© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2022

Comic Con Sthlm - ett kostymdrama

En lekplats för människor i alla åldrar som gillar äventyr, hjältar, prinsar och prinsessor. Förlagorna till alla som klär ut sig och tar sig an en karraktär är många och jag har inte en chans att hålla reda på alla figurer. Harlequin, Batman, Spiderman och Catwoman kan jag och det mesta från Star Wars och Sagan om Ringen. Tim Larsson @swedishsparrow till höger, som en porträttlik Jack Sparrow, går heller inte att ta misste på, men i den största inspirationskällan, bland alla Japanska figurer från film, spel och mangamagasin är jag tämligen lost.

マンガ アニメ

Figurerna i Japanska Anime och manga delar många egenskaper. Generellt har karaktärerna överdrivna fysiska egenskaper såsom stora ögon, långt hår och fantasifulla öron många gånger som en del av håruppsättningen. Precis som Marvels hjältar väcks de tecknade seriefigurena till liv i animerade filmer och förekommer i spel, men det är inte lika vanligt att skådespelare tar sig an karaktärerna och det blir spelfilm. Cosplayer däremot spelar gärna någon av hjältarna från animationerna och spelen.

En som har full koll är Linzor till vänster på bild. Hennes närvaro i sociala medier har gjort henne till en superstar och influencer inom Emo/Scen/Cosplay. Hon har bara på sitt Instagram konto @linz0r 257 000 följare. Hon började 2012 med en kanal på YouTube och blev snabbt populär. Idag har kanalen 839 000 prenumeranter och när jag träffade henne i somras på NärCon blev jag nästan nedtrampad av ett gäng fans när jag skulle plåta henne. Hennes största plattform är TikTok , men som hon skriver på sin länksida; but you can pretty much find me everywhere! Hon har verkligen hittat en plattform där hennes intresse blivit ett jobb.

För de allra flesta, även de som tävlar i Cosplay, handlar det om att hitta andra vägar för att finansiera sin hobby. Drivkraften är så stor både hos unga och mer seniora utövare att det alltid går att hitta en väg. Tusentals timmar kombineras med ett vanligt jobb för sy och fixa dessa kreationer, som sedan stolt visas upp på mässor och event. Ytterst få blir upptäckta och hittar sponsorer. Jag tror inte ens de som hittat hem som cosplaymodell kan livnära sig på det, om de inte likt Linzor kombinerar det på något annat sätt.

Inte bara Cosplay

Mitt intresse domineras av alla dem som klär ut sig och visar upp sina fantastiska kreationer, men mässan innehåller mycket mer och det finns nördar inom olika områden. Nörd var tidigare ett skälsord när jag gick i skolan och användes för att markera de som inte passade in i den snäva normen. Nu är nörd synonymt med någon som har ett genuint intresse. Det kan som här vara film, spel och böcker inom genren comic/fantasy, men dessa underbara nördar finns överallt. Jag hittar dem på en dragracing tävling, ett event för streetart eller på en tatueringsmässa. Det är bara medlen som skiljer sig åt, målet är det samma, att hitta hem till en sysselsättning där jag kan växa och hitta utmaningar.

Att leva är en utmaning i sig för många som tycker att de inte duger eller passar in. Att hitta sig själv genom att klä ut sig till andra kan vara ett sätt att leka sig fram till en identitet. När du är som mest vital och vacker är självföraktet som störst och självförtroendet som lägst. De övre tonåren och långt upp i tjugoårsåldern är en turbolent period där detaljer kan göra skillnad på liv och död. Alla måste vi ta oss igenom detta inferno av känslor för att sedan som senior fundera över varför. För mig blev musiken och teatern en väg till den jag vågar att vara idag. Många av de jag träffar med hjälp av min kamera har hittat sin väg. Unga och gamla med ett brinnande intresse som ryms under Unikaboxens devis ...all the fun things in life.

Vissa sticker ut lite extra, som Alina Frantsuzova, kropps- och ansiktsmålare. En mästare på skapa konst på hud. Hon tar ansiktsmåleri till en helt ny nivå, långt bort från det som många upplevt på barnkalas och i köpcentrum. Detta är konst och lite vid sidan av vad en maskör gör på en teater eller i ett filmteam. Kolla gärna hennes instagramkonto.

En familjeangelägenhet

Barnen har hängt med sedan starten 2012, när sonen och jag besökte Gamex på Kistamässan. Nu är bägge vuxna och kan lättare hantera att jag drar iväg för att fotografera någon jag hittat eller hälsa på någon bekant. Det är Gabriel och Fredrika som hela tiden håller mig uppdaterad med nyheter främst i filmens värld och har järnkoll på Star Wars, Marvel och Ringentrillogin. Kul att kunna dela ett intresse över generationsgränserna, vilket verka vara lättare nu än när jag växte upp.

Något som märks extra tydligt när hela familjer kommer utklädda till mässan. De riktigt små barnen kanske inte är så delaktiga i förberedelserna, men blir ändå en del i en tradition, som kan utvecklas eller förkastas.

Även om vi inte klär ut oss har det blivit en tradition att besöka Comic Con som en avslutning på höstlovet.

En annan tradition brukar vara att ta del av kvalet till Cosplay SM. Den biten hoppade vi över i år. Lördagens massiva leverans på catwalken blev ändå en liten teaser till själva tävlingsmomentet och för er som vill förbereda er inför tävlingen på NärCon Vinter 25 februari i Linköping 2023 besök Cosplay SM.

Dansuppvisning

 

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2022