Internet och Hem PC reformen

1990-talet innebar allt bättre och rymligare lagringsmedier och datorerna började kunna användas till foto, musik och film. För det stora flertalet var en dator en stor investering och det var endast de riktiga entusiasterna som fick tillgång till den nya tekniken. 1998 beslutade regeringen om skattelättnader för anställda som lånade hem en dator eller genom löneavdrag köpte en dator till ett starkt reducerat pris. Hem PC reformen skapade en möjlighet för mig och över en miljon Svenskar att bli med dator. Den första tiden med modem var ganska knackig, men från 2001 och genom nästa stora reform Bredband åt alla, installerade Bredbandsbolaget, nu Telenor, helt gratis ett fastighetsnät i vår bostadsrättsförening med lina direkt ut till det utbyggda stamnätet. Åtgärder som revolutionerade Sverige - ett paradigmskifte som var ett första steg mot en digitalisering som påverkade hela samhället och skakade om etablerade företag och institutioner.

En god vän i Oskarshamn gav mig programvara och inspiration. Tankarna om en egen hemsida, en plattform för skapande både i text och bild, fanns där redan från början. Ett galleri som jag själv bestämde över. Egentligen en hel liten värld som jag härskade över. Här kunde jag sprida, dela och kommunicera med hela världen (på Svenska?). Genom Dreamweaver och ett enkelt FTP-program började jag forma min domän, unikaboxen.net. Började även leka med olika namn på ett produktionsbolag, som skulle registreras och utgöra en bas för eventuella inkomster och utgifter. M.A.N. blev ett första försök, men som jag insåg ganska snart hade en ton som lätt kunde missförstås, varför lite tråkiga Detaljmedia ersatte 2010.

Namnet Unikaboxen

Jag beslutade att min sajt skulle vara Svensk. Jag skulle skriva på Svenska och ville därför ha ett Svenskt namn. Unikaboxen dök bara upp och jag provade om domänen var ledig. Tyvärr var .se redan upptaget, men .net var ledigt så jag registrerade min alldeles egna domän, unikaboxen.net. Hittade ett passande typsnitt som blev sajtens logotyp. Ett typsnitt och en logotyp som fortfarande hänger med och går att omforma efter tycke och smak. När namnet var bestämt började jag leka med olika deviser som skulle hjälpa besökarna att förstå vad Unikaboxen var för en typ av sajt. Vad kunde en besökare förvänta sig.

En matlåda på nätet för den historiehungrande allmänheten

1993 gjorde jag en rundresa tillsammans med mina föräldrar i Toscana. Det var en kulturresa med guide. Vi var borta i två veckor och besökte kyrkor. Jag hänfördes över alla skatter som finns i dessa monument. Inte bara konst utan även ett fönster in mot historien. Den Kristna historien. Jag läste böcker och försökte förstå Kristendomens alla turer fram till dagens sekulariserade samhälle. Fick aldrig något bra grepp om helheten och beslutade mig för att skriva en egen historia från Jesu födelse fram till idag. En enkel beskrivning i form av en kalender, med bara det viktigaste för att förstå helheten. Nu med en dator skulle det bli lättare. Det visade sig ganska snart att jag tagit mig vatten över huvudet. Att skapa en enkel beskrivning som förklarar två tusen års historia är svårt. Det svåra ligger i att hålla den enkel. Det jag lyckades efter år framför datorn är ändå en sorts kronologisk struktur med fördjupande artiklar om viktiga skeenden, men enkel nej. Kanske kan den engagera någon på samma sätt som jag blev engagerad av den där guiden i Toscana. Devisen till Unikaboxen, en matlåda på nätet för den historiehungrande allmänheten, blev på något vis relevant trots allt.

Mitt spretiga liv speglas på sajten

2002 publicerades den första officiella versionen av Unikaboxen på nätet och jag hade svårt att begränsa innehållet. Det skulle både vara ett digitalt magasin med artiklar samtidigt som jag ville dela med mig av mitt intresse för historia, konst och musik. Devisen justerades till en matlåda på nätet för hungriga allätare. I början hade faktiskt mina foton en underordnad roll. Jag lånade bilder på nätet, gjorde om dem och blandade med egna scannade diabilder. Ända fram till den första stora renoveringen av sajten 2010 var mina foton inte så viktiga. Sajten bestod från början av fem intresseområden. Idag samlas allt i fotoreportagen och deras indelning i åtta kategorier.

Från början var mitt musikintresse viktigt att förmedla som ett eget område skiljt från Kultur. De första fotoreportagen från konserter och musikaliska event, som idag ligger i kategorin On stage, låg då under Musik tillsammans med recensioner och skivtips. Den nya tekniken medförde en ny spelplan för musik. Möjligheten att dela musik på nätet skapade helt nya förutsättningar. Samlarintresset väcktes till liv och de nya förutsättningarna kan jämföras med när kasettbandet på 1970-talet erövrade världen och fick skivindustrin att rasa, kräva förbud och strängare upphovsrättslagar.

För mig blev det ett uppvaknande, en sorts pånyttfödelse av känslan för länge sedan, när jag satt framför kasettbandspelaren i pojkrummet och lyssnade på Kjell Alinge och Asfalttelegrafen. Varje gång han presenterade något nytt sound vidgades mina musikaliska vyer och band efter band fylldes med nya influenser, som sedan blev till dåtidens spellistor. Spellistorna kompletterades sedan under skivbytardagar när vi kompisar tankade ner från varandras vinyler. Nu genom datorn och en bredbandsuppkoppling till världen fick jag miljontals kompisar. Fildelningssajten Pirate Bay blev den nya Asfalttelegrafen och psedonymen FOGASS ersatte Kjell Alinge. Musikresan hette projektet som FOGASS distribuerade via delningssajter som Pirate Bay. Tvåhundra volymer blev det innan det roliga tog slut och friheten på internet begränsades. Unikaboxen blev aldrig någon delningssajt och undersidan togs såsmåningom bort. Ett roligt projekt mellan åren 2000 till 2009 var att skapa skivomslag till FOGASS-projektet Musikresan. Underlagen hämtades från Unikaboxens bildarkiv i de allra flesta fall. Omslagen är sparade och finns att ta del av här.

Lekfulla projekt

Mitt eget musiserande har egentligen aldrig fått något utrymme här på sajten. Spretigt nog ändå. Musiken har ändå följt mig sedan barnsben. Både Pappa och Mamma sjöng mycket och Evert Taubes sjömansvisor finns inpräntade i min hjärna. Den dagen vår granne Misse, Olle Ljungströms Mamma, spelade She loves you i köket på Baggeby Torg ser jag som början på mitt eget musikintresse. Till en början lyssna och sjunga med, men med tiden ville jag lära mig att spela också. En duktig musiklärare på Vasa gymnasium gav mig och en kompis privatlektioner på lunchrasterna. Snart blev gitarren mitt instrument. Bildade ett Garageband, men lekte mest hemma med ett kasettdäck som hade dubbla inspelningshuvuden, vilket skapade en simulerad fyrkanals funktion. Jag kunde lägga på ett spår i taget, men spåret innan blev alltid påverkad av det nya spåret. Gitarren, en röd Fender Telecaster byttes i slutet av 1980-talet ut mot en Weston elbas. Basen blev mitt nya instrument i ett nytt band som förutom ett par officiella spelningar i genren Punk övergick till att bli den musikaliska delen i teaterföreningen Ardalion.

Teaterbandet fick sitt genombrott i uppsättningen av Kurt Weils Tolvskollingoperan. Ett stycke klassisk musik transponerades av bandets kapellmästare Johan Rask för att passa en enkel rocksättning med gitarr, bas, piano och trummor. Det var en spännande resa på många sätt, som fick sin belöning premiärkvällen. I publiken satt nämligen en prominent gäst från Dramaten. Kapellmästare Göran Martling. Efter att ridån gått ner närmade han sig regisören och sa: -Fantastiskt att man kan göra detta med en enkel rocksättning. Jag har hört symfoniorkestrar som lyckats sämre. Grattis!

Vi gjorde några uppsättningar tillsammans innan jag la basen på hyllan.

Omkring 2010 uppmärksammade jag min kompis Pelles musikaliska projekt Björnbryg. Jag byggde en hemsida som byggde på ironi och humor kring musikindustrin samtidigt som jag på fester och spelningar för vänner och bekanta i Ludvika fick gästspela på scenen med både basen, lånade gitarrer och sång.

Någon större spridning fick inte hemsidan och när Musiksidan på Unikaboxen las ner föll experimentet i glömska, men vi hade jäkligt roligt både på scen och i arbetet med att hitta nya idéer till Björnbrygs hemsida. Det togs till och med fram ett manus till en musikvideo.

Fotoreportagen står nu på egna ben

Genom åren har det kommit in mängder av synpunkter. Många har berömt både texter och bilder, men samtidigt kommenterat den ålderdomliga strukturen som försvårar för Google att hitta rätt i indexeringen. I samband med renoveringen av sajten 2010 och introduktionen i sociala medier, Instagram 2013 och Facebook 2017, har startsidan och den ursprungliga ramstrukturen fått mindre betydelse. Puffarna från Instagram och Facebook leder alltid till en fristående sida med en länk till startsidan för fler val. Fler och fler samlingssidor har också byggts upp de senaste åren som samlar reportage kring en viss händelse eller som en krönika över ett helt år. Inför 20 årsjubileet 2021 fick startsidan en liten ansiktslyftning, som förhoppningsvis ska göra det enklare för besökaren att navigera bland fotoreportagens olika kategorier och även ge en möjlighet att ta del av Unikaboxens äldsta delar. En betaversion för att anpassa sajten till mobilt användande togs fram och januari 2022 publicerades en ny version med en helt ny struktur.

Interaktion med besökarna

Jag gav tidigt upp idén med att interagera med besökarna. Från början fanns ett kontaktformulär, men den togs bort efter attacker från Ryska nättroll. Det går alltid bra att mejla mig om du har synpunkter på innehållet eller vill att jag ska delta och dokumentera ett evenemang. Jag tycker det hittills fungerat bra. Det går naturligtvis att nå Unikaboxen via Messenger och Instagram också.

/Tommy Sörstrand
tommy.sorstrand@gmail.com