© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2024

Varför finns Snösätra Wall of Fame?

Fenomenet Kulturkvarter Snösätra lever fortfarande, trots ett ständigt ifrågasättande och ett generellt motstånd. What is your reason for being? Ja, varför är det så viktigt med kultur och vad är kultur?

Kultur är den jordmån i vilken du verkar och ett lite större begrepp än miljön. Här ryms allt. Språk, stil och alla dina personliga uttrycksmedel. Kärlek, samlevnad och samexistens är ingredienser som påverkas av kulturen och hur gynsam den är avseende personlig utveckling, tollerans och respekt. Det är lätt att tro att kultur bara skulle vara någonting som regleras av politiska beslut och en återhållsam och färgad budget. Delar av det offentliga kan styras, men kulturen i sin helhet skapas av dig och mig. Den är fri och flyktig och mycket känslig för påverkan. Grupptrycket och förmågan att påverka den stora massan kan vara förödande och skapa missväxt. För den styrande eliten, de folkvalda, kan det vara lockande att ställa grupper mot varandra och skapa debatt. En grundläggande del i både politiken och hos den tredje statsmakten, media. En god jordmån för utveckling och samförstånd är dialog istället för debatt. I dialogen behöver du vara ödmjuk och lyssna för att tillsammans hitta lösningar som tar oss framåt. Vi rör oss inte ur fläcken om vi bara fortsätter att hitta brister hos andra och skylla allt på ett diffust dem.

En av målsättningarna med Kulturkvarter Snösätra är just att hitta en struktur som främjar dialogen och skapar den rätta jordmånen för sund utveckling. Konstnärerna behöver själva komma överens om reglerna och hur konsten ska bevaras. Vilka väggar som ska fridas och vilka som ska vara fria. -Om jag och föreningen ska bestämma blir det bara fel och alltid är det någon som blir missnöjd, säger Kulturkvarter Snösätras ordförande Micke Rickman.

Fördelningen av vägg till konstnärerna såg lite annorlunda ut i år. Tre veteraner @ironartworks, @veganflava och @hugeart hade tilldelats väggar i ett av föreningens rum till vänster om den stora scenen. Vi diskuterade för- och nackdelar med placeringen och kom in på ämnet skadegörelse. -Det är märkligt att det är ok att ge sig på våra verk här ute medan coca-cola och andra varumärkens reklamskyltar i city lämnas i fred, konstaterade Vegan Flava.

Det är så lätt att förstöra ett verk. På några få sekunder kan en hel veckas jobb ödeläggas. Det är en sak att måla över och skapa nytt, men att bara förstöra känns respektlöst och elakt. Joakim Hanséns målning som jag kallar Power of love vid entrén till Snösätragränd skapades och färdigställdes i samband med Spring Beast 2022. En fantastisk målning av en fantastisk konstnär med ett världsomspännande rennommé. Förra året var han på plats och restaurerade sitt verk efter omfattande skadegörelse. I år kom han igen med sina penslar och färgburkar för att försöka befria verket från klotter. Det är sannolikt som Micke säger att organisationen inte kan vara ägare för kulturen i Snösätra. Det är besökarna och konstnärerna som äger kulturen och skapar harmoni av ytterligheterna, ordning vs kaos. Den absoluta friheten är brutal och respektlös, men ingen vill ha fler patrullerande vakter, taggtråd och muraler bakom lås och bom. Snösätra har gett oss alla en frizon, men även i frizoner måste det finnas respekt, kärlek och omtanke. Frihet behöver inte betyda att vi slutar bry oss om andra och beter oss som reptiler. Här har vi alla ett ansvar.

Senast det begav sig

Att det gått ett helt år sedan jag senast besökte Kulturkvarter Snösätra och alla härliga innevånare förstod jag först när jag kramade om Lisa Nilsson i gränden. Hon berättade om den nya frisyren och kampen mot cancern. Mycket kan hända på ett år och jag skämdes lite för att mitt fokus hamnat på annat. Det var befriande att höra att hon blivit friskskriven och att hon faktiskt gillade sin nya look. För vissa personer tar prövningarna aldrig slut. Livet är aldrig rättvist, men det är ingen tröst när katastrofen är ett faktum. Trots allt handlar det om att fånga dagen och ta hand om leveransen. Fredagen bjöd på sol och betydligt varmare väder än den inledande torsdagen, så varför inte passa på. Spring Beast händer inte varje dag.

VD, en av profilerna som varit med från början, fångade dagen med en glass och njöt av vårvärmen. Hans år hade också varit en kamp med otaliga besök på sjukhus och läkare som provokativt och lite uppgivet bara konstaterat att nu tar ditt tidigare destruktiva leverna ut sin rätt. Den jämlika vården och att alla ska ha samma rätt är i synnerhet nu, med alla neddragningar inom sjukvården, en prioriteringsfråga. Vem ska vi behandla och vem ska vi strunta i? Det låter hårt, men är något som läkare alltid måste göra. Bedöma om det finns förutsättningar för en patient att få ett bättre liv genom ett hjärtbyte eller en omfattande operation.

Det var i alla fall härligt att se honom och att han var på benen. Dagen till ära iförd RAFs träningsjacka, med emblemet som ledde till en hel del diskussioner i slutet av 1970-talet. Rågsvedsalliansens förening kunde förkortas till RAF var det någon som kom på. Kanske för att visualisera ett utanförskap, men kopplingen till terroristorganisationen Rote Arme Fraktion blev lite väl magstarkt för många, som inte kunde se ironin. Några tyckte att sådant skämtar man inte om och om jag inte är felunderrättad lära SÄPO varit inblandad och ställt frågor till ansvariga i föreningen.

Kanske är det just känslan av att höra till som är meningen med Snösätra. Redan första dagen blev jag mottagen som en i familjen, en del i detta etablissemang. Här finns ett kärleksfullt nätverk där vi boostar varandra både irl och i sociala medier. Listen to your heart - vad mer kan vi begära. Kloka fina Sibyllas budskap förmedlar känslan av att livet är alldeles för kort för att ödsla tid på oväsentligheter. Låt oss inte släppa in tvivlet utan genom handling visa att fred och frihet finns och är något att sträva efter. Låt oss fortsätta att vara ett föredöme för demokratin genom att verka i den på det sätt som bäst harmoniserar med våra hjärtan.

Glädjen är befriande

Nils Salinder aka @konstnizze är en glädjespridare av rang och en ganska ny bekantskap. Träffade denna goa Malmökille och hans partner Julia Cheerup på förra årets Spring Beast 2023. Både han och Julia har leenden som får klockorna att stanna och hela kroppen blir varm. Det är precis den typen av mänsklig värme som behövs i dessa tider. Alla borde ha en bild av Nizze uppsatt på kylskåpsdörren och världen skulle bli så mycket bättre.

Jonathan Josefssons leende värmer också. En vän från tiden på Riddargatan och Jimmie Halls streetartgalleri Wallery Gallery. Internationellt känd som @ollio och en levande legend i graffiti- och streetartkretsar med många strängar på sin lyra. Hans abstrakta graffiti har bland annat hamnat på tuftade mattor efter en master i textil konst på Högskolan för design och konsthantverk, HDK, i hemstaden Göteborg.

Också en av frontfigurerna när det gäller att lyfta Göteborg som kulturbärare för streetart. Han var högst delaktig i aktiviteterna på Kommersen vid Masthuggskajen, som revs 2022. Byggnaden var då i ett tekniskt mycket dåliga skick. Den utsatta placeringen gjorde att lokalerna ofta vattenfylldes vid regn och dåvarande fastighetsägare Riksbyggen såg ingen annan utväg än att riva.

 

 

 

 

 

Utsidan på denna välbesökta loppmarknad från 2000 blev genom en överenskommelse med fastighetsägaren till en öppen vägg för graffiti och street art, där lokala och internationellt etablerade konstnärer samsades med nybörjare i alla åldrar om ytorna i två decennium. I reportaget Street Art Gothenburg 2019 här på Unikaboxen finns lite bilder bland annat från Kommersen.

Idag är Jonathan verksam i Konstepidemin, där han har sin ateljé, men hans uppdrag och engagemang sträcker sig långt utanför Göteborgs gränser. Han berättade om ett samarbete med vår gemensamma vän Jimmie Hall och hans senaste satsning som fastighetsutvecklare i ett fastighetskomplex i Stockholm City. Stora delar av dekorationen i restaurang Banger är signerad konstnären. Bilden till höger är hämtad från restaurangens Instagram konto. Som grädde på moset fick mönster från Ollio rama in detta reportage, som en hyllning till honom och en symbol för vad graffiti och streetart betytt för mig och Unikaboxen ända sedan de första trevande försöken att förmedla genren som en viktig kulturyttring.

Tio år med Snösätra

Redan 2014 hade bland annat teamen bakom signaturerna SHOF, WSB och LOADS skapat en miljö för graffiti och streetart ute i det slitna industriområdet strax söder om Högdalen. Den jagade och av staden så förhatliga subkulturen hade fått en frizon, men det var året efter genom Spring Remake 2015 och 120 inbjudna konstnärer, som fenomenet uppmärksammades av den stora massan. Genom en artikel i DN signerad Lars Epstein och med en bild på Linus Lundins taxar tog det fart på riktigt. Bilden till höger är från mitt reportage och inte den som publicerades i tidningen.

Det hela blev lite extra kul när både Veronika Engel och John Beijer helt ovetande sluter cirkeln med sina taxar i årets Spring Beast. Det inofficiella tioårsfirandet 2024 av fenomenet Snösätra Wal of Fame är mest en personlig hyllning och lite av en nostalgisk tillbakablicka på hur Unikaboxen blivit en del i bevakandet av området och subkulturen, men samtidigt något som flera av artisterna tog fasta på och illustrerade.

Den tidigare bofasta Percy till vänster har varit med från början och kan berätta om första mötet med ligisterna som tagits sig ut till området för att sätta färg på det. Fortfarande är denna smågangster med hjärtat på rätta stället och som länge kontrollerade området, synonym med Snösätra. En personlighet de inbitna alltid skakar hand med och ett original som figurerar i nästan alla mina reportage från Snösätra.

Mycket har förändrats på dessa tio år. Från de första spänningsfyllda mötena i en miljö som verkligen stack ut och fick hjärtat att slå lite snabbare, till rivningen av den södra delen för att ge plats åt naturreservatet och fram till dagens anpassade och mer väloljade institution för alternativ kultur. Utvecklingen och investeringarna som staden gjort har påverkat upplevelsen. Det mesta till det bättre och framförallt är Snösätra idag en tryggare plats.

Gripande framträdande av Nour Badra

Som en reaktion på Israels deltagande i Eurovision 2024 anordnades en alternativ sångtävling FalastinVision. Nour deltog med sin sång F.T.R.T.T.S. som han även framförde under lördagen från scenen på Spring Beast i Snösätra. Senare på kvällen utsågs han till vinnare av denna alternativa tävling och manifestation.

Jag tror att de flesta människor tycker att situationen i Gaza är fullkomligt oacceptabel och att alla inblandade fullständigt tappat kontrollen över vad som sker där, men det är ett känsligt ämne och debatten är brutalt binär. Genom att ifrågasätta Israels agerande betraktas du som antisemit och terrorist. Tongångarna från den andra sidan är inte bättre. Medan fördömanden från bägge sidor översköljer internet lider och dör människor. Det känns så primitivt och så fruktansvärt onödigt. På många sätt hopplöst. Det var det känslosamma framförandet och beskrivningarna av det meningslösa våldet, som berörde mig. Det var inte bara en i raden av kampsånger för ett fritt Palestina. Detta var något mer och när jag skulle tacka honom efter framträdandet kom tårarna.

Resultatet en vecka senare

Helgen efter Spring Beast 2024 åkte jag ut till Snösätra för att se alla väggarna i sin fulla prakt. De flesta hade klarat sig bra och sluppit fula taggar och annan skadegörelse. Hela resultatet ser du på Spring Beast 2024 - en vecka senare.

En lite märklig detalj som skapade frågor var den taggtråd som satts upp på ena sidan i den först delen av gränden. Taggtråden är så kallad Concertinatråd. Även kallad Rakbladstråd eller Natotråd och inte så vanligt förekommande i civila sammanhang.

-Är inte den förbjuden, vem har satt upp den, var det en som sa och Percy oroade sig för barnen; -Tänk om den ramlar ner och skadar ett barn. I vilket fall som helst lite märkligt även om den tillför en viss effekt till målningarna.

Avslutningsvis ett stort tack till alla; arrangörer, artister, entreprenörer av olika slag och alla ni besökare!

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2024