Yvette Les Fesses tillhör Sveriges absoluta burleskelit. När Bichard arrangerade Swedish Burlesque Gala på Scalateatern 2022 var hon med. Det var mitt och Unikaboxens första separatreportage för att beskriva genren. Tidigare har det endast rört sig om inslag kopplade till Stockholm Pride och uppträdande från stora scenen i Pride Park. Jag fastnade, ett litet nätverk skapades och våren 2023 började jag få inbjudningar till de lite mindre och intimare klubbarna. Kraven ökade på mig som fotograf. Safe Zone blev ett nytt begrepp. Respekten gentemot aktörerna och att samverka kring publiceringar är A och O. Allt som visas på klubben passar inte offentligheten och det är viktigt att de som deltar och bjuder på sig själva får bestämma nivån.
För att lära mig mer stämde jag träff med Yvette lördagen den 13 maj på ett café vid Fridhemsplan. Jag ville veta lite mer om henne och var intresset för Burlesk kommit ifrån.
Hur kommer det sig att du hamnade i burleskfamiljen?
-Dans och att uttrycka mig fysiskt har alltid funnits med. Började dansa redan som barn. Då handlade det om pardans och klassisk ballroom. I tonåren tröttnade jag och jag gick mer och mer över till musik. Har alltid gillat att stå på scen och apa mig. Scenen har varit en naturlig plats för mig oavsett vad jag bjudit på. Som vuxen har klassrummet blivit en av mina scener. Nu som danslärare på Layali Dansakademi och tidigare som bild- och musiklärare i högstadiet.
-Burlesk kom in ganska sent i mitt liv och är egentligen ingen dans där jag lär ut specifika danssteg. Det finns absolut beröringspunkter till dansen, tillexempel magdans, som tidigare var ett viktigt uttrycksmedel för mig, men egentligen bygger all scenkost på attityd och att äga scenen i större utsträckning än en strikt koreografi. Gäller i synnerhet burlesk, som väckte mitt intresse runt 2008-2009 när jag började följa The Amazing Knicker Kittens.
-Jag gick på Kittens klubbar och såg upp till dem som artister. 2009 vann gruppen internationell berömmelse genom att ta hem Most Classic Trophy vid Burlesque Hall of Fame Weekend. 2010 sökte gruppen vikarier. Varför inte tänkte jag och anmälde mig till audition. Jag och en tjej till accepterades och resten är historia som det brukar heta.
Sedan debuten 2010 har hon verkligen erövrat burleskscenen och gjort den till sin. Kröntes vid The Amsterdam Burlesque Awards 2014 till Queen of Classic Burlesque och i Sverige tillhör hon The Swedish Cremé de la Cremé of Burlesque. Yvette berättade transperent om sina utmaningar i vardagen och hur burlesken blivit en källa att hämta kraft och ork från. Hon har också skapat en logistik där hon kan kombinera arbetet med att arrangera klubbar och vara lärare på Layali Dansakademi med ett jobb som personlig assistent, berättade hon. -Varannan vecka är jag ledig från "jobbet" och kan ängna mig åt burlesk.
Hur förberedd var du inför att agera tillsammans med The Amazing Knicker Kittens?
-Nej absolut inte förberedd. Detta var helt nytt för mig. Även om jag hade scenvana var detta en helt ny upplevelse. En språngbräda som tog mig till de riktigt stora scenerna inom burlesk och gav mig ett intresse som engagerat mig sedan dess, berättar hon.
Kan man kalla det för konstnärlig strip-tease eller strip-tease som konstform?
-Burlesk är striptease och det finns ingen anledning att hymla med det, säger hon bestämt. -Det är därför viktigt att utförandet sker med en passande kontext, med en aktiv och deltagande publik som stöttar artisterna på scen och respekterar angivna regler.
En del rynkar på näsan och tycker att striptease är något föråldrat förknippat med sexklubbar?
-Detta är en femenistisk, kroppspositivistisk och tillåtande konstform, säger hon och förklarar vidare vad hon menar.
-Det femenistiska ligger i att vi stolt visar upp oss så som vi kvinnor ser ut i verkligheten med celluliter, dubbelhakor och hängpattar. Och vi gör det inte för att behaga publiken utan för att inspirera. Kan hon så kan väl jag. Många krav och måsten ifrågasätts och tanken är att både publik och aktörer ska känna sig lite mer nöjda med sina kroppar efter showen, oavsett kön eller sexuella preferenser.