© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2023

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yvette Les Fesses tillhör Sveriges absoluta burleskelit. När Bichard arrangerade Swedish Burlesque Gala på Scalateatern 2022 var hon med. Det var mitt och Unikaboxens första separatreportage för att beskriva genren. Tidigare har det endast rört sig om inslag kopplade till Stockholm Pride och uppträdande från stora scenen i Pride Park. Jag fastnade, ett litet nätverk skapades och våren 2023 började jag få inbjudningar till de lite mindre och intimare klubbarna. Kraven ökade på mig som fotograf. Safe Zone blev ett nytt begrepp. Respekten gentemot aktörerna och att samverka kring publiceringar är A och O. Allt som visas på klubben passar inte offentligheten och det är viktigt att de som deltar och bjuder på sig själva får bestämma nivån.

För att lära mig mer stämde jag träff med Yvette lördagen den 13 maj på ett café vid Fridhemsplan. Jag ville veta lite mer om henne och var intresset för Burlesk kommit ifrån.

Hur kommer det sig att du hamnade i burleskfamiljen?

-Dans och att uttrycka mig fysiskt har alltid funnits med. Började dansa redan som barn. Då handlade det om pardans och klassisk ballroom. I tonåren tröttnade jag och jag gick mer och mer över till musik. Har alltid gillat att stå på scen och apa mig. Scenen har varit en naturlig plats för mig oavsett vad jag bjudit på. Som vuxen har klassrummet blivit en av mina scener. Nu som danslärare på Layali Dansakademi och tidigare som bild- och musiklärare i högstadiet.

-Burlesk kom in ganska sent i mitt liv och är egentligen ingen dans där jag lär ut specifika danssteg. Det finns absolut beröringspunkter till dansen, tillexempel magdans, som tidigare var ett viktigt uttrycksmedel för mig, men egentligen bygger all scenkost på attityd och att äga scenen i större utsträckning än en strikt koreografi. Gäller i synnerhet burlesk, som väckte mitt intresse runt 2008-2009 när jag började följa The Amazing Knicker Kittens.

-Jag gick på Kittens klubbar och såg upp till dem som artister. 2009 vann gruppen internationell berömmelse genom att ta hem Most Classic Trophy vid Burlesque Hall of Fame Weekend. 2010 sökte gruppen vikarier. Varför inte tänkte jag och anmälde mig till audition. Jag och en tjej till accepterades och resten är historia som det brukar heta.

Sedan debuten 2010 har hon verkligen erövrat burleskscenen och gjort den till sin. Kröntes vid The Amsterdam Burlesque Awards 2014 till Queen of Classic Burlesque och i Sverige tillhör hon The Swedish Cremé de la Cremé of Burlesque. Yvette berättade transperent om sina utmaningar i vardagen och hur burlesken blivit en källa att hämta kraft och ork från. Hon har också skapat en logistik där hon kan kombinera arbetet med att arrangera klubbar och vara lärare på Layali Dansakademi med ett jobb som personlig assistent, berättade hon. -Varannan vecka är jag ledig från "jobbet" och kan ängna mig åt burlesk.

Hur förberedd var du inför att agera tillsammans med The Amazing Knicker Kittens?

-Nej absolut inte förberedd. Detta var helt nytt för mig. Även om jag hade scenvana var detta en helt ny upplevelse. En språngbräda som tog mig till de riktigt stora scenerna inom burlesk och gav mig ett intresse som engagerat mig sedan dess, berättar hon. 

Kan man kalla det för konstnärlig strip-tease eller strip-tease som konstform?

-Burlesk är striptease och det finns ingen anledning att hymla med det, säger hon bestämt. -Det är därför viktigt att utförandet sker med en passande kontext, med en aktiv och deltagande publik som stöttar artisterna på scen och respekterar angivna regler.

En del rynkar på näsan och tycker att striptease är något föråldrat förknippat med sexklubbar?

-Detta är en femenistisk, kroppspositivistisk och tillåtande konstform, säger hon och förklarar vidare vad hon menar.

-Det femenistiska ligger i att vi stolt visar upp oss så som vi kvinnor ser ut i verkligheten med celluliter, dubbelhakor och hängpattar. Och vi gör det inte för att behaga publiken utan för att inspirera. Kan hon så kan väl jag. Många krav och måsten ifrågasätts och tanken är att både publik och aktörer ska känna sig lite mer nöjda med sina kroppar efter showen, oavsett kön eller sexuella preferenser.

Du hur nu jobbat i sju år med olika klubbar varför?

Jag frågade Yvette om det inte räcker med Stockholm Burlesque Festival för lilla Stockholm. Hon svarade att det kanske räcker alldeles utmärkt som scen för föreställningar med internationell klass och kvalitet, men vägen dit är en helt annan sak. Klubbarna och dansskolorna fyller en viktig funktion. Inte bara för att ta fram nya stjärnor utan även för att sprida budskapet, skapa förståelse för genren och allas rätt att få synas.

-Du behöver precis som med allt annat öva och testa i lite mindre sammanhang innan du kan bli antagen till de stora scenerna. Det är där klubbarna och de mindre initiativen som Poppycocks, nystartade Tease Easy, Burleskakademiens Underbart och Bärs samt hennes egna Club Q de Sac spelar en så viktig roll.

-Där får eleverna livsviktig praktik. I dansstudion är det bara spegeln som ser dig, vilket i och för sig kan räcka, men efter ett tag växer hornen ut och de vill testa sina moves på en riktig publik.

Bilden till vänster är hämtad från ett av initiativen före pandemin som publicerade teasers på Instagram inför premiären av Burly BeginnersBurly Club maj 2018.

Bildtexten löd: Burly beginners magiska konfrancier är ingen mindre än Yvette Les Fesses!! 💜✨ “The Dame With The Deadly Derriere". Det är hon som fixar och trixar med att se till att våra nummer får fantastisk presentationer, ger oss peptalk och massor av rumpskaks tips!!! This lady is part of Swedens cremé de la cremé of burlesque and crowned Queen of Classic Burlesque at The Amsterdam Burlesque Awards 2014. She is a renowned bellydancer and a fiery seducer with Wicked moves and real life exotica.

Efter pandemin utvecklades Burly Club till Poppycocks Cabaret. Bilden till höger är från Swedish Burlesque Gala augusti 2022. Yvette berättade att hon redan som nybliven kitten i The Amazing Knicker Kittens fick delta på den första Stockholm Burlesque Festival 2010. Något jag bedömer som en imponerande blixtkarriär.

Vad har du på gång, vad händer härnäst?

-Först och främst ska jag ha ett långt och avkopplande sommarlov. Höstshowen i Bergshamra är redan planerad. Det blir den 2 december och kommer ha lite jultema. Det är långt dit och kanske behöver vi ha något mindre arrangemang på vägen. Min man Dr Dick uppträder också och vi har funderat på att tillsammans hålla en queerlesque workshop, som förhoppningsvis kan locka dom som inte definierar sig som hon, hen, queer, han, trans, ickebinär och så vidare. Jag tycker att alla ska få möjligheten att utmana sig själv på scenen oavsett vad man kissar med.

Denna könsneutrala och inkluderade inställning råder idag på alla klubbar tycker jag mig märka, men mixen på dansskolorna speglar inte riktigt detta. Kvinnorna, de som definierar sig som hon, dominerar och kanske behövs det en Dr Dick, för att sätta fart på oss killar, som saknar sixpack och fast rumpa.

Ses vi ikväll på Underbart och bärs?

-Nej, jag jobbar ikväll, har en möhippa där jag ska lära tjejerna några trix. Annars brukar vi gå på varandras klubbar och inspireras. Någon konkurrens har jag inte känt av utan vi är som en familj, avslutar hon innan hon kilar ner i tunnelbanan. Det blev ett givande samtal som gav mig som fotograf och skribent en lite tydligare bild av burlesk, vad den står för och hur jag kan bidra till att öka förståelsen och sprida syftet; alla har rätt att synas - alla har rätt att vara sexiga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Förutom underhållning från scenen bjöd kvällen på mingel och dans. Kulturhuset Q i Bergshamra centrum bara några meter från T-banestationen visade sig vara en alldeles utmärkt lokal för ändamålet. Chris Makoundoul och Renato Olivares har sedan 2015 haft ett rivningskontrakt på den gamla panncentralen, som de förvandlat till ett kulturhus med musikstudios, scenlokal, galleri och annat som behövs för att locka både utövare och publik. Efter pandemin har initiativet fått nytt bränsle och i november förra året gjorde Mitt I ett litet reportage:

50-talsjazz, intim burleskshow och, i bästa fall, konstbråk
– så vill Bergshamras eget kulturnav locka publik i höst.

a little collection of cards - a result of my photosession with some of The Assets

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2023