© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2021

En riktig streetfestival - inte bara graffiti

Efter förra årets streamade festival fanns nu äntligen förutsättningar, genom lättnader i coronarestriktionerna, att bjuda in publik. Möjligheten att nå artister utanför Sverige var fortfarande begränsat, men det har å andra sidan aldrig varit festivalens huvudsakliga målsättning. Till skillnad mot Art Street Hbg jobbar arrangörerna för Gåsebäcksfesten med Jimmy Skize i spetsen i första hand med att lyfta fram lokala och nationella förmågor. Närheten till Danmark gör att även Köpenhamn och Helsingör brukar ingå i den distinktionen och leverera artister.

– Vi ser det här som ett ”show room” för att visa upp att vi har väldigt kompetenta artister även i vårt eget land. När det blivit mer accepterat med graffiti i offentligheten tar man ofta in stora utländska namn för att utsmycka städerna men de här inhemska är absolut kompetenta nog, sa Jimmy i en intervju med SVT Nyheter på Graffitins dag den 1 augusti i år.

Ungdomar behöver förebilder inte bara idoler som lever i en helt annan värld, utan förebilder i vardagen, personer som går på samma gator och som känns igen. Personer som visar vägen och bjuder in. Årets festival bjöd på en bred palett av begåvade artister inom vitt skiljda områden. Detta tillsammans med seniora spraycan-konstnärer som Rolf Carl Werner och Puppet skapades en härlig och intressant blandning.

Jimmy Skize stod som vanligt i händelsernas centrum och såg till att alla trivdes och att allt som behövdes fanns på plats. Joakim Cosmo med sin härliga skivsamling såg till att konstnärerna under viadukten hade en fet matta av old school soul att måla till under fredagskvällen. Jill Paulsson sålde second hand i en av lokalerna och Jimmys sambo Lill såg till att artiserna fick mat och fika. Från stora scenen avlöste artisterna varandra. Linnea Snäll, nedan till vänster, inledde fredagskvällen. Tjejerna i LHD World imponerade och var lika tuffa på scenen som de var framför min kamera i Jill Paulssons second hand shop, där jag för övrigt hittade en rosa träningsoverallsjacka från Adidas, som värmde skönt när solen gick ner. Föutom imponerande uppvisningar från de olika scenerna var det såklart graffitieventet som stod i centrum. 55 inbjudna artister och 350 meter vägg skulle målas på de tre dagar som Gåsebäck Graffiti Jam varade.

Första gången jag träffade Jimmy var 2018, under Urban Street Festival i Helsingborg. Området kring brandstationen i Gåsebäck och arrangemangen ute på Pixlapiren var då tämligen nya ytor för alternativt skapande. Det var genom Tim Nedrup och hans besök i Stockholm, som jag fick upp ögonen för vad som pågick i Helsingborg och hittade Jimmy. Sedan dess har det blivit årliga besök och reportage som inte bara dokumenterat Helsingborg utan även Malmö och Köpenhamn. Den Svenska Graffscenen 2018 är en roadtrip som beskriver delar av ett Sverige som mer och mer accepterar Street Art och Graffiti som en del i utsmyckningen av det offentliga rummet och som en kulturyttring, inte bara en subkultur. 2019 gjorde jag ett mer övergripande kulturreportage, Southern Comfort, som beskriver resultatet av människors engagemang och skaparglädje när samhället öppnar upp och bjuder in. 2020 kom pandemin, men det hindrade mig inte från en visit till Gåsebäcksfesten. Besöket resulterade i ett reportage i kategorin Naturligt, Den Skånska Kulturmyllan, som blev en bred dokumentation av min och min fru Ingelas lilla semesterresa till Skåne. Som du kanske förstår har jag kategoriserat reportagen om Street Art och Graffiti lite olika och det är därför jag känner ett behov av att länka till de reportage som beskriver mina upplevelser i Helsingborg med omnejd. Ett reportage som sammanfattar mina upplevelser på andra sidan Öresund har nyligen publicerats, Copenhagen Street Art.

Art Street Hbg & Artscape Malmö

Passade även på att besöka Pixlapiren och några av de mer permanenta utsmyckningarna både i Helsingborg och Malmö när jag nu bafann mig här nere.

När jag kom ner till Pixlapiren mötte jag en av dess beskyddare tillika allkostnär. En som gärna jobbar med järnskrot och svetsen. Jag kom mitt i frukosten, kaffe och ett paket glass. Han visade mig sitt senaste alster gjord av soprondeller från en gatsopsmaskin, järnrör och lite annan skrot. Resultatet blev en vacker bukett. DCS Crew hade lämnat sin vägg på Gåsebäck och tagit sig ner till piren för att koppla av en stund med lite friare graff. Max Gustafson hade tidigare gjort en för honom stiltypisk målning med assosiationer till gatukonstens förgänlighet. GaugeOne fanns också representerad med en läcker piece.

Efter Pixlapiren var det dags för en guidad promenad med min kompis Fredric Sanabria som visade mig de senaste alstren från Art Street Hbg. Målningen av Daniel Huge Fahlström - Wild Style från årets event hade knappt torkat. De andra tre verken presenterade nedan är från 2020.

Etile1 - Southsiders | Dourone - Carla 00: 00,02 | PRWND - No name

Bilderna från Malmö som får avsluta reportaget är från området runt Lilla torg där jag bodde på Clarion Collection Hotel Temperance. Förutom den Spanska konstnärsduon PichiAvo´s karaktäristiska verk från 2019 i och kring Restaurang V, som signalerar att det moderna går hand i hand med tradition; Modernidad y tradicion se dan la mano, har Malmö två andra fina muraler, som var nya för mig, i citykärnan. Båda från Artscape 2014.

Natalia Rak - Magic Book | Ola Kalnin - No name

Skåne - Vi ses nästa sommar!

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2021