© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2023

Poppycocks Cabaret´s facebooksida stod att läsa inför evenemanget i källaren på Scalateatern:
Vi fyller 1 år och vill fira tillsammans med dig! Vårkänslor, sötsaker och ballonger sätter stämningen för detta fantabulösa födelsedagsfirande! Förvänta dig grandiost och galet underhålligång! Det kommer bli festligt, glittrigt, sött, starkt och lite snuskigt…

Förutsättningarna för de mindre scener som poppar upp här i Stockholm och initiativ som pågått länge förbättras genom den uppmärksamhet som JP och Felicia Bichard skapat genom sitt arbete med Stockholm Burlesque Festival. Deras shower på Nalen har en publik på 800 dedikerade fans och på scenen står både nationella och internationella artister. Bilden på dem nedan till höger är när jag mötte paret förra sommaren på Stockholm Pride 2022. Den första festivalen hölls 2010 på initiativ av pionjärerna inom Svensk Burlesk, showgruppen The Amazing Knicker Kittens. De hade då erövrat den internationella scenen och skrivit in sig i historien genom vinsten av priset Most Classic Trophy vid Burlesque Hall of Fame Weekend 2009. Paret Bichard blev involverad 2011 och 2012 anordnade de tillsammans med Duchess Dubois och Dixie Belle från The Amazing Knicker Kittens andra upplagan av Stockholm Burlesque Festival. Sedan har det bara snurrat vidare. Även om jag följt med lite grann och varit intresserad har dokumenterandet här på Unikaboxen bara handlat om de kvällar under Pridefestivalerna som dedikerats till Burlesque och Varitée. Inte förrän förra året på Scala med Swedish Burlesque Gala hittade jag en väg in i denna värld av uttryck, utlevelse, passion och kärlek.

Poppycocks Cabaret är ett exempel på hur engagemanget växer och intresset för genren ökar. Kanske är det just på de lite undanskymda bakgatorna och i orten, som genren blir som hetast. Besökte nyligen Bonden Bar på söder och initiativet Tease Easy. Där träffade jag två av danslärarna på Burleskakademien. En av dem, Pepper Potemkin, var med när The Amazing Knicker Kittens vann Most Classic Trophy 2009. En ovärderlig erfarenhet hon nu delar med sig av till sina elever.

Aurora Brännström och Burleskpodden är ett bra forum för dig som vill ha lite mer kött på benen när det gäller konstformen och människorna som gör den levande. Aurora är inte bara en go röst att lyssna på när hon intervjuar stjärnorna från burleskscenen. Hon har en annan röst också, som sångerska tillsammans med sin man, pianisten Ludvig Lundgren bildar de Brännström & Lundgren Jazzproduktion. Bilden ovan är taget utanför Scalateatern 2022.

Yvette Les Fesses också hon med ett förflutet i The Amazing Knicker Kittens är danslärare på Layali Dansakademi där hon undervisar i Burlesque. Hennes nybildade grupp Yvette & The Assets hade nyligen graduation show på Kulturhuset Q i Bergshamra. Bilden till höger är därifrån. Inom kort kommer ett fullspäckat bildreportage här på Unikaboxen.

Vi hade ett fint samtal där hennes mission tydligt framgick. Det handlar inte enbart om att lära ut den ädla konsten i en isolerad miljö på en dansskola. Eleverna vill kunna visa upp sina färdigheter för en publik och se om akten håller. För det krävs lite mindre scener med en begränsad publik som levererar trygghet och ger eleverna råg i ryggen att våga ge sig hän. Att klä av sig och visa hud är den enkla delen. Att leverera sin personlighet och dela med sig av sitt hjärta är betydligt svårare. Yvette med sina tillgångar gjorde två bejublade framträdanden i källaren på Scala och alla bjöd publiken på en personlig show med värme och kittlande striptease. Bart under är underbart och i denna inkluderande värld ett bevis på frihet. Frihet från tvång och kroppsfixering - här är alla kroppar sexiga.

Avslutning på dansgolvet

Efter showen plockades stolar och bord bort och dansmusiken sattes på. Allt från moderna dansklassiker till evergreens från förr. Det blev en härlig avslutning på en härlig uppvisning signerad Poppycocks Cabaret. Följ dem på Facebook för att ta del av kommande evenemang. Denna spännande burleskklubb med Scalateaterns källare som hemmaplan drivs på initiativ av en dedikerad och inspirerande trio; Loca Lamoress, Empress Emerald och kvällens presentatör Greedy MacQueen.

Tack för att jag fick vara med!

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2023