerat med mina bilder. Det hela rann ut i sanden i samband med allt kaos som Pandemin skapade, men det är inte för sent, även om det hade varit kul att kunna presentera en gammal hederlig trycksak i samband med 30-årsjubiléet.

Ett visst samarbete existerar dock. Bakgrundsbilden till teasern ovan till höger på Amanda har jag tagit och bilden på mig till höger är hämtad från Bar Brasils hemsida.

Nedan länkar till de arrangemang som jag och Unikaboxen hittills deltagit på. 2018 års karneval blev startskottet och redan 2019 började mitt lilla Svensk-Latinska nätverk bildas. Förutom karnevalen i Münchenbryggeriet bjöd året på Pingstkarnevalen i Köpenhamn, en Forró Festival i Hammarby Sjöstad och en oförglömlig tvådagars kryssning med Carnival Cruise.

2020 kom så Pandemin, men trummorna tystnade inte helt. I mindre sällskap och utomhus träffades vi även om det blev ett antiklimax utifrån vad som planerats. Reportaget Ingen Carnaval Estocolmo 2020 - men en hel del Samba ändå, speglar 2020 och hur vi inom ramen för uppsatta restriktioner ändå kunde träffas, planera och omplanera.

Även om vissa lättnader infördes och hoppet tändes 2021, som sedan ledde fram till ett 2022 och den efterlängtade karnevalen, är det egentligen först i år 2023, som vi har förutsättningarna på plats för att på riktigt ta igen det som Pandemin tog ifrån oss. Att Bar Brasil fyller 30 år gör inte saken sämre och Johan verkar inte spara på krutet; -Detta är bara början, vi kommer köra några söndagar här på Terminalen sedan blir det en stor fest i höst, berättade han engagerat.

Hittills besökta karnivaler på Münchenbryggeriet

Övriga besökta arrangemang från Bar Brasil

Mångfald i sambatakt

Barração do Samba, Sátyra Carvalho, DJ Soares, Itaiata de Sà och Gil Felix såg till att det hela tiden fanns musik att dansa till och Cozinha Baiana att det fanns något att äta som gav nödvändig energi.

Både Sátyra och Itaiata de Sà har ett förflutet i kultbandet Olodum. På You Tube kan du hitta material som beskriver bandets storhet och betydelse för utvecklingen av samban och kopplingen till rötterna i Afrika. En av mina favoriter är Olodum och Michael Jackson från 2009. En kraftfull demonstration och imponerande produktion med hundratals ritmistas som tillsammans förmedlar budskapet i låten They Don’t Care About Us.

Vännen och sambadrottningen Lady Bombom hade dagen till ära klätt sig i Olodums färger för att hedra deras arbete, att genom musik, dans, teater och konst kämpa mot rasism och ekonomisk segregering. På en sajt skapad av Attila Narin 1996 och uppdaterad 2003 kan du läsa mer om initiativet Olodum, som bildades 1979 i Salvador da Bahia i nordöstra Brasilien - Olodum.

 

Grädde på moset

Bar Brasil bjöd även på konsert i Terminalens bottenvåning. Tillsammans med Filhos do Samba förstärkta med Itaiata de Sà, fick publiken njuta och dansa till både Gil Felix och charmiga Sátyra Carvalho. Se separat reportage under On stage.

Efter konserten fortsatte festen långt in på småtimmarna.

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2023