© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2023

Ett år som började lite försiktigt med både stora förväntningar och oro. Hur skulle allt som skapat turbulens under 2022 utvecklas? Först ut var PRZ, som redan den 7 januari gjorde ett performance utanför Fridhemsplans tunnelbanestation. Det blev aldrig något reportage men dokumenterades på Instagram. Duon Eva Pagmar och Maja Eloranta har sedan under året oförtrutet fortsatt sin mision på sitt oefterhärmliga sätt. Året avslutades där det började på Fridhemsplans tunnelbanestation med en fredsmanifestation under den internationella PRZ-dagen den 23 december, den 16e i ordningen.

Unikaboxen har under året försökt att fånga den Svenska själen utifrån parollen This is Sweden och visa att vi har mer att erbjuda världen än moderna vapen och ett aktivt deltagande i en försvarsallians. Kriget i Ukraina har bara fortsatt och som om detta elände och mänskligt lidande inte skulle räcka fick vi en ny oroshärd i Gaza under hösten. Krigen och vad de för med sig blir tillslut en vardag och vi accepterar eländet. Döda, skadade och människor på flykt som förlorat allt blir bara siffror i en statistik. Klyftorna ökar mellan vi och dem och en skrämmande stämning uppstår även här hemma hos oss. Vi Svenskar behöver hålla ihop och samlas kring det som förenar och sluta tjafsa om det som skiljer oss åt. Människor är i grund och botten inte så olika. Vi behöver alla kärlek och bli accepterade som individer. Årets reportage under devisen A guide to all the fun things in life kan verka lite grann som att köra huvudet i sanden, fly från verkligheten och blunda för det som sker, men lyfter vi inte fram alternativen och lyssnar till våra hjärtan kommer svärtan, svårmodet och hopplösheten ta över.

En del hävdar att allt går i hundraårscykler. Hundra år är en tillräckligt lång tid för att glömma. De som var med är döda och den nya generationen har sin agenda. Utan att var dystopisk vill jag ändå hävda att det finns en del likheter mellan 1920-talet och 2020-talet. Vi får hoppas att vi lärt oss någonting, så att när vi kommer in på 30-talet slipper se en upprepning av historien.

I 1920-talets Europa var det populärt med Burlesque, cabaréer och olika former av varité. 2023 fick jag och Unikaboxen tillfälle att dyka lite djupare i genren och det blev både några intressanta intervjuer och hela nio bildreportage. Burlesque är en konstnärlig uttrycksform där släkskapet till både Drag och Cosplay inte är alltför avlägset. Två som tagit fasta på detta och under året visat prov på gränslösa initiativ är Thomas Balestan aka Zizzi Buffet och Seymour Bottoms. Den nya klubben Tease Easy och konceptet Seymour & The Freaks ger utrymme för att bredda ramarna och utveckla en mix av olika uttryck. Egentligen finns ett visst släktskap i alla reportagen, då de till hundra procent visar på olika former av uttrycksmedel. Tidigare år har Streetart fått ett ganska stort utrymme. Något mindre i år, men glädjande att Snösätra kommit igång efter alla rivningshot och tvister kring organisationen. Jimmie Hall, mannen bakom Wallery Gallery, är också tillbaka med ett nytt koncept som verkar lovande. Träffade honom i nya lokaler den 12 oktober och fick då också äntligen träffa mannen bakom Chanel Or Die, Tobias Ekman. Ser fram mot fler möten och event 2024.

Något som faktiskt på ett sätt revolutionerade 2023 var köpet av en ny kamera. Det nya kan vara utmanande och det fick jag känna av under året. Fortfarande Nikon, men nu spegellös och med mer modernare funktioner. Det i sig var en utmaning, men första riktiga fadäsen uppstod ute på Nifsta gård och torsdagsmötet på Kristihimmelsfärdsdag. Jag och min dotter gick runt bland entusiasterna och deras vrålåk. I dessa sammanhang krävs det ofta samtycke och inte alla vill bli fotogaferade. Efter ett par timmar och några hundra bilder upptäcker jag att minneskortet inte sitter i kameran utan är kvar i läsaren där hemma. Jag hade givetvis med mig ett extra, men de bilder jag trodde jag hade skapat gick naturligtvis inte att återskapa.

Nästa misstag skedde när jag blivit inbjuden som fotograf till Stockholm Burlesque Festival på Nalen. Jag kom i god tid och anmälde mig till arrangörerna och blev registrerad. För att döda tiden fram till insläpp gick jag till Melt Bar där jag involverades i ett sällskap. Det var en avslappnad stämning och det ledde till att jag lånade ut kameran. När jag senare kom in på Nalen kontrollerade jag aldrig inställningarna. Det visade sig långt senare att de var ganska radikalt förändrade. Förlorade på så sätt ett hundratal bilder. Väldigt oprofessionellt, men lärorikt. Varje misstag ger någonting och allt är en lärande process. Så länge du kan lära dig någonting av dina misstag finns det hopp. Försvinner den förmågan är det värre och jag försöker att se fram mot många nya lärdomar.

Värt att nämna som påverkat 2023 är firandet av Johan von Friedrichs Bar Brasil 30 år. Det märktes redan den 25 mars på karnevalen i Münchenbryggeriet och sedan via en rad sommarfester på Terminalen till ett gigantiskt födelsedagsparty på Biblioteket Live den 25 november. RuPaul's Drag Race kom till Sverige under året och sändes i SVT. Martin Carl och Jesper Petersson skapade SFURP, Swedens First Unofficial Ruing Party på Clarion Hotel Amaranten. Ett titt-party där fans och medverkande kunde samlas och tillsammans titta och kommentera showen. Unikaboxen var där 6 av de 8 söndagar som arrangemanget pågick. Att Thomas Gylling och Mosquito åter var tillbaka på Smedsudden är också värt att nämnas och inger hopp.

Sammantaget ett innehållsrikt år som trots orosmoln skänker hopp om att 2024 ska ta oss vidare på denna samförståndets respektfulla väg bort från hat, hot och segregering i vi och dem. Unikaboxen önskar alla ett Gott Nytt 2024.

Nedan länkar till 2023 års bildreportage och refererande undersidor. Sammanlagt omkring 40 sidor.

Under året har även samlingssidorna uppdaterats och då framförallt min porträttsamling med små bilder av människor som gett intryck på mig under året. Samlingen besökta kyrkor är lite av en nostalgisk tripp från perioden när jag försökte mig på en Kristen roadmap från Jesu tid till vår, men uppdateras fortfarande.

Mina sociala kanaler Instagram och Facebook används främst för kontakt och för att skapa trafik till unikaboxen.net. You Tube är mitt huvudsakliga video bibliotek, där jag lägger upp klipp som sedan publiceras i mina reportage.

 

 

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2023