© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2023

Förberedelser på plats

Förberedelser inför ett arrangemang med omkring 1 600 besökare och gästartister från när och fjärran kräver en hel del logistik och börjar i princip när festen är över och utvärderingen genomförd. Detta handlar bara om de visuella förberedelser som krävdes på plats den 25 mars. I inbjudan till artister och funktionärer stod det att sceningången var bemannad från 19:00, men när jag kom strax före sju var många redan på plats. Nu var det dags för den 28e karnevalen. Münchenbryggeriet var platsen redan 1998 och året efter. Därefter har detta underbara spektakel ägt rum på både Mosebacke och Berns, men sedan 2008 har det varit på Münchenbryggeriet. 2020 och 2021 blev det ingen karneval på grund av Coronapandemin och förra året blev den något förskjuten till 7 maj. Mycket skulle fixas. Sound Check på stora scenen, uppvärmning, repetitioner och inte minst skulle alla vackra dräkter komma på plats. Första publikinsläpp var redan klockan åtta med Pagode och Happy Hour på mat i lilla lokalen. Musiken stod Soul Good Samba för och vid grytorna stod Tigresa och levererade Brasilianska läckerheter, Cozinha Baiana.

I logen fanns scenmästaren Camila som höll ordning på nattens tidsschema och Gabriela som såg till att det fanns öl och snittar till funktionärer och artister. Johan for omkring i lokalen och fixade detaljerna. Det övergripande ansvaret hade han delegerat till sin assistent Aurea, som kvällen till ära hade smyckat sig med både Svenska och Brasilianska attribut.

För att komma in i den rätta karnevalsstämningen bör man, åtminstone enligt vissa veteraner, klämma en Caipirinha. En traditionell Brasiliansk drink bestående av Cachaça, lime, rörsocker och is. Vanligtvis tillreds drinken genom att socker och delade limefrukter stöts med en mortelstöt av trä i ett whiskyglas, därefter tillsätts krossad is och Cachaça, ett destillat (brännvin) som görs på sockerrörssaft.

Angela till höger, en riktig veteran som varit karnevalens drottning, vet hur en riktig Caipirinha ska smaka. Har man inte tillgång till det Brasilianska brännvinet kan man ta Vodka. Det viktiga är att inte blanda i soda eller Sprite. Minen avslöjar tydligt att drinken köpt i baren inte riktigt lever upp till hennes egen i plastglas.

För mig började festen redan i logen. Här samlades alla artisterna inför ett späckat schema. Många kramar blev det när kända ansikten dök upp och ännu fler blev det när portarna slogs upp och gästerna började strömma in.

Let the show begin

Efter Happy Hour, Pagode och uppvärmning med Samba Angels var det dags att dra igång festen på allvar. För 28e gången hälsade Johan von Friedrich oss välkomna till denna inkluderande och kärleksfulla fest. Först ut på stora scenen var dansare från Sabor Latino Dance Academy med en het dansshow. Jag valde att besöka Soca Room istället och framträdandet med Stockholm Steelband. Har sett dem många gånger, men alltid lyckats missa dem på karnevalen.

På scenen gick Mestra Renata igenom detaljerna med DJ Wesley inför sin så kallade Animação. Nu var festen igång.

Nu skulle allas förväntningar införlivas. Nu var det dags att lägga ifrån sig alla hämningar och släppa loss. Medan stålpannorna skapade magi i Soca Room tillsammans med Uncle Eric och Thomas Gylling gjorde sig alla passistas och sambaqueens redo i logen för festens höjdpunkt; karnevalståget, det högtidliga öppnadet av karnevalen och korandet av årets drottning - Reinha del Carnaval de Estocolmo.

Från Brasilien och Riokarnevalen hade Johan hämtat Mari Mola. 2023 års Karnevalsdrottning. Lidiana Barros som driver sambaskolan Akanni CCD i Stockholm och med ett brett nätverk i Brasilien hade sannolikt varit behjälplig i det arbetet. Samban och sambaskolorna lever i allra högsta grad i Sverige och har sedan 1980-talet etablerat sig som en del i den Svenska kulturfloran, även om det fortfarande finns dem som rynkar på näsan och tycker att allt som avviker från knätofs och nyckelharpa utarmar vårt genuina kulturarv.

S.E.S är en imponerande och årlig demonstration av livskraften i Svensk Samba. Jag hade förmånen att bli inbjuden till detta Svenskt Encontro de Samba när Stockholm höll i arrangemanget 2022. Sambaskolor från hela landet samlas en helg för att utbyta idéer och tillsammans skapa ett verk där trummor och dans koordineras till en enhet. Helgen avslutas med en presentation av resultatet. Presentationen är inte offentlig och dansarna har inga tradionella sambadräkter. I alla dessa sammanhang är kontakten med Brasilien viktig och utbytet av trender och tradition nödvändig för att hålla grytan kokande. I botten på denna mustiga gryta finns det Afrikanska arvet, som ger karraktär till det mesta inom dans och musik. Inte bara sambaskolorna med sina trumsektioner söker sina rötter i Afrika. I Sverige finns många ambassadörer som har kämpat och kämpar vidare för inkludering och globalt tänkande.

Bar Brasil, Uncle Eric, Mosquito och Louisiana Avenue är några jag uppmärksammat genom åren här på Unikaboxen. Ambitionen är att vara en guide till allt det roliga i livet. Livet är för kort för att tjafsas bort med oväsentligheter, men vi behöver ofta lite vägledning. Dessa herrar visar vägen och bjuder på sig själva på ett föredömligt sätt.

För trettio år sedan 1993 bildade Johan von Friedrich och Johan Wikström Bar Brasil. Självklart skulle detta outtröttliga engagemang firas och Eric hade förberett både tal och ett vackert band; Ambaixador do Samba. Bilden till vänster; Johan tillsamman med underbara Pär Stenhammar från Louisiana Avenue.

 

 

 

Inte bara sexiga sambaqueens

Sexigast var ändå Sergio Molina och hans zumbashow. Uppskattad av både män och kvinnor. En uppdaterad repris från karnevalen 2022, då det nästan krävdes vakter för att skydda honom från den upphetsade publiken.
-Inte bara händer, en bet mig i låret och jag blev slickad på ryggen
, berättade han när vi träffades i logen.

Reaktionerna under årets show går inte att ta miste på. Hans magnetiska förmåga skapar eufori och imponerar på alla.

Förra året gjorde han bara några improvisationer som blev till en hel show, eftersom publiken ville ha mer. I år var det lite mer förberett och tillsammans med fyra dansare från Sergios Dance Club hade de skapat en koreografi. Publikens ögon fastnade ändå på Sergio - hans utstrålning och fantastiska kropp.

Åren i Sverige har väckt intresse. Inte bara hos publik och danselever. 2019 uppmärksammades han av DN med både en artikel och en film - Zumba med Sergio gör Sverige varmare.

En fantastisk människa som bara genom sin närvaro förmedlar varm och äkta kärlek. Han är dessutom inte ensam om detta i denna förlovade värld av musik och dans. En anledning till att jag tar varje tillfälle, så fort det ges, att närvara vid dessa sammankomster.

 

 

 

I’m a woman, black, from the favela and bisexual

Så presenterar sig Mari Mola Drottningen av Rio Karnevalen 2023 på nyhetskanalen News Bulletin tidigare i år. Mari verkar vara en tuffing som inte räds att vara öppen med sina preferenser. I takt med ökad uppmärksamhet i Sambasfären fick hon höra röster om olämpligheten med att vara alltför öppen och att det kunde skada hennes image och bromsa karriären.

-So far, everything has been peaceful. The truth is always the best way and I’m not here to raise flags either. Simply because I don’t need to. These flags are in me. I am a woman, black, from the favela and LGBTQIA+ with the greatest pride.

Samba har ett sexistiskt förflutet och fortfarande förekommer övertramp där människor utnyttjas. Sambaskolorna kämpar för att tvätta bort detta, utan att ta bort spänningen och att Samba verkligen bejakar det sexuella och lockar fram livslusten. Den återkommande Karnevalen är en gigantisk demonstration för frigörelse, inte bara sexuell.

Jag har dokumenterat Stockholm Pride sedan 2010 och skrivit en hel del om rätten att få älska vem man vill. Det var därför befriande och härligt att läsa intrevjun med Mari. Hade jag vetat detta när jag träffade henne på Carnaval Estocolmo skulle jag kanske nämnt något om Pridefestivalen och frågat hur läget är i Brasilien idag.

Vet att det åtminstone tidigare varit tufft där för människor som avviker från omgivningens snäva ramar. Gabriel Montana som just nu är aktuell i Drag Race Sverige har berättat om sin tuffa uppväxt i Brasilien.

En annan som visat färg och sticker ut är Gato de Salto, Passista Diversidade. Vi träffades på en sambaklass i Stockholm 2020 och sedan på Europride i Köpenhamn 2021. Det blev några bilder och lite text för den som är intresserad.

 

 

 

 

 

 

Karynna Ferreira

För första gången i Stockholm fick publiken ta del av detta musikaliska underbarn från Juazeiro do Norte i Brasilien. Hon började med musik redan som sexåring och påhejad av sin familj skrev hon sin första låt när hon var nio har jag läst mig till. Någon intervju fick jag inte till då min Portugisiska är obefintlig och hennes Engelska på dito nivå. Det enda jag fick igenom till henne var Välkommen till Stockholm på en blandning av Spanska och Italienska, men hon förstod och tackade med en varm kram.

Eftersom hon började tidigt har denna drygt tjugo år gamla sångerska hunnit avverka en hel del olika stilar, från gamla dagars forró-stil, via gospel till dagens rytmiska populärmusik som innehåller massor av influenser från den Brasilianska musiktraditionen.

Så här i efterhand har jag lyssnat igenom några låtar på You Tube och hon har en angenäm röst med omfång som inte räds de lite lägre tonerna. Rekommenderar verkligen en genomlyssning.

På den stora scenen i Mälarsalen försvann hon nästan och avståndet till de tre musiker som ackompanjerade henne var oändligt. När hon bjöd upp publiken och koordinerade en danstävlig blev det annorlunda. Avstånden krymte och värmen ökade. Med på resan till Sverige och Carnaval de Estocolmo fanns familjen med bland annat Mamma.

Danstävlingen skapade också förutsättningar för en pampig, euforisk och inkluderande avslutning från stora scenen.

Tillsammans dansade vi in våren, med nytt hopp om att de frön av kärlek vi sått,
ska gro till en lite mer kärleksfull värld - Puss och kram alla!

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2023