© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2020

Strålande tider?

År 2018 inrättades Rågsveds naturreservat, och då beslöts det även att delar av Snösätra industriområde skulle ingå i reservatet. Närmare bestämt den södra delen. Det som idag bland annat omfattar Café Strålande tider och Veteranbilsgaraget där några entusiaster i min ålder förvarar och mekar sina dollargrin.

Uppsägning av de nuvarande verksamheterna i området pågår, sen följer städning och provtagning i området under våren innan en rivning av befintliga byggnader kan ske i sommar. Efter det väntar sanering och återställning av marken, heter det på Stockholms Stads hemsida Stockholm växer, samtidigt som man försäkrar att detta inte ska påverka den årliga festivalen Spring Beast.

Så sent som den 21 januari i år intervjuades Mikael Rickman, en av graffitifestivalens arrangörer, av Anna-Stina Ericson på tidningen Mitt i Söderort:
– När Snösätra blir mindre blir festivalen större. Tidigare har vi hållit på i tre dagar, i år kommer vi att hålla på i en hel vecka
.

På Annandag Påsk den 13 april besökte jag Snösätra och träffade några artister som jag lärt känna genom åren. Vi pratade om läget i landet och resten av världen på grund av Covid19. Någon större förhoppning om att festivalen blir av på utsatt tid fanns inte, men däremot trodde samtliga på en sjuhelvetes fest när allt är över. Kanske efter sommaren. Stämningen var positiv och det målades på som vanligt. Inga hot i världen verkar hindra dessa kämpar från att ständigt komma med nya projekt. Vi höll dock rekommenderat avstånd och kramas får vi göra sen.
Det kommer bli en helvetes massa kramar att ta igen, sa Patrik och skrattade.

Bruno hade ritat ett kommersiellt budskap i läckra färger för sitt brand. Som alltid hade han noga förberett sig på sin kammare och nu skulle han och Patrik få upp ritningen på den korrugerade plåten. Jag påpekade att han inte valt den enklaste ytan direkt.
Varför ska det vara lätt, svarade han med ett leende.

Nedan följer ett collage av målningar från mina besök i år och från min traditionsenliga visit på Julafton. Oavsett om det blir någon festival eller inte kommer Snösätras Wall of Fame stå kvar ett tag till och jag lovar att färgen kommer att flöda på alla tänkbara ytor.

Det här är också en verksamhet som ekonomiskt inte påverkas av Covid19, men virusets påverkan rent fysiskt oroar, eftersom det fortfarande inte kommit några säkra fakta om hur farligt den egentligen är och hur det drabbar en annars frisk människa finns det bakom den positiva fasaden en förståelig rädsla.

Curb Your Corona!

Ta gärna del av tidigare reportage på Unikaboxen från Snösätra

Spring Remake 2015
Spring Beast 2018
Spring Beast 2019

eller andra reportage om streetart och graffiti under Kultur och Subkulturer

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2020